Hlavní obsah

Dočkáme se lunárního města? Astronauti již nebyli na Měsíci přes 50 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hrstka astronautů, kteří vstoupili na povrch Měsíce, strávila na přirozené družici Země ne více než pár dní. Jak máme tedy vybudovat kolonii, která vydrží roky? Pokud by se dalo věřit desítky let starým futuristickým knihám, měli na začátku 21. století - spolu s plochými televizemi, elektrickými auty a telefony s obrazovkou - astronauti žít a pracovat ve městě na Měsíci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

„Měsíčňané“ měli obývat rozlehlé kopule propojené podzemními tunely a pracovat u přístrojových desek v obklopení počítačů, případně měli na cestách k lunárním dolům poskakovat v nízké gravitaci.

Od roku 1972, kdy poslední astronaut opustil měsíční povrch, se jediné důkazy o lidském pobytu na Měsíci smrskly na několik vlajek, tři rovery, desítku kamer a 96 pytlů s výměšky. Co se stalo s onou slíbenou lunární základnou? Situaci rozebírá server britské zpravodajské stanice BBC.

„Jedním z velkých cílů naší práce je zajistit, aby se jen neumístily vlajky a neobtiskly stopy a pak se to celé nezrušilo,“ uvedla Nujoud Merancyová, vedoucí strategie a architektury z vývoje průzkumných systémů amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) - jedna z klíčových osob zodpovědných za plánování návratu na Měsíc.

NASA vyzvedla modul Orion z oceánu, budou ho zkoumat technici

Věda a školy

Loni v prosinci se na Zemi po téměř čtyřech týdnech vrátila první mise Artemis I, při které plavidlo bez posádky obkroužilo Měsíc. První astronauty na lunární orbitu má v roce 2024 vynést Artemis II a někdy v polovině dekády v rámci mise Artemis III přistanou na Měsíci dva astronauti.

Astronaut Cernan to přirovnal k táboření

Posádka poslední mise Apollo, Eugene Cernan a Harrison Schmitt, strávila na lunárním povrchu nejdelší dobu ze všech astronautů: celkem 75 hodin.

Cernan to přirovnal k táboření - najedli se a vyspali v houpacích sítích uvnitř malého přistávacího modulu, pak si oblékli skafandry a vydali se ven.

Zemřel astronaut Eugene Cernan. Byl posledním člověkem na Měsíci

Amerika

Pro srovnání, astronauti mise Artemis III mají na Měsíci zůstat přibližně týden. Očekávat mohou víc pohodlí - a mnohem víc prostoru.

Přistávací modul jim poskytne Společnost SpaceX Elona Muska. Vycházet bude z konceptu kosmické lodě Starship, která byla původně navržena pro dopravu 100 lidí na Mars.

Vzhledem k tomu, že NASA chce na Měsíc dopravit lidi jen dva, mělo by v modulu být dost místa na laboratoř, úložný prostor pro lunární vozítko, a dokonce i několik domácích výdobytků, jako jsou postele, kuchyň a toaleta.

Rizika při delším pobytu

Ať už bude konečná specifikace přistávacího modulu Artemis III jakákoliv, během následujících misí budou astronauti na Měsíci pobývat delší dobu a budou mít příležitost podrobně jej prozkoumat. Jako základna jim zřejmě poslouží kosmická loď, cestovat budou lunárními vozítky s umělou atmosférou. Čím déle ale astronauti na přirozené družici zůstanou, tím většímu riziku se vystavují.

„Čelíte třem hlavním problémům - radiaci, extrémním teplotám a dopadu meteoritů,“ zmínil Aidan Cowley, poradce Evropského střediska astronautů (EAC) v německém Kolíně nad Rýnem, které spadá pod Evropskou kosmickou agenturu (ESA). Na Zemi nás před částí těchto vlivů chrání atmosféra a magnetosféra.

Česko se chce podílet nejen na letu na Měsíc. Vláda schválila přistoupení k iniciativě USA

Věda a školy

„Na Měsíci jste vystaveni slunečnímu a kosmickému záření na mnohem nebezpečnější úrovni a teploty se mohou pohybovat od 100 stupňů Celsia přes den po minus 180 stupňů Celsia v noci,“ popsal Cowley.

„Pak se stačí rozhlédnout po povrchu Měsíce a vidíte jeho krátery; neustále ho zasypávají mikrometeority, které po čase všechno na povrchu zničí,“ dodal.

Cihly z regolitu?

Místo toho, aby si astronauti ze Země vozili objemné - a drahé - obydlí, Cowley by dal přednost výstavbě příbytků z lunárních materiálů. Přírodní zdroje Měsíce vás nepraští hned do očí - nemá žádnou vegetaci, potravu nebo tekoucí vodu. Má ale nerostné bohatství, sluneční svit a led.

„Pokud to zamýšlíme dlouhodobě, musíme maximálně využít každý zdroj, ať už ho přivezeme, či získáme na místě,“ vysvětlila Rachel Klimaová z laboratoře aplikované fyziky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

„Pokud máte odpadní teplo, k něčemu ho využijete… pokud máte zbytkový kov z výroby kyslíku, využijete kov… pokud máte kovový šrot, využijete ho,“ vyjmenovala.

Mise Artemis je připravena na lety na Měsíc s posádkou, oznámila NASA

Věda a školy

NASA ukázala nové skafandry pro misi na Měsíc

Věda a školy

Touto mantrou se v posledním desetiletí řídí i Cowleyho tým. Naučil se zdatně vyrobit cihly z jednoho z nejhojnějších měsíčních zdrojů - regolitu neboli měsíčního prachu. ESA při experimentech s prachem s podobnými vlastnostmi jako regolit vyvinula několik různých způsobů, jak lunární cihly vyrobit.

Jedna z metod zahrnuje obří zrcadlo a řadu lup, které soustředí sluneční světlo. Teplo z něj staví prach, který se pak může vrstvit jako v 3D tiskárně.

Regolit je označení vrstvy různorodého nezpevněného horninového materiálu, který pokrývá celistvé podloží. Vyskytuje se na Zemi, Měsíci, některých menších planetkách i jiných planetách. Regolit vzniká při dopadech meteoritů různé velikosti, které povrchovou vrstvu neustále převracejí a míchají její obsah s vyvrženým materiálem během impaktu.

V případě úspěchu mohou astronauti cihly použít ke stavbě celých lunárních struktur - např. na vnější vrstvu nafukovacích modulů nebo při využití už nefunkčních přistávacích zařízení.

Průzkum vesmíru by neměl pokračovat v „tradici kolonialismu“, nabádají experti

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Měsíční regolit

Výběr článků

Načítám