Český národní tým potřeboval po úvodní porážce s Polskem v souboji se Slovenskem naplno bodovat. Svěřenci Petra Havlíčka začali stejně jako soupeř opatrně, přesto se hned v úvodu dostali do velké šance. Ve 12. minutě se na pravé straně uvnitř vápna zjevil zcela volný Penxa, ve skluzu ale poslal balon těsně mimo.

V reprezentaci do sedmnácti let debutujícímu útočníkovi Ondřeji Penxovi to ale vadit nemuselo. O pět minut později byl totiž adresátem přesné přihrávky od Samuela Pikolona a ve velké pohodě uklidil míč za záda bezmocného slovenského brankáře.

Slovenští fotbalisté následně na krátkou chvilku zvýšili své úsilí, do vyloženějších šancí se ale nedostávali. Česká defenziva fungovala na jedničku a soupeře do zakončení nepouštěla. 

Češi pak zvládli skvěle vstup do druhé půle. Hned v 50. minutě se míč přes Pikolona a Penxu dostal až ke střídajícímu Vojtěchu Hranošovi a ten jedním dotekem špičkou kopačky z malého vápna zvýšil na 2:0. 

Třetí ránu do vazu si slovenští fotbalisté uštědřili sami. Po rohovém kopu došlo ke zmatku na malém vápně. Zakončení Pikolona sice na brankové čáře odvrátil jeden z obránců, jenže tak nešťastným způsobem, že trefil jen stopera Pavola Kuťku, od kterého se míč odrazil do brány - 3:0.

V dalším průběhu utkání Češi své tříbrankové vedení dobře kontrolovali a měli dokonce i další šance. Po centru z pravé strany hlavičkoval nebezpečně Pech, avšak bránu soupeře netrefil. V 83. minutě měl pak čtvrtý gól na kopačce Daniel Rus, jeho gólovou střelu ale skvěle zneškodnil gólman Húdok. Češi ale smutnit nemuseli, protože nakonec vyhráli zcela po zásluze 3:0!

Rozhodující zápas v rámci kvalifikace o ME odehraje český tým v úterý, kdy od 16 hodin nastoupí proti domácímu Portugalsku. Postup na ME si s určitostí zajistí vítěz čtyřčlenné skupiny a s velkou pravděpodobností také druhý tým tabulky.

Kvalifikace ME U17 2023 - elitní fáze

Česko - Slovensko 3:0 (1:0)

Branky: 17. Penxa, 50. Hranoš, 54. vlastní Kuťka. ŽK: Konečný – Patzak, Dovišák. Rozhodčí: Chiaramonti – Samirro (oba Andorra), Costa (Portugalsko).

Česko: Heerkens – Šetka, Konečný, Kubín, Bouchner – Hájek (64. Rus), Feit, Saal (46. Pech) – Mokrovics (46. Hranoš), Pikolon (68. Herák), Penxa (64. Tesař). Trenér: Petr Havlíček.

Slovensko: Húdok – Ragan, Lami (62. Baláž), Kuťka, Bukovčan – Šarudi (62. Jurišta), Dikoš (86. Henyig), Petruška (82. Dovičák) – Žiga, Korba, Kóša (62. Patzak). Trenér: Marek Bažík.

Tabulka kvalifikační skupiny 5

#TýmZVRPSB
1. Portugalsko 2 2 0 3:0
2. Česko 2 1 3:1 3
3. Polsko 2 1 0 1 1:1 3
4. Slovensko 2 0 0 2 0:5 0