Revoluční tah. Na Messiho plat se chtějí složit i soupeři

Sport Sport
28. 3. 2023 10:59
Budoucí angažmá fotbalisty Lionela Messi je zatím velkou neznámou. Jedním ze zájemců o jeho služby má být americká profesionální liga.
Lionel Messi (Paris St. Germain)
Lionel Messi (Paris St. Germain) | Foto: Reuters

Podobně jako v 70. letech Pelé a na přelomu uplynulých dvou dekád David Beckham, se má o boom fotbalu ve Spojených státech postarat další světová hvězda. Američané líčí na Lionela Messiho, kterému v létě vyprší smlouva v Paris St. Germain.

Argentinec ale bere na zámořské poměry neskutečné peníze, takže kluby Major League Soccer (MLS) jsou připraveny jeho královskou gáži platit společně. Každý z 29 celků by na měsíční gáži 900 000 dolarů (v přepočtu přes 19,8 milionu korun) přispěl poměrnou částí.

Podle informací španělského listu Sport padl tento návrh na únorovém setkání šéfů celků MLS. Byl odůvodněn vcelku logickou úvahou, že Messiho přítomnost v lize přinese každému týmu obrovské obchodní zisky, a kluby doufají, že jim to zvýší také příjmy z vysílání.

Soutěž nedávno potvrdila globální smlouvu s Apple+ TV v hodnotě 2,5 miliardy dolarů (přes 275 miliard korun) s platností na příštích deset let. Navíc má samostatný domácí kontrakt s Fox Sports.

Skutečnost, že každý celek bude částečně financovat Messiho plat, je natolik revoluční přístup, že si ani zástupci soutěže nejsou jisti souhlasem FIFA. Bylo by totiž divné, kdyby každý celek, proti němuž argentinská hvězda nastoupí, zároveň participoval na jeho výplatě.

Navíc sám Messi by podle španělských novinářů raději zůstal v Evropě. Kapitán úřadujících mistrů světa zatím o své budoucnosti mlčí. PSG mu už nabídlo nový kontrakt a zájem o návrat projevila Barcelona. U katalánského celku je však velký problém s penězi.

Tyto dva velkokluby nejsou jedinými zájemci o Argentincovy služby. Ve hře je Inter Milán, kde má na starosti přestupovou agendu Messiho bývalý spoluhráč z reprezentace Javier Zanetti.

 

Právě se děje

Další zprávy