Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kolega o českém medikovi zraněném na Donbase: „Jde to pozitivním směrem“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. března 2023
15:42
Autor: Pavlína Horáková, Markéta Volfová, swp - 
27. března 2023
14:30

Už přes rok na Ukrajině pomáhají stovky českých dobrovolníků. Například v rámci projektu Phoenix přiváží nejen humanitární pomoc, ale také cvičí ukrajinské obránce v technikách vojenské medicíny a zároveň se sami jako medici účastní dění přímo na frontové linii. Před pár dny byl jeden z nich vážně zraněn. V jakém zdravotním stavu se český medik nachází? Proč riskují své životy na cizím území a jak přesně pomáhají na Ukrajině? Na to odpovídal v Epicentru Blesku mluvčí projektu Ondřej.

„V přímém ohrožení života v tento moment není, ale jeho stav je bohužel setrvale vážný. Vnímáme, že to jde pozitivním směrem a šance jsou neustále větší a větší. Samozřejmě si přejeme, aby náš člen byl co nejdříve mezi námi a mohli jsme fungovat,“ říká o zdravotním stavu svého kolegy.

„Vzhledem k tomu, že byl významným členem projektu Phoenix, tak se to samozřejmě projevilo i na činnosti naší organizace. Museli jsme na to nějakým způsobem reagovat a zlepšit bezpečnostní opatření,“ přidává s tím, že jen při svém posledním výjezdu zachránil zraněný dobrovolník pětadvacet lidí.

„V Kyjevě se o něj starají specialisté, kteří mají obrovské zkušenosti s tímto typem poranění. Vzhledem k tomu, že ta válka tam probíhá už od roku 2014, lze říci, že ukrajinští doktoři jsou všeobecně na vysoké úrovni, co se týká léčení komplikovaných polytraumat a úrazů, které jsou způsobeny dělostřelectvem a podobně,“ pochvaluje si přístup tamním lékařů mluvčí projektu Phoenix.

„Náš tým zdravotníků jel jako vždy pro zraněné na frontu a bohužel došlo k zásahu dělostřelectvem. Zraněný byl naštěstí součástí té zdravotnické části armády a měl kolem sebe i další zdravotníky, takže mu byla relativně rychle poskytnuta první pomoc a následně byl evakuován do bezpečí a k následné péči, což bohužel tady toto štěstí spousta vojáků nemá,“ popsal Ondřej, za jakých okolností ke zranění kolegy došlo.

Video  Při útoku lidé utíkají... pomáhat! Spolupracovnice Blesku ze Záporoží  - Anastasiia Aharkova, Proukrainu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 27. března 2023 15:33 )

Škoda každého života..Ale posíláním dalších zbraní a střeliva, bude ubývat jeden život za druhým, To chceme?Co rodiny těch mrtvých, ty chtějí další eskalaci války?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa