27. 3. 2023 08:29 − 5633× − 1

Valaška se šesti desítkami posádek

Kowax Valašská rally ValMez, která ve dnech 31. března – 2. dubna 2023 otevře českou soutěžáckou sezónu, uvítá na startu přes šedesát posádek.

Jednatřicet z nich se utká o body do European Rally Trophy, která na Valašce rovněž startuje. Dvanáct závodních vozů je zařazeno do šampionátu historických vozů.

Fanoušci si jistě dobře pamatují závěr loňského ročníku. Na rychlostní zkoušky druhé etapy padal déšť, v závěru se přidal i sníh. O zrádnosti a náročnosti soutěže nemohla být řeč. Aktuální předpověď však pro soutěž s centrem ve Valašském Meziříčí zatím nevěstí nic pozitivního. Může se tak stát, že silnice Zlínského a Moravskoslezského kraje bude opět skrápět déšť. V tom případě může opět zásadně zasáhnout do průběhu závodu volba pneumatik.

A právě špička seznamu přihlášených posádek zároveň reprezentuje i nejvíce zastoupené distributory pneumatik na českých tratích. Jan Kopecký s Janem Hlouškem osedlají v české premiéře speciál Škoda Fabia RS Rally2, zároveň se pro letošní sezónu vrací ke značce Michelin. Filip Mareš s Radovanem Buchou zase hájí barvy italského výrobce Pirelli. Loňští obhájci Václav Pech s Petrem Uhlem nejsou v tomto směru vyhranění a volbu pneumatik přizpůsobují aktuálním podmínkám. Dominik Stříteský, se startovním číslem 4, sází zase na korejskou značku Hankook, Adam Březík a Aleš Jirásek jsou propojeni s michelinem. Jaké však nakonec počasí bude a kdo v tomto směru bude mít šťastnou volbu, to se pozná až při vlastním závodě.

Mezi už zmíněnými jezdci kromě Pechova Focusu WRC převládá značka Škoda (v RC2 odstartuje celkem 19 vozů). V první desítce bude sedm fabií různých evolucí, model Fabia R5 bude se sedmi „kousky“ nejpočetněji zastoupeným autem na startu. Výčet první desítky doplní dva huyndaie příborského Martina Vlčka a Jana Černého. Na valašských a lašských tratích však nebudou chybět ani Fiesty R5/Rally2 (Karel Trněný, Petr Zedník, Jaroslaw Koltun) a Citroëny C3 Rally2 (polští jezdci Lukasz Kotarba a Michal Tochowicz).

Druhým nejvíce zastoupeným vozem pak bude Renault Clio Rally4, se kterým vyrazí zdolat nástrahy Valašky pět dvojic. Právě Filip Ocelka, jenž sedlá tento vůz, bude jedním z favoritů „dvoukolek“. Konkurencí mu budou Peugeoty 208 Rally4 v rukou Davida Štefana a Reného Dohnala či Opel Corsa Rally4 Kryštofa Zpěváka.

Tři vozy evidujeme ve třídě R-GT (Jakub Jirovec / Alpine, Petr Nešetřil / Porsche a Martin Rada / Abarth), vůz specifikace Rally3 představí Polák Marek Roefler (Fiesta).

Na startu přivítáme i dvě jezdkyně, Rumunku Catherine Radulescu (Renault Clio Rally5) doplní mladoboleslavská Eliška Slavíková (Škoda Fabia).

Mezi dvanácti historickými vozy bude jistě poutat největší pozornost speciál Mitsubishi Lancer Evo III s Vlastimilem Neumannem za volantem. Jedná se o druhý vůz, který byl postaven v dílnách K.I.T. Racingu CS. Jeho největší konkurenti se rekrutují z Petra Jurečky (Subaru Impreza 555) a trojice Fordů (Vratislav Hýbner, Pavel Omelka, Otmar Uher). Novinkou na českých tratích bude i Citroën ZX Martina Klepáče.

Soutěž oficiálně odstartuje v pátek 31. března v 18 hodin z náměstí ve Valašském Meziříčí, dále bude pokračovat během obou víkendových dnů /1. – 2. dubna). Na účastníky čeká necelých 505 km, se šestnácti rychlostními zkouškami (153,54 km). Před návratem na cílovou rampu posádky absolvují i dva průjezdy divácké speciálky v industriálním areálu Dolní Vítkovice. Během celého dne tam pro diváky bude připraven doprovodný program.

Informačním kanálem 41. KOWAX Valašské rally ValMez 2023 bude postupně aktualizovaná internetová stránka www.valasskarally.cz. Informace k soutěži lze získat rovněž na facebookovém profilu soutěže Valašská Rally ValMez, pro posádky bude k dispozici aplikace Sportity.

Komentářů celkem: 1
29. 3. 2023 16:30
0 0
Už jsou první omluvenky. Nejedou Rumun Cuzma, Martin Rada a další. Kvalita tam je, ale kvantita je hodně bídná. V českém mistráku nebude na startu ani 50 aut!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!