Podíl včelstev bez varroózy meziročně klesl z 22 na 17 procent

Podíl včelstev bez roztoče způsobujícího nemoc varroózu podle Státní veterinární správy (SVS) meziročně klesl z loňských 22 na 17 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu, který SVS zveřejnila v tiskové zprávě. Podíl včelstev bez přítomnosti roztoče klesá druhým rokem. Meziročně vzrostl podíl včelstev s více než třemi původci nákazy na úl. U těch musí včelaři do 15. dubna provést léčebné ošetření na daném stanovišti.

Plošné sledování výskytu varroózy se každoročně provádí vyšetřením spadu na dně úlu, které musí chovatelé odevzdat do 15. února. Varroózu způsobuje roztoč kleštík včelí, který parazituje na včelím plodu i na dospělých včelách. Nemoc v kombinaci s dalšími faktory, jako je nedostatečná výživa, virózy nebo nízká úroveň zoohygieny, může vést až k úhynu včelstev. Do včelstev se vkládají podložky, ze kterých se vyhodnocuje počet spadlých samiček roztoče, který se vydělí počtem dnů, kdy byla podložka v úlu a získá se průměrný denní spad. Podíl stanovišť s více než třemi roztoči meziročně vzrostl z 18,5 procenta na více než čtvrtinu vzorků. Podíl stanovišť s žádným až třemi roztoči se snížil z téměř 60 procent na 57 procent. Veterinární správa stanovila metodické pokyny pro chovatele včel k prevenci a tlumení varroózy. "Chtěli bychom apelovat na všechny chovatele, aby sledovali zdravotní stav včelstev v průběhu celého roku a nespoléhali jen na výsledek povinného vyšetření po zimě," doplnil ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán. Podle Českého statistického úřadu bylo loni v ČR 654 000 včelstev. Vyprodukovalo se 7771 tun medu. Proti roku 2021, kdy včelaři vyprodukovali 6068 tun, je to nárůst o téměř 28 procent.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down