Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

24. 3. 2023 17:39

ČTK: O vzniku pozice dětského ombudsmana jednala skupina ministra pro legislativu

Praha. 24. března 2023 - O zřízení pozice dětského ombudsmana jednala dnes pracovní skupina, kterou kvůli tomu zřídil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Debatovala o podmínkách výběru či pravomocech ochránce dětských práv. Pravidla by měla nastavit novela o veřejném ochránci práv. ČTK to sdělila mluvčí ministra pro legislativu Jana Taušová. Podle ní je Česko o krok blíž k ustavení dětského ombudsmana a parametry se rýsují. Návrh nového samostatného zákona o ochránci dětí předložila už v létě 2020 skupina poslanců šesti stran, norma se do voleb neprojednala. Loni v červnu kabinet dostal od poslanců podobnou normu, dal k ní neutrální stanovisko. Nesouhlasil ale se zřízením nového úřadu.

"Pracovní skupina probírala otázku postavení a nezávislosti budoucího dětského ombudsmana či rozsah jeho pravomocí za předpokladu, že se Česká republika rozhodne pro model dvou samostatně působících ombudsmanů – dětského a stávajícího veřejného ochránce práv," stojí v tiskové zprávě.

Se zřízením postu počítá Úmluva o právech dítěte, která začala platit v někdejším Československu v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. Je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá. Vytvoření pozice doporučoval opakovaně vládní výbor pro práva dítěte i mezinárodní instituce. Národní parlament dětí a mládeže o ně žádal v roce 2009. Podle představ dětí by jejich ochránce měl být mladý, apolitický, nezávislý na vládě a se znalostí problematiky.

„Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne,” uvedl Šalomoun. Podle něj pracovní skupina probírala třeba způsob výběru dětského ombudsmana či jeho pravomoci.

Pracovní skupinu, kterou Šalomoun zřídil loni v listopadu, tvoří zástupci resortů spravedlnosti a práce, zmocněnkyně pro lidská práva či poslanci a senátoři. Podle ministra se podařilo pokročit. Podle politické náměstkyně ministra práce Zuzany Freitas Lopesové (Piráti) se zdá, že je na návrhu shoda napříč politickým spektrem. Výsledky dnešní debaty legislativci doplní do chystané novely o veřejném ochránci práv. Na názor se autoři normy chtějí pak zeptat i dětí. Nastavení s nimi chtějí konzultovat. Dětský ombudsman by měl mít podle zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové také svůj poradní sbor, který by tvořily děti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie