Hlavní obsah

Neústupný Netanjahu vyhodil z vlády ministra obrany, který byl proti sporné soudní reformě

Izraelský ministr obrany Joav Galant v neděli skončil ve funkci, premiér Benjamin Netanjahu ho odvolal kvůli jeho postoji k plánované justiční reformě. S tou nesouhlasí významná část izraelské veřejnosti a už několik týdnů v řadě proti ní demonstrují v ulicích desítky až stovky tisíc nespokojených občanů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu

Článek

O Galantově odvolání informovala agentura Reuters s odvoláním na premiérovu kancelář.

Galant v sobotu vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví a k jeho názoru se od té doby připojili tři další poslanci Netanjahuovy strany Likud. Premiérovi tak hrozí, že vládní koalice nemusí mít při hlasování o návrhu změn většinu.

Proti reformě demonstrují v Izraeli již řadu týdnů desítky tisíc lidí. Klíčová část reformy, která má dát vládě kontrolu nad jmenováním soudců, by podle Reuters mohla být předložena ke schválení Knesetu již příští týden. Netanjahu a jeho spojenci mají v parlamentu 64 křesel ze 120, nejnovější vývoj událostí ale ukazuje, že by reformu nemuseli všichni členové strany Likud podpořit.

Izraelský ministr obrany vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví

Zahraniční

Ministr obrany Galant, který je vysoce postaveným členem Likudu, v sobotu vyzval k dialogu s opozicí a uvedl, že prohlubující se vnitřní roztržka vyvolaná snahou reformu prosadit představuje bezprostřední hrozbu pro bezpečnost země. „Já to neusnadním,“ řekl ke schvalování reformy Galant a naznačil tak, že by se mohl zdržet hlasování.

Zastavte to, zní už i z Likudu

Dnes vyzval k zastavení reformy také vlivný poslanec za Likud Juli Edelstein, který stojí v čele zahraničněpolitického a obranného výboru Knesetu. Podle něj by tato přestávka umožnila debatu a přezkoumání navrhovaných změn.

Na dotaz, zda by se zdržel hlasování či hlasoval proti návrhu zákona o jmenování soudců, Edelstein neodpověděl přímo, poukázal ale na své absence v Knesetu tento měsíc. „Chtěl bych připomenout, že jsem nebyl přítomen při prvním čtení návrhu těchto zákonů,“ řekl. „Nechceme tyto reformy pohřbít, nechat o nich ale hlasovat dřív, než bude jasné, že mají podporu, by bylo nerozumné,“ dodal.

Největší protest v historii Izraele, v ulicích jsou statisíce lidí

Zahraniční

Výzvu ministra obrany k pozastavení reformy přivítali i poslanci Likudu David Bitan a Eli Dalal. Jak budou hlasovat, ale nenaznačili. Zmrazení reformy podpořil také ministr zemědělství Avi Dichter, zároveň ale prohlásil, že pokud se o návrzích bude hlasovat, on je podpoří.

Netanjahu zatím disent ve své straně nekomentoval. Proreformní poslankyně Likudu Tally Gotlivová si obavy nepřipouští. „Máme 62 hlasů pro, a i kdyby ještě někdo další nepřišel, pořád bychom měli 61. Hlasování se uskuteční příští týden,“ řekla Gotlivová rozhlasové stanici 103 FM.

Masové protesty proti koaliční vládě, v níž jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany, se konají od ledna. Vypukly krátce po nástupu vlády koncem prosince a zesílily v lednu po předložení návrhu soudní reformy, která vládě dá větší vliv na jmenování soudců a omezí pravomoce nejvyššího soudu. Už několikrát se protestů účastnilo přes sto tisíc lidí, v polovině března jich bylo přes 300 000. Demonstrace se konají od ledna každou sobotu a několikrát se uskutečnily i ve čtvrtek, kdy organizátoři nazvali manifestace minulý týden Dnem narůstajícího odporu.

V noci na čtvrtek parlament po bouřlivé debatě navíc schválil zákon, který omezuje možnost odvolat premiéra. Tuto normu mnozí považují za šitou na míru právě Netanjahuovi, který je obžalován v několika kauzách kvůli korupci, podvodu a zneužití důvěry.

Češi mohou přesvědčit Izrael, aby víc pomáhal Ukrajině, míní nová velvyslankyně

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám