Hlavní obsah

Hranice hokejové extratřídy padla po 20 letech. Rekordy Davida Pastrňáka

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Takhle David Pastrňák pálil v noci skrz obranu na branku Carolina Hurricanes.

Reklama

David Pastrňák dokazuje, že je nejlepším českým hokejistou současnosti a jedním z nejlepších v NHL. Do konce základní části ligy zbývá ještě devět utkání, ale Pastrňák láme jeden milník kariéry za druhým.

Článek

Už stačil zavěsit 51 gólů v ročníku a celkově pokořit hranici 600 bodů v NHL. Zároveň zaznamenal už 97 bodů, a blíží se tak další výjimečné hranici: překonání stovky během jediné sezony.

Je to poprvé, co se Davidu Pastrňákovi povedlo překonat metu padesáti gólů. Zatím největší produktivitu měl v sezoně 2019/20, kdy dal 48 gólů a připsal si 95 bodů.

Můžete s námi odhadnout, kde se Pastrňákova rekordní bilance v základní části NHL asi nakonec zastaví. Boston Bruins odehráli 73 utkání, takže Pastrňákovi zbývá ještě devět zápasů. Zatím má bilanci 0,7 branky (1,3 body) na zápas, takže z devíti zápasů může mít klidně čtyři góly a 11 bodů – konečná bilance by tedy mohla být 55 gólů a 108 bodů. To by bylo úctyhodné.

Pojďme se podívat do historických tabulek.

Zatím jen dva Češi dali v  základní části NHL 50 nebo víc branek. Samozřejmě tím prvním a zřejmě navždy nedostižným je Jaromír Jágr. Tomu se to podařilo dokonce třikrát a v památné sezoně 1995/96 dal za Pittsburgh Penguins dokonce 62 branek a zaznamenal rekordních 149 bodů. Connor McDavid (Edmonton Oilers) by ho mohl letos překonat, ale nic jistého ještě nemá. Mimochodem, padesátku gólů i Kanaďan překonal ve své kariéře poprvé.

Druhým českým hokejistou přes padesát byl Milan Hejduk, který se v sezoně 2002/03 zastavil v dresu Colorado Avalanche na číslech 50 gólů a 98 bodů.

Z toho jednoduše vypočítáme, že celých 20 let už Česko nemělo v NHL takového hokejistu, jakým je David Pastrňák. Těchto výjimečných čísel navíc dosáhl v pouhých 26 letech.

Pro zařazení do celkového kontextu NHL je dobré připomenout, že v historii Boston Bruins jen dva hráči nasbírali 600 bodů rychleji než on. Byli to Bobby Orr (461 zápasů) a Ray Bourque (569). Jenže to byla jiná doba. Ten první toho dosáhl v roce 1973, druhý v roce 1987.

Foto: Jak se Pastrňák dostal k rekordní smlouvě na 90 milionů dolarů:

+10

Jeden z nejlepších hokejistů NHL posledních dvou desetiletí Alexandr Ovečkin dal přes 50 gólů v NHL devětkrát, ale přes stovku bodů se dostal „jen“ třikrát.

Pastrňák tak potvrzuje, že si nedávno podepsanou supersmlouvu s Bruins zaslouží – za osm let podle ní vydělá 90 milionů dolarů, tedy skoro dvě miliardy korun.

Nepochybně mu budou přibývat i osobní ocenění. Zatím má v kapse Maurice Richard Trophy (z roku 2020) pro hráče, který v základní části NHL nastřílel nejvíc branek. Je také pětinásobným držitelem Zlaté hokejky a třikrát si zahrál ve výběru hvězd NHL (2019, 2020 a 2023).

Reklama

Související témata:

Doporučované