Kvůli protestům je mimo provoz Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu

27.03.2023 - Asie & Austrálie



Masové protesty izraelské veřejnosti proti soudní reformě opět zasáhly provoz hlavního izraelského letiště. Vedle protestů v ulicích nesouhlas s reformou dávají najevo také odbory. Arnon Bar-David, šéf odborového svazu Histadrut zastupující několik set tisíc pracovníků v dopravě, zdravotnictví a v dalších oborech, vyzval ke svolání generální stávky, pokud nebude navrhovaná reforma zrušena.

Letecký pohled na Terminál 3 na Ben Gurionově mezinárodním letisti v Tel Avivu (foto: Chris Hoare/Wikimedia Commons - CC BY 2.0)

Odborová organizace zaměstnanců Ben Gurionova letiště v Tel Avivu se rozhodla k celonárodním protestům připojit a vyhlásit stávku. Podle protestujících až do odvolání nebudou z největšího izraelského letiště odbavovány žádné lety.

Data serveru Flightradar24 ukazují, že v době vydání tohoto článku, letadla na letišti v Tel Avivu stále přistávají a startují. Podle izraelských médií letiště umožnilo odlet letům, které byly odbavovány v průběhu vyhlášení stávky. Protestující dále uvedly, že umožní přistání těch letadel, která odstartovala před vyhlášením stávky.

Izraelské protesty se zatím nedotkly letů z Prahy. Podle webu Letiště Praha dnešní let LY2522 společnosti El Al odstartoval s dvouhodinovým zpožděním. Ranní let QS1287 společnosti Smartwings z Tel Avivu přistál podle letového řádu.

Některé zahraniční společnosti oznamují rušení plánovaných letů do Izraele. Zrušeny tak jsou například lety společností Lufthansa, Transavia, Ryanair, Wizz Air, Turkish Airlines, Emirates a dalších dopravců. Společnost Etihad Airways se rozhodla dnešní let do Tel Avivu, který byl již ve vzduchu, vrátit zpět do Abú Dhabí.

Témata