Deset let s Heartnoize: od black metalu k Segovi Bodegovi, Arooj Aftab nebo umělcům z Nyege Nyege

Promotérský kolektiv Heartnoize slaví letos na jaře první kulaté narozeniny. Na oslavu si pozval producenta Heitha z labelu PAN, kterého doprovodí Anna Ruth a Vojtěch Havel.

Jak lépe oslavit kulaté desáté narozeniny než s hudbou na pomezí freak folku, noisu nebo doom metalu? Promotérský kolektiv Heartnoize se pohybuje na scéně už celou dekádu. Oslava spojená s koncertem italského producenta a hudebníka jménem Heith z labelu PAN proběhne 1. dubna ve Venuši ve Švehlovce za doprovodu improvizovaného setu Anny Ruth aka Koruth a Vojtěcha Havla.

Premiérové české vystoupení Heitha slibuje abstraktní kompozice i promyšlené zvukové textury, které vtahují posluchače do neprobádaných krajin a zákoutí. Danielle Guerri se pohybuje na hudebním poli už od noisového debutu Un-released z roku 2013. Jeho nejnovější album X, Wheel, které vyšlo loni na berlínském labelu PAN, je tak trochu deníkovým záznamem z pobytu na venkově, spirituální cestou a koláží zvuků od terénních nahrávek až po zkreslený hlas.

Vedle italského producenta se představí Vojtěch Havel a Anna Ruth. Havel se hraní společně s ženou Irenou věnuje už od osmdesátých let. Intimní a křehká hudba, která pracuje s evropskou i asijskou skladatelskou tradicí a ohledává hranice možnosti přetavení emocí ve zvuk, slaví úspěchy i v zahraničí. Loni se manželské duo představilo například na festivalu Le Guess Who? a ke spolupráci si je přizval i Sufjan Stevens. Anna Ruth je malířka a vizuální umělkyně, která do své výtvarné tvorby promítá přírodní i okultní motivy. Jako Koruth je pak přenáší i do experimentální hudby, kterou tvoří sólově i jako členka dua Kult Koruth.

Rozhodnutí oslavit desáté výročí Heartnoize koncertem Heitha a Vojtěcha Havla s Annou Ruth navazuje na roky budovanou dramaturgickou linku, která se orientuje na jména ze všech koutů světové alternativy. Objevování nejrůznějších žánrů a přístupů se prolíná celou činností Heartnoize. Ať už šlo o koncert britských Black Midi, pákistánské skladatelky a zpěvačky Arooj Aftab, darkwavových Boy Harsher, ambientu Claire Rousay nebo popového experimentátora Segy Bodegy, koncerty v režii Heartnoize mají za cíl představit českému publiku umělce a umělkyně tvořící nevšední a současnou hudbu. Nezáleží na tom, jestli se jedná o hyperpop, industrial, taneční elektroniku nebo alternativní metal.

Radikální zvuk i široké spolupráce

Kromě koncertů se Heartnoize podílí už čtvrtým rokem jako spolupořadatelé a kurátoři na festivalu Moody Moon Noize, který se letos přesouvá do Chomutova (mezi první oznámená jména patří například Berlin Manson, Awoo nebo promítání filmu Arvéd s živým provedením soundtracku od Aid Kida a Pjoniho, oceněného Českým lvem). Už druhým rokem běží také série klubových nocí Šelest, která přináší na pražské taneční parkety od Ankali po Bike Jesus globální zvuk a rytmy z celého světa. V Česku tak odehrála premiérové sety řada umělců, například z ugandského labelu Nyege Nyege. Živá vystoupení producentů, jako jsou DJ Travella, Slikback, Authentically Plastic nebo rapperka MC Yallah, ukazují, jak radikální zvuk může současná elektronická hudba mít.

K promotérství a organizaci koncertů neodmyslitelně patří i spolupráce, a to nejen se zahraničními kolegy, ale také s českými kolektivy nebo festivaly. Díky kooperaci se subjekty, jako jsou A.M. 180, Divadlo Archa, Fource, Full Moon, Jednota, Lunchmeat, MeetFactory a řada dalších, je možné pořádat i akce, na které by jediný promotérský kolektiv neměl dostatek prostředků. V neposlední řadě se Heartnoize snaží také o budování férových podmínek, a stal se proto součástí iniciativy Keychange, která má za cíl vytvořit rovnocenné podmínky pro umělce a umělkyně všech genderů a kulturních zázemí, i ze znevýhodněných ekonomických podmínek.

A co nás čeká do budoucna? Kromě narozeninového koncertu Heartnoize chystají na letošní rok i další akce. Už 26. dubna přijede Sarahsson, britská hudebnice, která ve směsi noisu, trancu nebo ozvěn klubové hudby hledá možnosti vyjádření vlastní identity. V květnu vystoupí v Nové libeňské synagoze Lingua Ignota a čerstvou podzimní novinku představí koncert kapely Black Country, New Road. Po několikrát odložené premiéře se naděje proudu New Weird Britain konečně podívá do Prahy.

HEARTNOIZE 10: Heith [it, PAN] + Anna Ruth & Vojtěch Havel

Venuše ve Švehlovce, Praha, 1. 4. 2023, 19:30

fb event: https://www.facebook.com/events/202008042512973/

web: https://heartnoize.cz/heartnoize-10-heith-it-pan-anna-ruth-vojtech-havel/ 

vstupenky: https://www.heartnoize.cz/buy-tickets/heartnoize-10-heith-anna-ruth-vojtech-havel-tickets-2023/

Čtěte dále