Zásoby plynu v Česku k 25.3. - zásobníky se začaly plnit nejvíce za celou zimu - aktuálně jsou odběry nižší než plnění a naplněnost je tak téměř z 52%

zasoby plynu

Zásoby plynu se začaly postupně zvedat, dochází k celkovému přítoku plynu do ČR 218,14 GWh za den.

Pokles zásob plynu v ČR se tak již aktuálně zastavil.

Zásoby plynu v Česku za posledních 5 dnů neklesly, jelikož se zásobníky začaly plnit a plnění je vyšší než odběr plynu ze zásobníků.

Zvýšená zimní energetická spotřeba se již neprojevuje na poklesu stavu zásob plynu. Komodity je nyní aktuálně v zásobnících ekvivalent 19 129,7 GWh(kapacita zásobníků dosahuje celkem 36 856 GWh). Naplněny jsou z 51,89 %.

Ze statistiky týkající se zásob plynu určených pro spotřebu v Česku vyplývá, že při průměrné roční spotřebě by současné zásoby vydržely na 76 dnů. Při zohlednění zimní spotřeby pak 43 dnů. Pokud by se zásoby měly využít v zimním období pouze pro domácnosti, vystačily by na 168 dnů.

Plnění zásobníků  se zvýšilo, poslední dny se pohybuje na úrovni cca 53,42 GWh. Ohledně spotřeby možno zmínit, že dle posledních dat k 25.3. dosáhla 176,45 GWh, zatímco do ČR ve stejný den přiteklo celkem přes 191 GWh plynu.

Prakticky naplněnosti dosáhly zásobníky v polovině listopadu. Zmínit možno, že největší kapacitou zásobníků disponuje RWE Gas Storage s objemem 28 870 GWh. Jejich naplnění se nyní pohybuje na zhruba 56,24 %.

Zmiňované údaje k 25.3.2023 jsou pouze orientační, výpočet vychází z veřejně dostupných dat. 

Zdroj dat: agsi.gie.eu, transparency.entsog.eu

Zdroj:zasobyplynu.cz

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie