Jurečka navrhl i více než dvojnásobný příspěvek na péči

79326
na_peci
Foto: KDU-ČSL

Pravidelnou úpravu příspěvku na péči ve všech stupních závislosti navrhuje v chystané novele o sociálních službách Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Na dva tisíce korun chce resort zvýšit příspěvek na péči v prvním stupni závislosti.

Příspěvky na péči by se podle ministerské novely nově upravovaly, respektive navyšovaly každý rok s ohledem na hospodářský vývoj země. Obdobně jako je tomu u penzí. Podle stávajícího návrhu novely chce ministerstvo i jednorázově navýšit příspěvek v prvním stupni závislosti ze současných 880 korun na dva tisíce korun.

Podle podkladů k novele by se po navýšení dávky výdaje ročně zvedly zhruba o 1,2 miliardy korun. Dalších několik miliard by pak vyžadovalo každoroční navyšování příspěvků na péči.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] již dřív řekl, že chce ještě letos v koalici vyjednat jak navýšení rodičovského příspěvku, tak právě i příspěvku na péči. I on sám uznal, že na zvýšené výdaje nemá resort zajištěné krytí, tedy na ně nemá ve svém rozpočtu peníze. To v situaci, kdy státní rozpočet v posledních letech hospodaří ve stomiliardových schodcích. Před zaváděním takových valorizací zatěžující státní kasu a zvyšující zadlužováním Česka vládu varuje Národní rozpočtová rada [NRR].

Jurečka si stav financí uvědomuje, přesto chce více

Navyšování příspěvku na péči stejně jako rodičovské dávky Jurečka navrhuje i přesto, že vláda dlouhodobě slibuje stabilizaci veřejných financí a hledá úspory. Ministr argumentuje, že si stav státních financí uvědomuje, přesto se chce s ohledem na obtížnou situaci zranitelných osob o navýšení pokusit.

Ministr Válek ocenil domov pro seniory za 70 000 měsíčně

Místopředseda vládní ODS Martin Kupka minulý týden zdůraznil, že považuje za nutné požadavky na zvyšování dávek sladit s doporučeními NERV tak, aby přijatá opatření vedla ke snížení deficitu.

Příspěvek na péči schvalují a vyplácejí pobočky úřadů práce ve čtyřech pevně daných částkách podle stupně závislosti žadatele o dávku. V prvním stupni závislosti činí jeho měsíční výše pro dospělého 880 Kč, v druhé stupni 4 400 Kč, ve třetím 12 800 Kč a čtvrtém stupni závislosti 19 200 korun. Pro hendikepované děti do 18 let věku jsou částky 3 300, 6 600, 13 900 a 19 200 korun. Opět se u nich posuzuje míra závislosti na pomoci jiné osoby.

Dávku loni v prosinci pobíralo 364 300 lidí. Úřady na ní loni vyplatily téměř 36,4 miliardy korun, meziročně téměř o 3,7 miliardy víc. Pro letošek má na její výplatu resort práce v rozpočtu vyčleněno 37,6 miliardy korun.

Příspěvek na péči a jeho valorizace

Z příspěvku na péči si mají handicapovaní a senioři platit pomocné služby doma nebo v zařízeních. Nejnižší dávka by měla podle novely činit nově dva tisíce korun. Stejnou výši v prvním stupni úřady vyplácely do roku 2011, kdy se poté snížila kvůli tehdejší krizi a snaze omezit zadlužení.

Příspěvky by se nově měly i pravidelně valorizovat. Růst by měly stejně jako zásluhová procentní výměra důchodů. Ta se od loňského ledna upravovala celkem čtyřikrát a znovu se zvedne v červnu. Pokud by pravidla už platila, od začátku loňského ledna by se příspěvek podle hrubého propočtu z 6 600 korun dostal letos v červnu na 8 950 korun. Z 19 200 korun by se zřejmě zvedl na 24 570 korun.

Diakonie ČCE: Pečující lidé ustláno na růžích nemají

Podle podkladů k novele by zvýšení spodní dávky pro dospělé stálo ročně asi 1,2 miliardy korun. Při valorizaci o deset procent by na rok bylo potřeba navíc 3,3 miliardy korun a při přidání o 15 procent 4,9 miliardy korun. Suma by postupně narůstala. Do roku 2026 ministerstvo práce výdaje vyčíslilo asi na 22 miliard korun.

S návrhem MPSV nesouhlasí ministerstvo financí. Žádá ho o odstranění ustanovení o valorizaci z novely. Poukazuje na každoroční růst výdajů i na to, že velká část příjemců pobírá starobní nebo invalidní důchod, který se navyšuje. Resort financí rovněž odmítá navyšování dávky bez úprav.

„Dlouhodobě postrádáme přehodnocení a zavedení účinných nástrojů ve prospěch efektivnějšího využití příspěvku na péči včetně nastavení adekvátního kontrolního systému tak, aby tento finanční zdroj skutečně směřoval k zajištění adekvátní péče,“ uvádí ministerstvo financí.

–ČTK/VRN–

36 KOMENTÁŘE

  1. Jurečka potřebuje honem plusové body aby ho lidi neukamenovali je to směšné. Jediný co u mikrofonu může říct je že skládá funkci nic víc

    • Jistě jen dělí společnost na mladé a staré nepotřebné. Bohužel si mladí neuvědomují , že jednou budou i oni staří a pak se jim to vymstí.

  2. V partii T.Tománkové ministr Jurečka dostal prostor ke své obhajobě , vítek a obvinění k odvolání generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona. Je slušně řečeno ZARÁŽEJÍCÍ , že do pořadu nebyl pozván gen. ředitel ÚP pan Viktor Najmon. Postup medií silně připomíná obvinění a souzení lidí v padesátých letech dvacátého století za vlády KSČ ,bez práva se hájit !!! K pořadu Partie T. Tománkové ….mi velmi zklamalo a mám obavu z nastupující vládní Fialovi TOTALITY.

    • Paní Tománková neukočírovala proslov poslance Zdechovského. Nechci se p. Najmona zastávat, ale to bylo skutečně ,,přes čáru”, když p. Najmon nedostal možnost se vyjádřit. Zdechovský se vyjadřuje podle svého příjmení. Je mu hoden.

  3. Ty brďo když pozoruji jak ta vláde v tom zase plave už fakt nevím kdo je schopen řídit tuhle republiku.Od revoluce jsme vyzkoušeli pravicovou ,levicovou , úřednickou ,pravicovolevicovou ,vládu oligarchy a nakonec pětikoalici.Výsledek je pořád stejný.

  4. Vám vsem, komu se zdá, že pečující berou “velké”peníze za péči o nemohouciho člena rodiny, zvu na týdenní pracovni stáž, s 24 hodinovou pracovní dobou, k postižené 13lete dívenky. Moc ráda jsi alespoň pár dní odpočinu. Jeny13@centrum.cz

      • taky se pridavam, dcera 22let stredni metnalni retardace+ agresivni autistka, ktera obcas bije lidi okolo sebe. Ráda si odpocinu. a muze mit u hlidani autistky umyt okna na baraku a celkove uklidit barák!!

    • Přidávám se,může se ke mně nastěhovat na měsíc kdokoliv a já mu dám příspěvek a bude dělat to co já celý měsíc s nemohoucím manželem. Měsíc má 720 hod. a příspěvek je 19200-spočítejte si to na 1 hod….26,60kč. na hod.

      • Státu se takovýto příspěvek na péči bohatě vyplatí, protože ošetřující lůžko 1 osoby v LDN na 1 měsíc je přes 30000Kč. Nemusí stavět nové LDN ani domovy pro seniory.

        • presne tak a jeste bych rada upozornila ze na nektere klienty s diagnozami opravdu nesezenete ubytovaci luzko v ustavu. to jsou prave ti agresivni autisti….

    • Plně souhlasím ,nikdo si nedokáže představit jak je to náročné ..psychicky a hlavně fyzicky starat se o postižené dítě,děti . .Přeji hodně sil 🙂

    • S tímto názorem se nedá nic jiného než souhlasit.Kdo to nezkusil nemá ani ponětí o čem je řeč.Každý normálně pracující si většinou odpracuje osmihodinovou pracovní dobu a potom má volno.Ovšem tito lidé pracují dvacet čtyři hodin denně a nikdo se jich neptá kdy si odpočinou.Pokud jsou hendikepovaní umístěni do sociálních zařízení tak to stát příjde na neserovnatelně víc peněz a ještě se personál střídá,což doma není.Závist je hrozná.

      • Přesně. Navíc, co si dotyční myslí? Já bych tisíckrát raději šla normálně do práce a měla zdravé dítě.

