Ledviny pláčou kvůli běžným stravovacím zvykům. Škodí například přebytek masa a soli

Fotografie: Depositphotos

Přestože někdy je onemocnění ledvin podmíněno geneticky či nějakým onemocněním, ve většině případů si lidé mohou za poškození ledvin sami.

Ledviny jsou životně důležitý párový orgán, který pomáhá udržovat rovnováhu tekutin a elektrolytů v těle. Ledviny také filtrují odpadní produkty z krve a produkují hormony, jež regulují krevní tlak a tvorbu červených krvinek. Zdraví ledvin ovlivňuje mnoho faktorů od zdravotního stavu až po životní styl, říká doktorka Shannon Johnson.

Zdravotní problémy, které poškozují ledviny

Existuje hned několik onemocnění a stavů, které mohou ledviny poškodit. Patří mezi ně zejména: 

  • Vysoký krevní tlak: Vysoký krevní tlak (hypertenze) může poškodit malé cévy v ledvinách, a snížit tak jejich funkci.
  • Cukrovka: Diabetes je další častou příčinou poškození ledvin. Vysoká hladina cukru v krvi může také poškodit krevní cévy v ledvinách a vést k nefropatii (poškození ledvin).
  • Kardiovaskulární onemocnění: Kardiovaskulární onemocnění mohou způsobit poškození kteréhokoli orgánu, včetně ledvin.
  • Infekce: Funkci ledvin mohou snížit i některé infekce, jako jsou například opakované infekce močových cest.
  • Zánět: Zánětlivé onemocnění, jako je například lupus nebo glomerulonefritida, mají také na ledviny neblahý vliv a mohou vést k jejich poškození.
  • Genetické faktory: Někteří lidé mají vrozené poruchy ledvin, které snižují jejich funkci.

Osobní návyky, které ledvinám škodí

Některá výše uvedená onemocnění jsou často důsledkem nezdravého životního stylu, a lze tedy říci, že si poškození ledvin člověk vlastně způsobil sám. Na zdraví ledvin má však vliv mnoho dalších faktorů, jako například:

  • Nadužívání léků: Některé léky jsou pro ledviny škodlivé, zejména když jsou užívány v nadměrných dávkách nebo po dlouhou dobu. Jedná se například o nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen či aspirin. 
  • Nadváha a obezita: Nadváha a obezita zvyšují riziko vysokého krevního tlaku a diabetu, což jsou faktory, které mohou vést k poškození ledvin.
  • Nezdravý životní styl: Kouření, příliš mnoho alkoholu, nevyvážená strava a nedostatek pohybu mohou přispět k poškození ledvin.
  • Příliš mnoho soli nebo cukru: Strava s vysokým obsahem soli má vysoký obsah sodíku, který může zvyšovat krevní tlak a následně poškozovat ledviny. Cukr zase přispívá k obezitě, jež zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a cukrovky, dvou hlavních příčin onemocnění ledvin.
  • Nedostatek spánku: Dostatek spánku je nesmírně důležitý pro vaši celkovou pohodu a, jak se ukázalo, i pro vaše ledviny. Funkce ledvin je regulována spánkovým cyklem, který pomáhá koordinovat zátěž ledvin v průběhu 24 hodin.
  • Fast food a přílišná konzumace masa: Pokud se často stravujete v rychlém občerstvení nebo je vaše strava založená převážně na mase a masných výrobcích, ledvinám to neprospívá. Živočišné bílkoviny totiž vytvářejí v krvi velké množství kyseliny, která může být pro ledviny škodlivá a může způsobit acidózu, což je stav, kdy ledviny nedokážou kyselinu dostatečně rychle vyloučit. Vysoce zpracované potraviny, jako ty z fast foodu, jsou zase významným zdrojem sodíku a fosforu. Navíc často obsahují mnoho přidaného cukru.
léky na nemoc
Fotografie: Freepik

Jaké jsou typy a příčiny onemocnění ledvin

  • Chronické onemocnění ledvin: Nejčastější formou onemocnění ledvin je chronické onemocnění ledvin. Nejčastěji je způsobeno vysokým krevním tlakem.
  • Ledvinové kameny: Dalším častým problémem jsou ledvinové kameny. Ty vznikají, když minerály a další látky obsažené v krvi v ledvinách krystalizují a vytvářejí pevné útvary (kameny).
  • Glomerulonefritida: Jedná se o zánět glomerulů. Glomeruly jsou velmi malé struktury uvnitř ledvin, které filtrují krev. Glomerulonefritida může být způsobena infekcemi, léky nebo vrozenými poruchami.
  • Polycystické onemocnění ledvin: Polycystické onemocnění ledvin je genetická porucha, která způsobuje růst četných cyst v ledvinách. Tyto cysty mohou narušit funkci ledvin a způsobit jejich selhání.
  • Infekce močových cest: Jedná se o bakteriální infekce kterékoli části močového systému. Pokud se řádně neléčí, mohou se rozšířit do ledvin a způsobit jejich poškození.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]