Do boje, ne do kanceláře. Armáda modernizuje výstroj, vojáci dostanou maskáče v novém střihu

Armáda pracuje na novém systému oblékání. Vojáky převlékne v šesti etapách, ve kterých dostanou modernizované kalhoty, blůzy, ale také termoprádlo nebo zimní bundy. Nové uniformy by měly být pohodlnější a také více vyhovovat ženám. „Střih a materiály jsou zásadní věcí tohoto projektu,“ vysvětluje plukovník Ladislav Bujárek, který vede tým, jenž nové maskáče testuje. Kompletní přestrojení celé armády podle jeho odhadu potrvá deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Uniforma by neměla podléhat módním trendům, uniforma je pro vojáky něco jako montérky, nemůžete v tom vypadat sexy a jít na módní přehlídku, musí to být hlavně funkční kus, který vám pomůže plnit úkoly,“ vysvětluje pro server iROZHLAS.cz plukovník Ladislav Bujárek ve své kanceláři v areálu Velitelství pozemních sil v Olomouci.

„Střih a materiály jsou zásadní věcí tohoto projektu, jsme ve 21. století,“ shrnuje stručně plukovník.

Čeští vojáci budou mít nové maskování. Má je zneviditelnit v poušti, zeleni i v zastavěných oblastech

Číst článek

Jeho tým, složený ze čtyřiceti lidí, v uplynulých dvou letech testoval různé verze nových polních stejnokrojů neboli maskáčů. Nyní už vybrali to nejlepší a ministerstvo může vypsat výběrové řízení na ušití nových blůz, blůz pod balistickou ochranu, kalhot a kabátů.

Jde o první fázi mnohem většího projektu na převlečení armády do moderní výstroje, který je rozdělený do celkem šesti etap.

„Snažíme se nastavit systém vrstvení: od termoprádla až po poslední zateplovací součástky: čepici a rukavice. Rozdělené je to podle důležitosti,“ doplňuje náčelnice výstroje Helena Jarešová, která má na generálním štábu na starosti „papírovou část“ projektu.

Bez gumiček a na zip

V první etapě šlo o zmodernizování polního stejnokroje, tedy klasických maskáčů, blůzy pod balistickou ochranu včetně nového kabátu, a ECWCS, tedy nepromokavé pláštěnky s kalhotami. Ve druhé etapě, která právě probíhá, je ve finálním řešení zimní bunda a zimní kalhoty včetně rukavic a také nové pokrývky hlavy k novému polnímu stejnokroji.

„Celý střih je jiný, snažili jsme se o to, aby nový polní stejnokroj byl rychleschnoucí, komfortnější, víc designovaný pro úkoly, pro které je armáda předurčená, to znamená pro boj,“ říká plukovník Bujárek.

Nové blůzy se zapínají na zip, pojistkou je potom suchý zip. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nové je třeba zapínání blůzy: původní knoflíky nahradí zip a navíc ještě suchý zip nebo zakončení nohavic, kde už nebudou tzv. gumičky, ale nohavice budou rovné, případně se budou dát stáhnout.

„Polní stejnokroj 2022 na základě všech výsledků vyhovuje 90 procentům příslušníků armády,“ shrnuje plukovník Bujárek s tím, že v testovacím týmu byli zástupci všech skupin napříč armádou: tedy vojáci od pozemních i vzdušných sil, ale i lidé od speciálních sil nebo z kybernetických sil.

Největší neshody prý panovaly ohledně toho, zda na rukávech a kapsách nechat knoflíky, nebo je vyměnit za suché zipy.

Klasické „tvrdé“ knoflíky nahradí gumové. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Výhodou knoflíků je, že si je sami opravíte v poli, každý voják si umí přišít knoflík, suchý zip se zanáší sněhem nebo blátem a přestává fungovat,“ vysvětluje Bujárek. Knoflíky tak sice zůstávají, ale klasické nahradí gumové.

Ježíšek pro vojáky

Mezi testery byly také ženy. Pro ně se žádná speciální úprava nechystá, nové maskáče jsou prý univerzální a měly by jim lépe sedět díky větší škále velikostí a stahování v pase.

Armáda rozvolňuje kvůli mladým lidem pravidla pro tetování. Vojáci ho budou moci mít i na krku

Číst článek

„Nové kalhoty mají stahování v pase, jak je všichni znají z lyžařských nebo trekových kalhot, je tam guma a na suchý zip si to stáhnete,“ popisuje podplukovnice Jarešová, která se osobně zapojila do testování.

První etapa projektu už je uzavřená a výsledek je posvěcený náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, který podepsal zaváděcí dokumentaci a sám již nově střiženou uniformu nosí.

„Teď je potřeba napsat a odevzdat specifikaci na akviziční pracoviště, které vyhlásí zakázku v otevřeném řízení, poběží proces veřejné zakázky, po ukončení výběrového řízení se uzavře smlouva, standardně se ve výstroji uzavírá na čtyři roky, a dodávky začnou v průběhu smlouvy,“ vysvětluje podplukovnice Jarešová, co se bude dít dál.

Celková modernizace výstroje navíc probíhá ve dvou větvích. První se věnuje střihu a materiálům, druhá se zabývá novým maskovacím potiskem MAD21. Na konci by mělo dojít ke spojení a vojáci dostanou nově střižené uniformy s novým maskovacím potiskem.

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka je jedním ze 40 lidí, kteří nosí nově střiženou uniformu. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Než se všech šest etap nového systému výstroje dostane ke všem vojákům a vojákyním, může to podle odhadů plukovníka Bujárka trvat přibližně deset let.

„Ani Řím nebyl postavený za den. Přestrojení armády je docela velká revoluce, vojáci se mají na co těšit. Kdy dostanou Ježíška, už ale není v mých rukách,“ uzavírá plukovník.

Kateřina Gruntová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme