Na úterý jsou hlášeny nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C. A také proměnlivá oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pásu od jihovýchodu Středočeského kraje po Jihomoravský kraj dopoledne silně sněžilo. Během hodiny tam mohly napadnout až tři centimetry sněhu. V aktuální výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové varovali před komplikacemi v dopravě, policie dnes ráno evidovala desítky nehod.

Hromadná nehoda na D1

Na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu se dnes staly dvě hromadné nehody. Na 143. kilometru havarovalo 20 aut, z toho pět kamionů. Dva lidé jsou lehce zranění. Další dva lidé se zranili při nehodě osmi kamionů a tří dodávek na 136. kilometru. Provoz na Prahu byl asi čtyři hodiny zastaven, jedním pruhem mohla začít auta projíždět před 13:00, sdělila mluvčí policie Jana Kroutilová. Několikrát byl dopoledne krátce zastaven i směr na Brno. Dálnici bude zřejmě nutné ještě dnes znovu uzavřít kvůli vyproštění havarovaného kamionu.

Kvůli sněžení a zledovatělým silnicím se stalo mnoho nehod i jinde v kraji. „Od 7:00 jsme přijali oznámení o 65 dopravních nehodách a dalších 13 oznámení se týkalo špatné sjízdnosti komunikací, případně vozidel, která nemohla vyjet,“ řekla Kroutilová. Uvízlé kamiony zablokovaly silnici mezi obcemi Stáj a Rudolec. Vážně zraněný skončil řidič osobního auta, které dostalo v obci Cetoraz na Pelhřimovsku smyk a narazilo do stromu. Zraněním skončila i nehoda, která se stala kolem 10:30 ve Žďáru nad Sázavou. „Řidič osobního vozidla narazil do nákladního automobilu. Utrpěl vážná zranění a byl letecky transportován do nemocnice,“ uvedla Kroutilová. Okolnosti a příčinu nehody policie zjišťuje.

Dálnice je na Vysočině u Velkého Meziříčí obousměrně neprůjezdná kvůli několika nehodám na 136. kilometru i v dalších úsecích, 28. března 2023.
Autor: ČTK / Policie ČR

Hned k několika haváriím došlo kvůli sněhu v Pardubickém kraji. „Vyprošťujeme vozidla z příkopů, řídíme dopravu na neprůjezdných silnicích, evakuujeme z vozidel osoby, prostě a jednoduše vám pomáháme v nesnázích. Jednou z největších nehod je zřejmě kolize prázdné cisterny ve Chvaleticích, kdy řidič s cisternou skončil ve svodidlech. Naštěstí neutrpěl vážná zranění,“ uvedli tamní hasiči na Facebooku. 

Sněhová přeháňka potrápila i řidiče na Olomoucku a Přerovsku. 

A nehodě došlo také v Ústeckém kraji. 

Potíže na silnicích

Pásmo silného sněžení postupuje podle meteorologů od severozápadu, místy s úhrny až tři centimetry za hodinu, vyskytuje se v částech Středočeského, Jihočeského, Pardubického, Jihomoravského a Zlínského kraje a celé oblasti Vysočiny. Meteorologové varují před možnou nesjízdností silnic, zhoršenou dohledností a možností vzniku kalamitní situace.

„Postupně ale srážky budou ustávat a oblačnosti bude ubývat. Odpolední teploty vystoupí na dva až šest stupňů Celsia, ale nárazový vítr bude pocitovou teplotu výrazně snižovat,“ uvedl ČHMÚ na twitteru.

Upozornění před silným větrem platí do dnešních 18:00 pro východní okresy Jihočeského kraje, pro Vysočinu a Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a většinu Jihomoravského kraje. Na severu a severovýchodě území, hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech je třeba podle meteorologů počítat se sněhovými jazyky.

Teploty vystoupají až na 17 °C

Ve středu bude oblačno až zataženo, na východě zpočátku i polojasno. V Čechách se opět může objevit místy slabé sněžení přes den přecházející do deště. Nejnižší noční teploty předpovídají meteorologové na -1 až -5 °C, na východě až -7 °C. Noční mrazy opět ohrozí kvetoucí stromy, varuje ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty však porostou pomalu vzhůru na 6 až 10 °C.

Ve čtvrtek hlásí meteorologové zataženo až oblačno, od západu občas déšť nebo přeháňky. Večer dojde na částečné ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty se již nebudou pohybovat pod nulou, předpověď ukazuje na 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty však vystoupají již na 13 až 17 °C, na východě kolem 11 °C.

Předpověď na další dny

Pátek: Noc 9 až 5 °C. Den 13 až 17 °C. Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Místy, postupně od západu na většině území občas déšť nebo přeháňky. 

Sobota: Noc 9 až 5 °C. Den 10 až 14 °C, na západě kolem 9 °C. Zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky, později nad 1000 m srážky sněhové. 

Neděle až úterý: Noc 6 až 1 °C, postupně +1 až -4 °C. Den 5 až 9 °C, postupně 1 až 5 °C. Oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, zpočátku v nižších polohách i srážky smíšené a dešťové. 

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
81 fotografií