Franz Straka se po dvou letech vrací na lavičku. Čeká jej boj o záchranu

Patří mezi nejpopulárnější fotbalové trenéry, přesto na své další angažmá musel čekat déle než dva roky. Nyní Františka Straku čeká boj o udržení v nejvyšší soutěži.

i Zdroj fotografie: SK Dynamo České Budějovice
                   

Motivátor, který ve své trenérské kariéře zažil mnohé. Čtyřiašedesátiletý kouč František Straka zvaný Franz působil na trenérské lavičce klubů z české nejvyšší soutěže, Řecka, Rakouska, Polska, Austrálie, Egypta nebo Slovenska. Bývalý dlouholetý obránce pražské Sparty naposledy trénoval fotbalový Třinec, který jej odvolal v létě 2021. Od té doby marně hledal angažmá, nyní se vrací na scénu.

Pro svou záchranářskou misi si jej vybral slovenský AS Trenčín, který je po základní části tamní nejvyšší soutěže předposlední. V osmi soutěžních utkáních od startu jarní části navíc zvítězil jen v pohárovém zápase proti druholigovému Prešovu. Nyní jej čekají náročné boje o záchranu v nadstavbové skupině o udržení. Na poslední příčce, zajišťující přímý sestup, je Liptovský Mikuláš s deseti body.

iZdroj fotografie: FK Fotbal Třinec

Jedenáctý Trenčín má 22 bodů a v případě neúspěchu by jej čekala baráž o udržení proti celku z druhé ligy. Jistou záchranu by zajistila až desátá příčka, kterou v současné době drží Zlaté Moravce-Vráble. Na tu ztrácí nové mužstvo Františka Straky pouhý bod. Sám zkušený stratég přiznává, že jeho nové angažmá se zrodilo během pouhých několika dní. „Já ten klub znám z mého působení ve Slovanu, tenkrát to byl skvělý mančaft. I to nějak rozhodlo, že prostě vím, do čeho jdu,“ přiznal pro TN.cz.

Straka: Jde o srdíčko

I když mě teď čekají spíše záchranářské práce, je tam hodně mladých kluků,“ doplňuje s tím, že chce v Trenčíně najít zejména srdcaře. Situace však podle něj bude neobvykle náročnější, protože tým je na řadě postů zaplněný hráči ze zahraničí. „Majitel je z Nizozemska a je tam hodně zahraničních hráčů. Tahouni aktuálně nejsou k dispozici, ale doufám, že se to do příštího zápasu změní a že to nakopnu“ zdůrazňuje.

iZdroj fotografie: SK Dynamo České Budějovice

„Věřím, že tam přijdou věci, které mi jsou vlastní. Jde o to srdíčko a porvat se o to,“ doplňuje zkušený světoběžník, kterého čeká důležitých osm ligových klání. Premiéra na lavičce Trenčíka jej nemine již prvního dubna, kdy jeho svěřenci zamíří právě do posledního Liptovského Mikuláše.

Měl by Straka dostat šanci v některém z českých týmů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články