Kurkuma: Ajurvédský zlatý grál na bolest kloubů a problémů s trávením lze najít téměř v každém obchodě

Fotografie: Herusutimbul / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Kurkuma je koření, které se používá především v asijské kuchyni, ale v poslední době se stává stále populárnější i v západních zemích.

Její žlutá barva a charakteristická chuť ji dělají oblíbenou pro přípravu jídel, avšak je hojně využívána i pro léčebné účely. Toto koření se tradičně používá v ajurvédské a čínské medicíně jako prostředek pro zlepšení trávení a prevenci různých onemocnění. V poslední době se také stala populární, a to díky svým účinkům na zdraví, říká doktorka Kathy W. Warwick.

Má protizánětlivé účinky

Kurkuma je známá pro své protizánětlivé vlastnosti. Kurkumin, hlavní účinná látka v kurkumě, má silné protizánětlivé účinky, což z ní dělá oblíbený přírodní prostředek pro boj proti zánětům v těle. Zánět je obranná reakce těla na infekce, poškození tkáně nebo podráždění, která může vést k bolesti, otokům a ztrátě funkce. Kurkumin může pomoci snížit zánětlivou odpověď těla tím, že snižuje produkci zánětlivých mediátorů a enzymů.

Obsahuje antioxidanty

Kurkuma je bohatá na silné antioxidanty, což ji činí důležitou pro podporu celkového zdraví. Antioxidanty pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, což může vést k různým onemocněním, včetně rakoviny, kardiovaskulárních chorob a degenerativních onemocnění. Kurkumin je významným antioxidantem v kurkumě, který může pomoci ochránit tělo před poškozením volnými radikály. Kurkumin také pomáhá při regeneraci poškozených buněk a zpomaluje stárnutí.

Podporuje trávení

Kurkuma může být užitečná pro podporu trávení a léčbu různých trávicích problémů. Kurkumin, aktivní složka kurkumy, může pomoci stimulovat produkci trávicích šťáv, což může zlepšit trávení a snížit riziko gastrointestinálních problémů. Kurkuma také pomáhá snižovat záněty v trávicím traktu, což může pomoci při léčbě zánětlivých onemocnění, jako je například Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Kurkumin také zlepšuje symptomy zánětlivých onemocnění střev.

mléko a kurkuma
Fotografie: Freepik

Podporuje kardiovaskulární zdraví

Kurkuma může podpořit kardiovaskulární zdraví a pomoci snížit riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Kurkumin může pomoci snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, které jsou spojeny s vyšším rizikem srdečně-cévních onemocnění. Kurkumin také pomáhá udržovat pružnost cév, snižuje zánět a pomáhá při regulaci krevního tlaku.

Pamatujte, že…

Kurkuma je koření s mnoha zdravotními výhodami. Obsahuje silné antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které mohou pomoci při prevenci mnoha onemocnění. Kurkuma také podporuje zdraví trávení a kardiovaskulárního systému. Nicméně, jako u všech potravin, i u kurkumy je důležité mít na paměti, že pouze konzumace kurkumy nebude stačit k řešení všech zdravotních problémů a doporučuje se konzultovat s lékařem před začátkem užívání jakýchkoli doplňků stravy.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]