Křečové žíly jsou estetický, ale i zdraví ohrožující problém. Mohou se na nich tvořit vředy

Fotografie: Freepik

Křečové žíly jsou nejen nevzhledný, ale také potenciálně zdraví nebezpečný problém, který postihuje především starší osoby. Naštěstí ho však lze léčit.

Křečové žíly jsou jak estetický, tak i potenciálně zdraví ohrožující problém, který vzniká, když se určité žíly zvětší, rozšíří a přeplní krví. Mohou proto být často oteklé a vystouplé, přičemž je doplňuje modrofialová nebo červená barva – kromě toho jsou také bolestivé a postihují zejména ženy. Nejčastěji se objevují v dolních končetinách a pozor byste si na ně měli dávat především proto, že zvyšují riziko vzniku krevních sraženin, které mohou mít závažné dopady na lidské zdraví. Je proto dobré znát jejich příčiny a potenciální léčbu, říká doktorka Judith Marcin.

Příznaky a příčiny vzniku křečových žil

Křečové žíly vznikají v důsledku zvětšení, rozšíření nebo přeplnění krve v dané žíle. K tomu dochází zejména v případě selhání jednosměrných chlopní, které zabraňují zpětnému toku krve – v důsledku tohoto problému se totiž krev začíná hromadit namísto toho, aby pokračovala směrem k srdci. Důvodem, proč toto onemocnění postihuje především oblast nohou, je skutečnost, že jsou žíly v těchto místech nejdále od srdce a gravitace ztěžuje proudění krve směrem nahoru. Mezi možné příčiny vzniku křečových žil patří:

  • těhotenství,
  • menopauza,
  • věk nad 50 let,
  • dlouhé stání,
  • obezita,
  • genetické předpoklady.

Hlavními příznaky křečových žil jsou vystouplé, deformované žíly, které se obvykle objevují na nohou. V jejich okolí se také mohou vyskytovat bolesti, otoky, tíha, bolestivost a existují také případy, kdy se objevila změna barvy kůže – v závažných případech pak mohou žíly výrazně krvácet a mohou se na nich tvořit vředy. Pokud tedy tyto příznaky zaznamenáte, raději se co nejdříve obraťte na svého praktického lékaře, který vám pomůže s odbornou léčbou. Ta vypadá následovně.

Změny životního stylu

Lékaři jsou při léčbě křečových žil ve většině případů konzervativní a se vší pravděpodobností vám doporučí, abyste namísto agresivní léčby pouze provedli některé změny ve svém životním stylu. Ty mohou zahrnovat následující rady:

  • Vyhýbejte se delšímu stání.
  • Zhubněte nebo si udržujte zdravou hmotnost.
  • Cvičte, abyste zlepšili svůj krevní oběh.
  • Používejte kompresní ponožky.

Pokud již křečové žíly máte, tato opatření vám pomohou zmírnit jejich příznaky a předejít vzniku dalších. Měli byste si také zvedat nohy, a to nejlépe před tím, než si půjdete odpočinout nebo spát.

Fotografie: Depositphotos

Komprese a operace

Lékař vám může doporučit nošení speciálních kompresních ponožek nebo punčoch zejména proto, že pomáhají vyvíjet na nohy dostatečný tlak, aby krev mohla snadněji proudit do srdce. To mimo jiné pomáhá také snižovat otoky. Je ovšem důležité dodat, že stupeň komprese se může u jednotlivých výrobků lišit, a proto se vždy poraďte s personálem v lékárnách nebo obchodech se zdravotnickými potřebami.

Pokud však změna životního stylu nezabírá nebo vám křečové žíly způsobují velké bolesti či poškozují váš celkový zdravotní stav, může vám lékař doporučit invazivní zákrok vyžadující anestezii. Jedná se o podvazování, během kterého chirurg provede řezy v kůži, křečovou žílu nařízne a přes řezy ji odstraní. Jedná se však o velmi invazivní možnosti, a proto se jim většina odborníků snaží raději vyhýbat.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]