Po euforii rychlé vystřízlivění. Fotbalisté v boji o Euro jen remizovali s Moldavskem

Sport ČTK Sport, ČTK
27. 3. 2023 22:50
Čeští fotbalisté ve druhém kvalifikačním utkání o postup na Euro 2024 překvapivě jen remizovali 0:0 v Moldavsku, tedy na půdě až 174. týmu žebříčku FIFA a aktuálně čtvrtého nejslabšího celku Evropy. Reprezentace nenavázala na páteční výhru 3:1 nad Polskem. To dnes zdolalo 1:0 Albánii.
Artur Craciun a Tomáš Čvančara v kvalifikačním zápase ME 2024 Moldavsko - Česko
Artur Craciun a Tomáš Čvančara v kvalifikačním zápase ME 2024 Moldavsko - Česko | Foto: Reuters

Oproti utkání s Polskem udělal kouč Šilhavý dvě změny v sestavě. Krejčího nahradil na postu stopera Jemelka a ve středu zálohy místo Krále nastoupil Barák. Krejčí s Králem kvůli zdravotním důvodům nebyli ani na lavičce.

Češi proti Polákům vstřelili v úvodních třech minutách dvě branky, tentokrát ale vstoupili do utkání velmi opatrně. A jako první zahrozili domácí. Ve 24. minutě hlavičkoval po rohu Posmac, Coufal ale u tyče zabránil míči v cestě do sítě a poté zastavil i dorážku střídajícího Cojocarua. Na druhé straně se z dorážky prosadil Kuchta, kvůli těsnému ofsajdu ale branka neplatila.

O chvilku později Barák z levé strany nacentroval do vápna a Čvančara hlavičkoval těsně vedle. V nastavení první půle centr Davida Juráska prodloužil Čvančara, jenže kapitán Souček zblízka zamířil do břevna.

Po změně stran Kuchtovu přízemní střelu zpoza šestnáctky vyrazil gólman Railean. Následně vytáhl Čvančarovu ránu na roh. Na opačné straně si Nicolaescu navedl míč na střelu, ale zamířil jen po zemi do připraveného Pavlenky. Hložkova prudká a tečovaná rána před vápnem skončila v náručí Raileana.

Další střela ofenzivního univerzála Leverkusenu skončila mimo tři tyče a stejně dopadl i pokus střídajícího Ševčíka. V 81. minutě Hložek sklepl ve vápně míč Čvančarovi, sparťanský útočník ale v nadějné pozici vůbec netrefil branku.

Hostům tak nebyla platná ani zvýšená aktivita ve druhém poločase, při závěrečném tlaku si už další šanci nevytvořili a s týmem, který nikdy nepostoupil na mistrovství světa či Evropy, nečekaně ztratili první body ve skupině.

Svěřenci trenéra Šilhavého nezvítězili venku podeváté za sebou, pokud se nepočítá utkání s Běloruskem na neutrální půdě.

Češi ve třetím duelu s Moldavskem poprvé nevyhráli - v kvalifikaci o Euro 2004 ho porazili v Kišiněvě 2:0 a doma 5:0.

Moldavsko uhrálo nerozhodný výsledek i ve druhém kvalifikačním zápase, v pátek remizovalo doma s Faerskými ostrovy 1:1.

Česká reprezentace se v dalším kvalifikačním utkání představí 17. června právě na Faerských ostrovech. 

Poláci ve Varšavě zlomili odpor soupeře ve 41. minutě. Kamiňského střela se od tyčky odrazila ke Šwiderskému, který míč dorazil do branky. Pojistku ale domácí nepřidali, v 58. minutě navíc brankář Szczesny vyrazil nebezpečnou ránu Asllaniho. Polsko se přesto ve druhém duelu pod portugalským trenérem Santosem dočkalo vítězství.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy 2024 ve fotbale:

Moldavsko - Česko 0:0

Rozhodčí: Schlager - Dietz, Kempter - Stegemann (video, všichni Něm.). ŽK: Caimacov - Coufal, Ševčík.

Moldavsko: Railean - Revenco (83. Platica), Craciun, Mudrac, Posmac, Cojocari - Motpan (59. Postolachi), Rata, Caimacov - Nicolaescu (83. Stina), Damascan (14. Cojocaru). Trenér: Clescenco.

Česko: Pavlenka - Holeš, Brabec, Jemelka - Coufal, Souček, Barák (73. Ševčík), D. Jurásek - Hložek (83. Lingr) - Kuchta (73. Chytil), Čvančara. Trenér: Šilhavý.

Polsko - Albánie 1:0 (1:0)

Branka: 41. Šwiderski.

1. Česko 2 1 1 0 3:1 4
2. Polsko 2 1 0 1 2:3 3
3. Moldavsko 2 0 2 0 1:1 2
4. Faerské ostrovy 1 0 1 0 1:1 1
5. Albánie 1 0 0 1 0:1 0
 

Právě se děje

Další zprávy