Dětská horečka je více stresující než ta u dospělého. Jak si poradit doma a kdy už se vyplatí navštívit lékaře

Fotografie: Depositphotos

Horečka je také známá jako hypertermie, pyrexie nebo zvýšená teplota. Popisuje tělesnou teplotu, která je vyšší než normální. Může postihnout děti i dospělé.

Dětská horečka může být pro rodiče stresujícím zážitkem jedná-li se o malé děti. Je však běžnou reakcí těla na infekci nebo jinou podnětnou situaci a může být součástí procesu hojení. Je důležité naučit se, jak správně reagovat na dětskou horečku, správně ji měřit a léčit, aby se minimalizovalo riziko komplikací a dítě se co nejrychleji uzdravilo. Existují různé metody léčby dětské horečky, včetně domácích opatření a léků. Nejvhodnější postupy závisí na věku a celkovém zdravotním stavu dítěte, říká doktorka Cameron White.

Co je normální teplota

Rozpoznání horečky vám může umožnit její léčbu a řádné sledování. Normální tělesná teplota se obvykle pohybuje kolem 37 °C. Normální tělesná teplota se však u každého člověka mírně liší a může i kolísat v závislosti na denní době.

Ráno bývá nižší, pozdě odpoledne a večer vyšší. Tělesnou teplotu mohou ovlivnit i další faktory, například menstruační cyklus či intenzivní cvičení. Ke kontrole teploty můžete použít orální, rektální nebo axilární teploměr.

Co obvykle způsobuje horečku

U dětí je nejčastější příčinou horečky virové infekce, jako je například chřipka, nachlazení či zánět horních cest dýchacích. Mohou ji také vyvolat bakteriální infekce, jako je angína, zánět středního ucha, pneumonie, zánět močových cest nebo meningitida.

Vedle toho mohou horečku u dětí vyvolat i jiné faktory, jako jsou zubní problémy, alergie, autoimunitní onemocnění či reakce na očkování. Důležité je však zmínit, že horečka u dětí může být také příznakem vážného onemocnění, proto je v případě podezření na vážnější stav nebo přetrvávající horečku nutné stav konzultovat s lékařem.

horečka dítě
Fotografie: Freepik

Jak si poradit s horečkou doma

Při léčbě horečky u dětí je důležité dodržovat základní hygienická pravidla, zajistit dítěti dostatek tekutin a klid na lůžku. Kromě toho existuje několik metod, které mohou pomoci snížit horečku u dětí:

  • Oblečení a prostředí: Ujistěte se, že má dítě pohodlné, lehké a volné oblečení. Pokud je potřeba, lze použít vlhký obklad na čele nebo v podpaží dítěte, aby se snížila teplota těla. V místnosti, kde se dítě nachází, by měla být příjemná teplota.
  • Pitný režim: Dítě by mělo pravidelně pít tekutiny, aby se minimalizovalo riziko dehydratace. Můžete nabízet vodu, ovocné šťávy, čaje nebo lehce slazenou vodu.
  • Paracetamol a ibuprofen: Pokud je horečka vysoká, či způsobuje dítěti bolest, můžete podat paracetamol nebo ibuprofen v předepsané dávce pro děti. Důležité je však dodržet dávkování a interval mezi podáním.
  • Odpočinek: Dítě by mělo být nejlépe v klidu na lůžku. V případě potřeby mu můžete číst knížky, hrát s ním hry, nebo spolu odpočívat.
  • Správná výživa: Ujistěte se, že dítě dostává dostatek živin a vitamínů, aby posílilo imunitní systém a pomohlo tělu bojovat proti infekci.

Kdy navštívit lékaře

Většina případů horečky u dětí je mírná a sama odezní během několika dní. Někdy je však návštěva dětského lékaře nutná. Zde jsou některé případy, kdy byste měli kontaktovat lékaře:

  • Pokud má dítě horečku vyšší než 38,5 °C po dobu více než 3 dnů.
  • Pokud má dítě horečku, která je doprovázena silnou bolestí hlavy, bolestmi v krku, bolestmi v uchu, zvracením nebo průjmem.
  • Pokud má dítě horečku a má obtíže s dýcháním, či má rychlý srdeční tep.
  • Pokud je dítě mladší než 3 měsíce a má teplotu vyšší než 38 °C.
  • Pokud má dítě nějakou chronickou nemoc nebo oslabený imunitní systém.
  • Pokud má dítě vyrážku a zarudnutí kůže, nebo se cítí unavené a má bolesti svalů.

Je důležité pamatovat na to, že horečka může být příznakem vážného onemocnění. V případě jakýchkoli obav nebo přetrvávající horečky je nutné kontaktovat lékaře.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]