Luboš Procházka. Foto: Profimedia

Blízkost k Zemanovi jako handicap. Bývalý šéfredaktor Frekvence 1 chce do ČT, narazil ale na odpor

Napsal/a Vojtěch Berger 27. března 2023
FacebookTwitterPocketE-mail

Když v únoru tehdejší šéfredaktor Frekvence 1 Luboš Procházka oznámil odchod z rádia, na tuzemské mediální poměry to vypadalo jako nezvyklý kariérní pád. Vzápětí totiž oznámil, že bude působit jako běžný krajánek redakce České televize v Plzni. Ani tam ale podle všeho zatím nezakotvil. Podle Procházky je vůči němu „v pražské redakci ČT určitá nevole“ za to, že byl při svých rozhovorech příliš mírný na politiky, v čele s exprezidentem Milošem Zemanem.

„Část pražské redakce ČT tvrdí lživé informace, že jsem pracoval v žoldu Pražského hradu, pro kancléře Mynáře… Žádnou smlouvu, dohodu, s Pražském hradem jsem nikdy neměl,“ odmítá Procházka, že by měl k Hradu za Zemanovy éry příliš blízko.

„V současné době s panem Procházkou nespolupracujeme,“ uvedla na dotaz HlídacíPes.org mluvčí České televize Karolína Blinková.

Procházka doplňuje, že s ČT podepsal v březnu smlouvu o externí spolupráci, kterou „ani jedna ze stran do této chvíle nevypověděla“.

Exkluzivní přístup k Zemanovi

Na to, že v pražské redakci České televize narazil na odpor, si Procházka postěžoval i na youtubovém kanálu Jany Bobošíkové: „Že jsem zpovídal prezidenty Klause a Zemana nedostatečně tvrdě a že vlastně asi není úplně morální mě stavět na televizní obrazovku,“ shrnul údajné výhrady vůči své osobě.

Faktem je, že za rozhovory vedené až příliš nekriticky s politiky, včetně třeba expremiéra Andreje Babiše, sklízel Luboš Procházka kritiku ze strany ostatních zpravodajských médií dlouhodobě.

Během druhého mandátu Miloše Zemana měl Procházka exkluzivní přístup k prezidentovi. Kromě rozhovorů vysílaných z lánského zámku se to týkalo i jeho – postupem doby a Zemanova zhoršujícího se zdraví stále méně častých – zahraničních cest.

Vidět to bylo třeba v listopadu 2019, kdy byl Miloš Zeman na dva dny v Bratislavě, aby tam otevřel Český dům. Novinářský doprovod v rámci delegace tvořili jen dva lidé, Radim Panenka z Parlamentních listů a právě Luboš Procházka z Frekvence 1.

Zatímco ostatní čeští novináři byli odkázáni jen na projevy Miloše Zemana a prezidentky Zuzany Čaputové uvnitř domu, Procházka s Panenkou mohli v Bratislavě jako jediní pořídit se Zemanem rozhovory (ZDE a ZDE).

Starý dobrý Miloš Zeman

O rok dříve zase při Zemanově cestě do Berlína prezident dostal přes Frekvenci 1 šanci nevybíravě zkritizovat Český rozhlas.

rozhovoru pro Frekvenci 1 tehdy řekl, že „Český rozhlas má v Berlíně jako svého zpravodaje blbce“. Důvodem mělo být to, že tehdejší zpravodaj ČRo v Berlíně na svůj Facebook napsal: „Návštěva Miloše Zemana v Berlíně je podobná té před pěti lety. Ovšem s tím rozdílem, že teď s ním letí i tři lékaři a čtyři zdravotní sestry.“

„Mají obleky a šaty? Že jsem je neviděl…“ začal tehdy rozhovor s prezidentem sarkasticky Luboš Procházka. Zeman následně označil Frekvenci 1 za „slušnou stanici“ a zmiňovaného korespondenta ČRo „za blbce“. (Dodejme, že za výrok svého zpravodaje se Český rozhlas později ve svých hlavních zprávách omluvil s tím, že informace pocházela z jediného zdroje a nebyla ověřena – či nebyla ověřitelná – jinde.)

Procházkovy dobré vztahy s Hradem se každopádně zúročily i v roce 2021, kdy dal Zeman Frekvenci 1 svůj první rozhovor z nemocnice při své hospitalizaci. Kritiku tehdy sklidilo mimo jiné Procházkovo konstatování na závěr rovněž nekonfrontačního telefonického rozhovoru, že „slyší starého dobrého Miloše Zemana“.

I kvůli tomu teď zjevně u části redakce České televize narazil, své působení v regionálním studiu ČT však ještě nevzdává. „K jednání o další spolupráci se v Plzni vrátíme (tento týden, pozn. red.). Momentálně je přerušená,“ dodává Procházka.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)