        Samozřejmě se snažím, aby rodina i tak rodina měla dobrý život. Koneckonců, děti máme dvě a i to postižené potřebuje trénovat různé situace. Jsou přitom občas k zachycení i názory typu, že máma, co za tu péči dostává příspěvek, se má starat a ne jezdit po výletech. Takže to dítě nemá nárok se na nic podívat nebo si něco užít podle nich, nejspíš. Jako by to bylo kdoví kolik, navíc.

    • Měli jsme doma naštěstí v baráku mamku od mojí, starala se vnučka a bylo to, od rána do večera za 16 tis. Přes noc jsme museli my a nyní jsme oba ve III. stupni závislosti. Velmi smutné. Hlavně, že si poslanci a podobně přidávají 12 tis navíc. Vykur-venci

  5. taky se pridavam, dcera 22let stredni metnalni retardace+ agresivni autistka, ktera obcas bije lidi okolo sebe. Ráda si odpocinu. a muze mit u hlidani autistky umyt okna na baraku a celkove uklidit barák!!

  6. Kdo nezažil ten to nepochopí..sedm let jsem se starala o maminku,dožila se 97 let a když jsme si mohli s manželem trochu užít důchodu ,tak rána…. manžel Alzheimerova nemoc….na maminku mi příspěvek uznali ,ale ten základní a na manžela nemám odvahu požádat,protože nemoc je zatím….ale co bude dál nevím a nechci si to nejhorší ani domyslet…bude mi 70 let a žádný život…

  7. Prispevek na peci ma moje zena ja doma o ni pecuji je po dvou nepovedenych operacich patere nikam nedojde ma 20 sroubu v pateri ma bolesti pisou ji opiaty bere plno prasku na bolest jeste ma jednu ledvinu na druhe
    mela zhoubny nador taky operace takze se musim o vse starat hlavne o ni

  8. Vyjádření pana Stanjury je do nebe volající. Ví ten pán vůbec, že hendikepované děti nemají ID a ani starobní důchod, nic se jim nikde nevalorizuje? Takže suma sumárum s celodenní péčí přicházíme s inflací a dost peněz? Od ledna se zvýšily poplatky za soc. služby. Léky a zdr. pomůcky chce přesunout z 10% do sazby 14% DPH. To už vážně není normální.

    • neví, ti nahoře jsou tak nějak celkově mimo realitu, proč by nešlo prozatím vylorizovat tedy jen těm, co berou jen PNP?

  9. A ZASE JE TO TU. POKUD NECHCETE ABY SE TU KOMUNIKOVALO TAK ZRUŠTE DISKUZE. NIKDO NIKOHO NEURÁŽÍ a nechte lidi ať napíšou své zkušenosti z politiky.A o jejích aktivitách ,malá domů,vše se počítá.A důchodci jsou trestání za to že volili převážně Babiše.To pán Stanura nechce přiznat a celá pěti kolka.Pokud se jedná o daň z nemovitosti ,podívejte se jak se snaží aby nebyla zvýšená.Jedná se hlavně o politiky,ty mají velké nemovitosti ,tak to nesmí projít že?

  10. Ano já věřím že to je velmi náročné. Sama jsem se starala o maminku. Ale ten kdo chodí do práce takové peníze nemá.( z daní pracujících se potom vyplácejí všechny tyto sociální dávky) když se to sečte a to příspěvek na péči a k tomu důchod toho dotyčného je to okolo 30000 a více. To mnohdy normální pracující člověk nemá.

    • Ten kdo chodí do práce má mzdu za 8,5 hod., a pak volno, pak ještě placenou dovolenou. Pečující to má za 24 hodin. 7 dní v týdnu, celý každý rok….

    • 🤮🤮🤮 závist je parchat
      Vážená je milionkrát lepší mít zdravé normální dítě než brát příspěvek na péči
      A propo děti ID neberou

