Úsporné veřejné LED osvětlení pro města a obce

Pouliční nebo veřejné osvětlení patří často mezi opomíjené a je mnohdy bráno jako pouhá nutnost, funkční prvek. Časy dokonale zdobně tvarovaných pouličních luceren, které dříve plnily funkci estetickou stejně jako osvětlovací, jsou sice nenávratně pryč, přesto moderní LED svítidla dokáží uspokojit nejenom vysoké nároky na čistý design a dynamický tvar, ale především na úsporný a ekonomický provoz.

Osvětlení veřejných prostor je důležité především z hlediska bezpečnosti osob a majetku. Na mnohých místech pomáhá v nočních hodinách i ke snížení dopravní nehodovosti. Je ale veřejně prospěšnou službou, a bývá tak významnou, a ne příliš oblíbenou položkou výdajové části obecního rozpočtu. Přitom náhradou starých světelných zdrojů za LED svítidla lze ušetřit poměrně nemalé finanční prostředky.

Nejrychlejší a nejjednodušší je výměna stávajících výbojek za LED osvětlení, principem 1:1 a od dodavatele, který vám pomůže i se zprostředkováním financováním. Příkladem může být náhrada energeticky náročných sodíkových výbojek za pokrokovější a energeticky mnohem úspornější LED osvětlení STREETLIGHT AREA v obci Tuchoměřice u Prahy.

Zdroj: LEDVANCE

Ukázka realizace rekonstrukce veřejného osvětlení

Obec Tuchoměřice se nachází cca 3 km od městských částí hl. m. Prahy Ruzyně a Přední Kopanina. V obci žije v současné době okolo 1600 stálých obyvatel a stejně jako mnoho měst, obcí nebo městských částí v souladu s všeobecným trendem roste, rozvíjí se a modernizuje. S tím souvisí i nutnost rozšíření nebo výměny stávajícího – energeticky, servisně a nákladově velmi náročného veřejného osvětlení, kde byly osazeny sodíkové výbojky, za modernější a úspornější LED osvětlení.

Zdroj: LEDVANCE

Na základě výběrového řízení a zkušeností z minulých let si obec vybrala jako nového dodavatele společnost LEDVANCE a její produkty. Byla zde navržena a následně nainstalována svítidla STREETLIGHT AREA ve dvou typech wattáží 35 W a 45 W. Vzhledem k trendům v oblasti veřejného osvětlení, kdy je snaha se barvou světla přiblížit k původním sodíkovým výbojkám, zde byla doporučena teplota chromatičnosti 3000 K, což je tzv. teplé bílé světlo.

Nová LED svítidla se montovala na stávající sloupy veřejného osvětlení výměnou za stará výbojková svítidla tzv. kus za kus, a to bez použití nástrojů díky pouzdru a zásuvné svorkovnici. Mají vysoký měrný výkon 135 lm/W, dlouhou životnost (až 70 000 hodin) a záruku 5 let. Podstatným benefitem je také možnost přesného nastavení úhlu svítidla díky integrovanému kloubu.

Základní výhody a přednosti LED svítidel pro veřejné osvětlení oproti sodíkovým výbojkám:

  • Záruka 5 let
  • Snížení příkonu, úspora elektrické energie
  • Prodloužení servisního intervalu, delší životnost
  • Vysoký měrný výkon 130 lm/W
  •  Snadná montáž, výměna na stávajících sloupech veřejného osvětlení 1:1
  • Možnost přesného nastavení úhlu svítidla díky integrovanému kloubu

ZDROJ: PR článek společnosti LEDVANCE s.r.o.