Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hradec uspěl v přestřelce a postupuje, Třinec v čele s Kacetlem udolal Spartu

Hráči a trenéři Hradce Králové se radují z postupu do semifinále. foto: ČTK

Po Pardubicích zná hokejová extraliga druhého semifinalistu. Stal se jím Hradec, který šesti góly srazil Liberec a po pěti letech postoupil mezi nejlepší čtveřici. Páté čtvrtfinále v Praze zvládl lépe Třinec, který ubránil čisté konto a díky dvěma brankám do prázdné branky zdolal Spartu 3:0.
  16:32aktualizováno  21:01

Přestože Třinci vyšla taktika po vstřeleném gólu parádně, Sparta se musí zlobit sama na sebe. Nevyužila totiž ani jednu ze šesti přesilovek, Ocelářům naopak stačila jediná dvouminutová výhoda k tomu, aby skórovali.

O výhře hostů v ní rozhodl Martin Růžička, Třinec pak přidal další branky při sparťanské hře bez brankáře. Oceláři tak i podruhé bez Tomáše Marcinka v sestavě v Praze uspěli a vezou domů vedení v sérii 3:2.

Třinecký brankář Ondřej Kacetl zasahuje lapačkou v pátém čtvrtfinálovém zápase na ledě pražské Sparty.

Útočník Hradce Králové Jakub Lev se raduje z přesilovkové trefy v pátém čtvrtfinálovém zápase proti Liberci.

O to se snažili také hráči Liberce, v Hradci ještě ve druhé třetině vedli, nakonec třemi inkasovanými góly v závěrečné části zápas ztratili.

Zatímco Sparta v přesilovkách propadla, v druhém zápase mohly být s hrou v početních převahách spokojeny oba celky. Jak Hradec, tak Liberec proměnil dvě ze tří nabídnutých výhod.

Třinci opět vyšla sázka na čistě defenzivní hru, která ve druhé a třetí třetině jasně přehlušila jakékoliv ofenzivní snažení. Ocelářům tak stačil jeden gól z devatenácté minuty, kdy se v přesilovce prosadil Martin Růžička.

Především ve druhé třetině Třinec přečkal doslova noční můru. Sparta v ní jasně dominovala, Oceláři se poprvé usadili na krátkou chvíli před Kovářem až v poslední minutě. Několikrát si Kacetl v pauzách klekal, skláněl hlavu a zhluboka oddychoval. Aby ne, vždyť v prostřední části zlikvidoval devatenáct sparťanských pokusů.

Pražané navíc měli ve druhé dvacetiminutovce hned čtyři přesilové hry, právě v nich se Kacetl zapotil nejvíc. Kombinace domácích ale vázla, Řepík s Kempným pouze ostřelovali branku soupeře od modré čáry. Nejblíže vyrovnání měl z jedné z dorážek Tomášek, puk už propadl Kacetlovi mezi betony, z brankové čáry ho ale stihl odpálit Doudera.

Třinecký brankář Ondřej Kacetl likviduje skvělým zákrokem gólovou příležitost útočníka Sparty Vladimíra Sobotky.

Závěrečná dvacetiminutovka nabídla totožný obraz hry jako ta předcházející, Pražané se snažili překonat bezchybného Kacetla, opět neproměnili dvě přesilovky. Třinecký brankář a obranný val před ním zneškodnil 69 ran Sparty, na branku nakonec prošlo jen 33 z nich.

Ani na druhé straně Jakub Kovář nechyboval, dorážka Růžičky byla jedinou, kterou pustil za svá záda. Na rozdíl od svého protějšku na druhé straně měl mnohem méně práce, ve druhé třetině na něj neletěl žádný puk, ve třetí třetině jediný. Celkem čelil deseti střelám.

Podívejte se na jediný gól ze hry, který vstřelil Martin Růžička:

Další dvě pak Oceláři vyslali už na odkrytou klec, kdy nejprve Daniel Kurovský v úniku na prázdnou branku vstřelil druhý gól, minutu před koncem pak přidal svou první trefu v letošním play off Marko Daňo.

Třinec si tak odváží z Prahy veledůležitý mečbol, který bude chtít v úterý před domácími fanoušky využít. Sparta na východ republiky odjíždí s hrozbou vyřazení.

Třinečtí hokejisté se radují z vítězství 3:0 v pátém čtvrtfinálovém duelu na ledě pražské Sparty.

Miloslav Hořava (Sparta): „Přesilovky ve druhé třetině byly rozhodující fází zápasu. Dnes jsme jich měli hodně. Třinec to však zahrál výborně a my jsme nenašli cestu, abychom dali gól, což rozhodlo o celém zápase. Takhle to prostě v play off chodí. Důležité však je, že máme zcela čisté svědomí, že jsme tam nechali všechno, i když jsme prohráli.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Rozhodujícím elementem byla naše ubráněná oslabení. Druhá třetina, kdy jsme byli od 25. do 36. minuty čtyřikrát vyloučení, nás stála spoustu sil ve speciálních formacích, které na oslabení chodily, zatímco ostatní hráči se nedostali do hry. Musím ale poděkovat hráčům, kteří tam byli. Byl to kvalitní, bojovný a zodpovědný výkon. Zblokovali jsme snad přes třicet střel. Nadstandardní výkon podal Kacetl, ale je to otázka práce celého mužstva. Toto je play off. A já musím chlapcům poděkovat.“

Tipsport extraliga 2022/23
26. 3. 2023 16:30
zápas skončil v normální hrací době
Góly:

Rozhodčí: Jan Hribik, Daniel Pražák - Josef Špůr, Petr Šimánek. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 9:32. Počet diváků: 14117 Stav série: 2:4

Přejít na on-line reportáž

Zatímco v Praze byla o góly nouze, v Hradci hráli přesnější střelci. Prosazovali se především ve druhé třetině, která nabídla hned pět branek. Domácí si nejdříve vypracovali dvougólové vedení, jež by Hradci v předchozích dvou duelech stačilo k vítězství a tím pádem i k postupu do semifinále.

Tentokrát však museli k výhře absolvovat daleko složitější cestu, během čtyř minut totiž Liberec třemi góly skóre otočil. Dvakrát se trefil kapitán Petr Jelínek, který tak během deseti zápasů v play off vyrovnal svůj střelecký zápis ze základní části.

Jenže hostům vedení vydrželo jen necelé dvě minuty. Z trestné lavice se vracel Bohumil Jank, který dříve krosčekem do obličeje poslal své spoluhráče do tří. Soupeři se značně nelíbilo rozhodnutí sudích, kteří zákrok ohodnotili jen jako menší přestupek. Jank po osmi vteřinách po uplynutí trestu dostal nahrávku od Okuliara a procpal puk za Neužila.

Takto Bohumil Jank vyrovnával na 3:3:

Právě osmadvacetiletý brankář dostal podruhé v řadě přednost před jasnou jedničkou Petrem Kváčou, který dochytával třetí čtvrtfinále se zraněním.

Ani v závěrečné dvacetiminutovce si Neužil neodpočinul, týmy možná trochu překvapivě dál preferovaly útočnou hru před zatáhnutím se do obrany.

Liberec se následně snažil usilovně vyrovnat, i Hradec měl své šance. Žádný z brankářů už ale puk za svá záda nepustil, Matěj Machovský několika akrobatickými zákroky zlikvidoval nebezpečné rány hostů a výrazně tak dopomohl Hradci k postupu mezi nejlepší čtyřku.

Bývalí kolegové ze Sparty Jakub Neužil a Matěj Machovský se zdraví po čtvrtfinálové sérii mezi Hradcem Králové a Libercem.

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „V každém zápase série bylo důležité, že jsme šli do vedení. Pomohlo nám to psychicky. Pak jsme dali druhý gól a škoda, že jsme pak malinko podlehli euforii. Začali jsme hrát jen dopředu a Liberec nám znovu ukázal, že je zkušený a kvalitní tým. Potom to byl velký boj, prohrávali jsme, ale podařilo se nám srovnat, což bylo důležité. Byl to krásný zápas pro diváky se šťastný konec pro nás. Machy (Matěj Machovský) byl důležitý faktor v této sérii. V každém zápase nám dal šanci vyhrát. I když dnes padlo na každé straně hodně gólů, tak to byla znova jeho velká zásluha. Byla to strašně vyrovnaná série, každý zápas byl boj a rozhodovaly maličkosti. I když jsme v ní prohrávali, tak hráči ukázali charakter a odvedli skvělou práci.“

Patrik Augusta (Liberec): „Hodnotí se to špatně, ale já jsem na druhou stranu strašně rád, jak mužstvo zareagovalo po první třetině. Hra se mi v ní vůbec nelíbila a myslím si, že od druhého inkasovaného gólu hráči ukázali nějakou svoji osobní hrdost a hrdost hrát za tenhle tým. Udělali jsme z toho výborné utkání play off, které bohužel dopadlo jako většina předtím o jeden gól pro soupeře. Pokud mám vybrat jeden klíčový okamžik, tak to byl gól na 3:3. V tu chvíli jsme měli momentum na naší straně, euforii a všechno. Měli jsme přesilovou hru, ale bohužel jsme dostali gól na 3:3. Mně končí kontrakt, v Liberci končím a uvidíme, co budoucnost přinese.“

Tipsport extraliga 2022/23
26. 3. 2023 18:00
zápas skončil v normální hrací době
Góly:
8:12 Lev (Pavlík, Lalancette)
21:20 Lalancette (Jergl)
29:21 Jank (Okuliar, Rosandič)
41:47 Jergl (Klíma 34)
47:41 Okuliar (Werek)
59:55 Perret (Jergl)
Góly:
23:15 Jelínek (Šír)
25:05 Flynn (Najman)
27:37 Jelínek (Bulíř, Filippi)
46:44 Birner (Melancon)

Rozhodčí: Oldřich Hejduk, Jiří (hlavní) Ondráček - Daniel Hynek, David Klouček. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 26:26. Počet diváků: 6890 Stav série: 4:1

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...