  11. Mám dceru 35 let….žádná sranda….a kdo z těch ,vyšších,to pochopi těžká manuální a tělesná retardace

  12. Také se přidávám. Pečuji 6 let o ochrnutou ležící maminku, po 3 operacích mozku plně závislou na druhé osobě.Z maminčiného důchodu se platí část chodu v domácnosti… energie, dietní strava, léky, dokoupení plenek-inko, atd.- vše, co potřebuje(má ještě další nemoci). Částka 19.200 Kč je určena na pomoc jiné osoby, to jsem já, která o ni 24 hod.denně pečuje a nemohu z toho důvodu chodit do práce, kde bych si vydělala daleko víc.Tak vůbec nevím, proč důchod a přízpěvek na péči někdo sčítá dohromady.Ano a je to hodně náročné, fizicky i psychicky.Nemáte žádný život.Nikoho, kdo by Vás vystřídal.Jedete naplno den po dni, měsíce a roky a plácáte se v tom.A odrovnáváte si své zdraví, vytrácí se z života radost.Opravdu kdo nezažil, neuvěří.A pro stát, jak je psáno v jedom komentáři, je to opravdu jednodušší, když o nemocné a postížené pečují rodinní příslušníci.V domově pro seniory se kromě nákládů na energie atd. musí zaměstnat personál-(kuchařky, úklid, údržbáři, prádelna, zdravotní sestry, pracovníky v přímé péči, vedení atd.).Doma jste vše v jedné osobě.A to jste rodinný příslušník a pro nemocného uděláte hodně jen tak s láskou.Jsou lidé, kteří příbuzné poblíž nemají a přízpěvek na péči platí daným službám, které jsou k tomu určené a jsou čím dál dražší a za ty peníze si toho už moc nemohou dovolit.A v ústavech je nekonečný pořadník.Těch problémů je hodně.Je to zoufalé a bezmocné.A to ani nemluvím o mém důchodu, ( je mi 50 let) kdy se mi budou započítávat za tyto roky péče odpracované pouze roky.

    • Jak jsem již psal, měli jsme s paní v rod. domě od paní matku, taky, jako u vás, plně inkontinentní, včetně demence. Přes den její vnučka od rána do večera a přes noc my. Nyní jsme oba ve III. stupni. Paní RS a já ochrnutí na půl těla po “rupture AV malformace”

    • Ještě chci dodat k mému psaní, že jako pečující o maminku jsem byla se sebou na operaci srdce a po dobu mé rekonvalescence jesm jí musela zařídit péči, které náležel i tento přízpěvek 19.200 Kč a vy se ocitnete bez financí, žádná nemocenská na vás nečeká, tak že si z této částky 19.200 Kč musíte šetřit na důchod i na dobu kdy, budete nemocní.
      Je hodně smutné, co vše si musí postížení a nemocní lidé- od dětí po seniory-, a jejich příbuzní pečuící v domácí péči prožívat a s čím se potýkat.Ale tato vrstva občanů nikoho z vlády nezajímá.

    • Úplně přesně jste to napsala! Několik let mám totéž…. Zavřená doma, psychicky, fyzicky na dně. Denně jezdila Včelka – domácí péče. Ti ale přesvědčili Mudr., že stačí 3x týdně. Po dvou letech jsem je vyměnila, ptž sestry byly neochotné, neprofesionální, nechtělo se jim ani tlak měřit, hrůza! Ale strhávali si ze zdravotního nehorázné sumy. Jsem pár let před důchodem, příjem 26,- Kč/ hod. Na důchod mi jde 0, pouze roky a na pracáku musím vyplňovat potupné formuláře, proč nemohu tak dlouho sehnat práci. Něco je tu špatně 🙁

  13. Odpověď pro paní Michaelu:
    Všichni, kdo se staráme o tyto nemocné lidi 24/7 bychom byli určitě rádi, kdyby naší nemocní byli zdraví, pracovali, příp. chodili do školy nebo si ve zdraví užívali důchodu. Zkuste si to, jak píšou ostatní, aspoň týden a budete mluvit jinak. Sami nejsme 100%ně zdraví, ale nechceme, aby naši milovaní byli odložení do ústavu. Kdybych si přítele nevzala domů, tak už tu není. Nebudu se rozepisovat, proč
    Je to velice osobní. Nezáviďte tyhle příspěvky, my ještě nemáme ani přiznaný, výdaje až hrůza, ale zatím zvládáme.
    Přeji všem hlavně zdraví

  14. Ne všichni potřební pomoc od státu dostanou. Zřejmě to bude tím, že posudkové komise svá rozhodnutí střílejí od pasu a podle nálady. Vím o případu, kdy byl přiznán nárok na dávky na péči. Když uplynul rok , muselo se žádat o příspěvek na další období. Zdravotní stav byl stejný, žádné zlepšení nepřišlo, ale najednou nárok nebyl. Jak je to možné. Pečující osoba nemá možnost pracovat kvůli péči o dítě a nikoho nezajímá, z čeho budou žít.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here