Korean Air obnovil pravidelnou linku mezi Prahou a Soulem

28.03.2023 - Česká republika



Praha má po třech letech opět pravidelné letecké spojení s jihokorejským hlavním městem Soulem. Včera přistál na pražském ruzyňském letišti opět Boeing 777 společnosti Korean Air a obnovil tak pravidelné lety do Prahy. Během letního letového řádu bude linka provozována třikrát týdně s odlety z Prahy každé pondělí, středu a pátek. Linku bude obsluhovat dálkový Boeing 777-300ER, který bude létat v konfiguraci pro 291 cestujících. Kabina pro cestující je rozdělena do dvou tříd, v byznys třídě je 64 sedadel, v ekonomické třídě pak dalších 227 sedadel.

Boeing 777-300ER přistává po třech letech opět v Praze na pravidelné lince (foto: Letiště Praha)

První obnovený let Korean Air byl na pražském letišti slavnostně přivítán za přítomnosti pozvaných hostů a novinářů. Po příletu projel jihokorejský Boeing 777 vodní slavobránou letištních hasičů. Následovaly projevy představitelů společnosti, Letiště Praha a slavnostní přestřižení pásky obnovené linky.

Díky návratu Korean Air má pražské letiště opět po třech letech pravidelné letecké spojení na Dálný východ. Obnovení letů bude rovněž znamenat výrazné posílení aktuálně chybějících kapacit nejen do Jižní Koreje, ale prostřednictvím návazných letů ze Soulu také do Japonska, Thajska, Vietnamu, ale i Indonésie nebo Austrálie.

Vodní slavobrána letištních hasičů (foto: Letiště Praha)

Pro ředitele Letiště Praha Jiřího Pose patří obnovení dálkových letů do Prahy k nejvyšším prioritám. „Jde o důležitý milník nejen na cestě k obnově provozu a návratu k číslům z roku 2019, ale také v rámci budování sítě přímých linek do Asie. Korea se řadí k trhům s nejvyšší poptávkou z regionu Asie,“ řekl Pos. „Obnovení této linky nám dává příležitost navázat tam, kde jsme skončili a aktivně se podílet na rozvoji spolupráce obou zemí v mnoha různých odvětvích,“ uvedl Jeong Soo Park, Korean Air Managing Vice President and Head of Passenger Network.

(foto: Letiště Praha)

Návrat dálkové linky Soul - Praha je také důležité pro příjezdový cestovní ruch v České republice. Praze chybí po pandemii zejména turisté z mimoevropských zemí a bonitní asijští turisté jsou pro hoteliéry a další podnikatele v cestovním ruchu důležitou skupinou. „Turisté z Asie jsou pro český cestovní ruch klíčový z důvodů vysoké bonity. Průměrná denní útrata se pohybuje kolem 4 000 korun,“ uvedl Jan Herget, ředitel Czechtourism. Hergert věří, že díky přímým letům Korean Air dojde k návratu turistů z Koreje. „V roce 2019 jsme zaznamenali 387 tisíc příjezdů hostů, o rok později kvůli pandemii covidu-19 přijelo pouze 42 tisíc Korejců a v roce 2021 dokonce jen osm tisíc,“ uvedl Herget.

Před vypuknutím pandemie bylo přímé letecké spojení mezi Prahou a Soulem velmi úspěšným dálkovým spojem. Podle statistik Letiště Praha cestovalo v roce 2019 mezi oběma městy přes 190 tisíc cestujících v obou směrech. Připomeňme, že před vypuknutím pandemie létaly do Soulu vedle Korean Air také čtyřikrát týdně České aerolinie (ČSA) a na lince bylo tak k dispozici v každém směru sedm letů týdně.

(foto: Letiště Praha)

Témata