Pět planet, hvězdokupa a Měsíc. Pondělní noční obloha nabídne unikátní pohled nejen astronomům

V pondělí 27. března čeká na pozorovatele hvězdné oblohy zajímavá podívaná. Budou mít příležitost během jednoho večera spatřit pět planet (Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Uran), hvězdokupu a Měsíc. Téměř všechny objekty jsou přitom viditelné pouhým okem, informuje web Space.com.

Pro pozorování je vhodné zvolit stanoviště s jasným a ničím (zejména světlem) nerušeným výhledem na západní obzor. Zatímco Měsíc a planety Merkur, Venuše a Jupiter budou viditelné pouhým okem, hvězdokupa a Uran je na hranici viditelnosti a k jejich pozorování doporučujeme hvězdářský dalekohled.

Merkur a Jupiter

Vesmírné divadlo začne zhruba 20 až 25 minut po západu Slunce. Na pozorování Merkuru a Jupiteru nebude příliš mnoho času – obě planety totiž zapadnou za obzor po dalších přibližně 25 až 30 minutách. Problémem při pozorování může být oblačnost nad obzorem.

Nejlepší šancí, jak obě planety zachytit, je nejprve pomalu procházet dalekohledem nízko podél západního obzoru a poté, co je snad najdete, je vyhledat pouhým okem. Merkur se bude nacházet napravo od jasnějšího Jupiteru. Večer 27. března je bude dělit pouhých 1,3 stupně, tedy něco přes šířku jednoho prstu umístěného na vzdálenost paže.

Pokud je spatříte, můžete si gratulovat. Zachytit dvě planety tak blízko zapadajícího Slunce nebývá jednoduché. Pouhý den nebo dva poté zmizí Jupiter z dohledu v záři Slunce. Merkur se naopak bude od Slunce vzdalovat a během následujících několika týdnů bude o něco lépe vidět.

Venuše a Mars

Na rozdíl od Merkuru a Jupiteru bude třetí planeta na našem seznamu velmi dobře viditelná: jde o oslnivou Venuši, takzvanou „Večernici“. Venuše je stále výraznější, protože se s každou další nocí pomalu dostává na západní večerní obloze výš a výš. Za dva měsíce však bude pozorovatelná na západní a severozápadní obloze znatelně výš asi hodinu po západu Slunce a zapadat bude až téměř o půlnoci.

Čtvrtou planetou na našem seznamu je Mars. Před několika měsíci zářil oslnivě na noční obloze, protože se nacházel relativně blízko Země. Ještě 30. listopadu byl od nás vzdálen jen 50,6 milionu kilometrů a jevil se jako velmi jasná ohnivě zbarvená hvězda. O týden později se obě planety minuly jako auta jedoucí po závodním oválu – Země na vnitřní a Mars na vnější dráze.

V pondělí 27. března bude Mars od Země vzdálen 211,4 milionů kilometrů – tedy více než 2,5krát dál než na konci loňského podzimu. V souladu s tím také „vybledl“ a jeví se jako výrazně méně jasný. Přesto je stále poměrně nápadný, protože z hlediska jasnosti stále patří mezi 21 nejjasnějších objektů.

Další podívaná

Pátým objektem noční oblohy bude jediná přirozená družice naší planety – Měsíc. Ten je nyní ve fázi dorůstání a na obloze bude viditelný jako srpek se 29,9 % osvětlené plochy. Při pozorování z našeho hlavního města vyjde v 0:44 a zapadne v 9:20. Měsíc vám může pomoci při hledání Marsu, který se bude nacházet vpravo nahoře od něj.

Vlevo od Marsu bude možné spatřit hvězdokupu M35, nacházející se zdánlivě v souhvězdí Blíženců. K jejímu pozorování se však neobejdete bez dalekohledu. Hvězdokupa se zdá být velká jako Měsíc a okulár zaplňuje třpytem jasných hvězd od středu až po okraj.

Nakonec tu máme Uran, který je i za velmi tmavých a jasných nocí sotva viditelný pouhým okem. Proto se při jeho hledání řiďte Venuší. V pondělí se bude nacházet pouhé tři stupně – což se zhruba rovná třetině šířky sevřené pěsti držené na délku paže – vlevo nahoře od této oslnivé planety. I v tomto případě je pro pozorování vhodný dalekohled, ve kterém ho lze spatřit jako slabou hvězdu. Vodítkem může být jeho světle nazelenalý odstín.

Váš názor Další článek: ČOI rozdala pokuty za elektrické koloběžky. Českým pravidlům nevyhovělo 16 modelů, neprošlo dokonce ani Maserati

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,