Články / Reporty

Sdílená vyznání (Damien Rice)

Sdílená vyznání (Damien Rice)

Akana | Články / Reporty | 28.03.2023

Kdyby se Jacques Brel nenarodil v Bruselu, ale v Dublinu, možná by zněl podobně jako Damien Rice. V epických baladách irského solitéra najdeme podobně velkorysé dávky dramatického napětí a obnažené citovosti jako u těch nejlepších šansoniérů, ačkoli žánrově odkazují spíš k tradici křehkých folkových introvertů typu Tima Buckleyho nebo Nicka Drakea. Rice by mohl celý večer stát pod bodovým reflektorem s kytarou, ani se nehnout a publikum by mu i tak viselo na rtech. Jelikož ale nepostrádá smysl pro poutavou pódiovou prezentaci, své nedělní vystoupení v Divadle Hybernia pojal mnohem rafinovaněji. Spíš než „obyčejným“ koncertem bychom ho mohli nazvat – přiznávám, poněkud toporně – jakýmsi komponovaným pásmem písní a slova s přidanou divadelně-výtvarnou hodnotou.

Adekvátní úvod obstarala katalánská zpěvačka a kytaristka Sílvia Pérez Cruz, která Rice doprovází na celém turné a společně s lotyšskou performerkou a choreografkou Janou Jacukou dotváří i podobu jeho setu. Když se tedy po čtyřiceti minutách jemně melancholických písní loučila s osazenstvem sálu, které si nejen bezezbytku získala, ale nenuceným způsobem ho i rozezpívala, neviděli jsme ji zdaleka naposled.

Přesně v devět se ze tmy vynořil Damien Rice v kulichu, chopil se akustické kytary a z okraje pódia, jen tak bez mikrofonu odstartoval písní The Professor & la fille danse, na níž už s plným zvukem navázal hitem Delicate ze svého prvního alba. Stejnou skromností a bezprostředností pak okouzloval sál celé bezmála dvě hodiny. Při Accidental Babies usedl k pianu, většinu času ale zůstával věrný kytaře. V pauzách vedl poměrně dlouhé monology, v nichž přibližoval pozadí svých songů nebo vzpomínal na Irsko svého mládí, protože však většinou probíhaly spíš v rozmarnějším tónu, nepůsobily únavně, naopak odlehčovaly a tišily vypjaté emoce rozbouřené písněmi. Vkusné a nenucené vtipkování přinášelo úlevu a obnovovalo síly na vstřebání dalších sebezpytných lamentů. Podobný dopad mělo i zaranžování trojzpěvu publika v závěru skladby Volcano.

Zhruba v polovině hlavní části se na pódium vrátila Sílvia Pérez Cruz, zazpívala nejprve vlastní skladbu Man of the Trees a poté ještě bok po boku s Ricem u piana jeho 9 Crimes. Následně se i jinak střídmě nasvícené jeviště ponořilo do tmy a táhlých syntezátorových ploch, do nichž Rice začal zpívat relativně novější píseň Astronaut. Jeho tvář náhle ozářil úzký proud světla, který postupně zpěvák pomocí jakési soustavy zrcátek zmnohonásobil a přetvořil ve vpravdě „pinkfloydovský“ rej paprsků, jenž ovšem dokonale souzněl s verši „I can hold mirrors right in your face“. V intimitě večera poněkud překvapivý vizuální prvek přes svou efektnost ani v nejmenším nepůsobil nepatřičně.

I ve chvílích, kdy se s vizuálem nakládalo méně okázale, byl výsledek stejně působivý, osvětlovači především nenápadně, ale vynalézavě pracovali se stíny. Ať to byla přízračná silueta baletky, kterou patrně někde za plentou ztvárňovala Jana Jacuka, rozdvojený obrys zpěváka nebo skoro herecká etuda na bázi stínového divadla během první přídavkové skladby Cheers Darlin'. Při ní se Rice s oběma dámami usadili v zadní části pódia, a zatímco písničkář hrál neobyčejně křehkou verzi písně, Cruz z jedné strany přizvukovala na klarinet a Jacuka si na protější židli nechala od „číšníka“ dolévat sklenku, z níž decentně upíjela. Vzápětí se tato lotyšská umělkyně přesunula před hlavní mikrofon a za kytarového doprovodu své kolegyně přednesla sugestivní monolog o pocitech žen vystavených sexuálnímu násilí, o jejich strachu i vzájemné solidaritě. I tento výstup do toku večera bez problému pasoval, zvlášť když myšlenku následně několika slovy podpořil také Rice, aby pak všichni tři zpečetili hřejivý večer jedním z jeho největších hitů The Blower's Daughter.

U současných písničkářů je obvyklejší pěstovat si spíš uměřenější vokální projev a promítat svá poselství a hloubku emocí především do slov a jejich kontextu. Šansoniérský patos se už příliš nenosí. O to cennější jsou osobnosti jako Damien Rice, který dokazuje, že i zdánlivě přežitý formát expresivní folkové balady má na dnešní scéně své místo. Pořád v nás existují vnímavá romantická zákoutí, která si žádají právě takový způsob oslovení. Damien Rice se jich umí dotýkat bez pýchy, lživých iluzí a citového vyděračství. Jeho roztoužená i zlomená vyznání, sny i pochybnosti je opojné sdílet.

Info

Damien Rice (ie) + Sílvia Pérez Cruz (es)
26. 3. 2023 Divadlo Hybernia, Praha

foto © Marie Trávníčková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace