Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hnutí SPD nahradilo v koalici v Ostrově sdružení Ostrov, můj domov

Koalice na radnici v Ostrově má nové složení. Odešlo z ní sdružení Ostrov, můj domov a místo něho do koalice vstoupilo hnutí SPD. Na pátečním jednání zastupitelstva byl odvolán radní Jiří Netrh (Ostrov, můj domov) a místo něj zastupitelé zvolili do rady Věru Maříkovou (SPD). Podle starosty Davida Hanakoviče (za ANO) ale bude koalice i v pozměněné podobě fungovat dál. Řekl to dnes novinářům. Ve 21členném zastupitelstvu bude míst koalice většinu 12 hlasů.

„Koalice ve městě Ostrov bude 12členná, ve složení ANO, Místní, Unie pro sport a SPD. Proti původní koalici jsme přišli o jednoho zastupitele, bylo nás předtím 13. A radního Jiřího Netrha nahradí Věra Maříková jako neuvolněná radní," uvedl David Hanakovič (za ANO). Nová radní se podle něj zaměří hlavně na okrajové části města, zeleň a podobně.

Jiří Netrh byl dosud uvolněným radním, jeho odvolání znamená, že z vedení města bude uvolněným radním, tedy na plný pracovní úvazek, jen starosta Hanakovič.

Jak dnes Hanakovič řekl, se sdružením Ostrov, můj domov koalice měsíc vedla smírčí řízení, jejímž cílem bylo koalici udržet pohromadě v původní podobě. Požadavky sdružení Ostrov, můj domov ale podle něj byly pro zbytek koalice nepřijatelné.

„Začali jsme poukazovat na zaběhlé zvyklosti a politikaření nejen v radě města a dávat návrhy na jejich nápravu. Záhy jsme zjistili, že naše návrhy nejsou v koalici vítány. Začali jsme proto v koalici upozorňovat na to, že tato situace pro nás není dlouhodobě udržitelná. Protože naše požadavky nebyly nijak akceptovány a ani nedošlo k návrhu na kompromis, tak jsme na konci března koaliční smlouvu vypověděli," uvedl Jiří Netrh (Ostrov, můj domov), jehož zastupitelstvo odvolalo.

Koalice v nové podobě se bude řídit současnou koaliční smlouvou, jen s tím rozdílem, že členem koalice bude jiný politický subjekt. Podle Hanakoviče byly volební programy ANO a SPD v Ostrově natolik podobné, že není třeba koaliční smlouvu a cíle koalice nijak upravovat.

V Ostrově, který má asi 16 tisíc obyvatel, při podzimních komunálních volbách vyhrálo hnutí ANO s 20,19 procenta hlasů. Druhá byla ODS, která získala 15,82 procenta hlasů, třetí pak Místní s 15,45 procenta hlasů. ODS, která do voleb měla starostu, se přesunula do opozice.

Nejistý je ale i osud místní organizace ANO. Starosta Hanakovič z něj vystoupil a o budoucnosti ostrovské organizace má jednat krajské vedení. Zvolení zastupitelé za ANO ale za současným vedením města stojí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Youtube / Město Ostrov

Štítky ČR, správa, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí SPD nahradilo v koalici v Ostrově sdružení Ostrov, můj domov  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.