Úvod ZO ZAHRANIČIA Rusko začalo trestné konanie proti haagskemu súdu pre zatykač na Putina

Rusko začalo trestné konanie proti haagskemu súdu pre zatykač na Putina

Sídlo Medzinárodného trestného súdu v Haagu. (Foto: archív)

Ruský prezident Vladimir Putin môže byť podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella zatknutý okamžite v takmer 130 krajinách sveta po tom, ako naňho Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač, ktorý ho berie na zodpovednosť za údajné vojnové zločiny na Ukrajine.

S odvolaním sa na rozhodnutie ICC Borrell pred novinármi zdôraznil, že zo strany ICC ide o „veľmi dôležitý“ krok, ktorý „mení pravidlá hry“. Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykače na Putina a ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú za podľa neho nezákonné presídlenie detí a neplnoletých osôb prevažne ruskej národnosti z Donbasu do Ruska.

V podobnom duchu ako Borrell sa pre médiá vyjadrila aj šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová. Uviedla, že odkazom ICC je to, že „nikto zo zodpovedných za tento reťazec zločinov nemôže uniknúť spravodlivosti“.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis novinárom povedal, že rozhodnutie súdu z Haagu predstavuje „krok vpred z právneho aj morálneho hľadiska“. Zdôraznil, že v mene svojej krajiny bude presadzovať, aby EÚ pokračovala v ďalších sankciách proti Rusku, ktoré by sa podľa jeho slov mali týkať aj ruskej štátnej energetickej spoločnosti Rosatom.

Ruská federácia v reakcii na vydaný zatykač oznámila, že začala trestné konanie proti niekoľkým sudcom a hlavnému prokurátorovi ICC Karimovi Khanovi. „Sledkom otvoril trestné konanie proti prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu Karimovi Khanovi a niekoľkým sudcom na základe protiprávneho rozhodnutia žiadať o zatknutie prezidenta Putina,” uviedol Sledkom vo vyhlásení.

Khan je vyšetrovaný pre „trestné stíhanie osoby, o ktorej je známe, že nevinná“ a za prípravu útoku na predstaviteľa zahraničnej krajiny, na ktorého sa vzťahuje medzinárodná ochrana, uvádza Sledkom.

Moskva označila zatykače haagskeho súdu za neplatné, keďže rozhodnutia ICC sa vzťahujú iba na krajiny, ktoré ratifikovali jeho štatút. Rusko, USA, Čína, India, Turecko a dokonca aj Ukrajina neratifikovaním štatútu odmietli uznať legitimitu súdu.