Chystá Sparta přestupovou bombu? Tomáš Vaclík promluvil o možném návratu na Letnou

Se Spartou získal Tomáš Vaclík double. Jak vzpomíná na úspěch z roku 2014? Gólman také prozradil, jak to vypadá s jeho návratem na Letnou.

i Zdroj fotografie: Česká fotbalová reprezentace
                   

Na českou fotbalovou scénu vstoupil Tomáš Vaclík jako gólman Žižkova, se kterým postoupil do elitní ligy. I když Viktorka tehdy mezi elitou byla jasně poslední, dvacetiletý talentovaný brankář zaujal skauty De Graafschapu. Nizozemský klub měl o Vaclíka zájem a když se kluby domluvily na přestupu, zamířil rodák z Ostravy do Doetinchemu na zdravotní prohlídku.

Po prohlídce přišel šok

Tam ovšem odhalili problém. „Řekli mi, že mám WPW syndrom na srdci, kdy se v jedné části srdce ten elektrickej vzruch zastavuje. Nikdy jsem před tím neměl žádné komplikace, nic co by to naznačovalo, jako třeba arytmie. Z prvního zahraničního angažmá jsem letěl zpátky a v první moment jsem nevěděl, co bude. Když vám ve 20 letech řeknou, že máte problém se srdcem, tak člověka napadají v hlavě různé varianty,“ vysvětlil Tomáš Vaclík v podcastu Sparťanské noviny.

iZdroj fotografie: AC Sparta Praha

Po návratu Vaclík postoupil malý chirurgický zákrok v Ikemu. „A s tím tato epizoda skončila. Doktoři v Česku ani ve Španělsku nic takového nenašli,“ doplnil gólman. Když nevyšlo angažmá v Eredivisii, vrátil se Vaclík do Žižkova, kde ale nakonec vydržel jen půl sezony. Zájem totiž projevila Sparta. Překvapený z toho byl i sám Tomáš Vaclík. V tom sehrál velkou roli pan Hřebík. Když šel do Sparty, tak to byl on, kdo přestup inicioval. Alespoň já jsem měl takové indicie,“ doplnil gólman s 53 starty v reprezentaci.

Häcken a pak double

Ve Spartě odchytal dvě a půl sezony a pomohl jí v roce 2014 k doublu. „Kluci, co jsou teď tady v reprezentaci, říkali, že jsme v té době měli v týmu supr jména. Ale já jsem říkal, že pro spoustu těch kluků to byl první titul. Tým byl obrovsky hladový. Zvláště po tom průšvihu, co se stal v létě s Häckenem,“ připomněl Tomáš Vaclík jednu z nejtemnějších kapitol Sparty v evropských pohárech.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Gólman, který v mistrovské sezoně vychytal v lize 14 čistých kont, nedokáže vybrat jeden moment, který čněl nad ostatními. „Není tam jeden moment, který bych vyzdvihl, ale celý rok ten tým, tedy kromě Evropské ligy, jel na nějaké vlně a co nám přišlo do cesty, to jsme svalili,“ vzpomínal Tomáš Vaclík.

Návrat do Sparty? Vaclík rád pomůže

A co oslavy titulu se Spartou? „Emoce po zápase Jablonec – Plzeň, kdy Plzeň nevyhrála, byly úžasné. Já už ani nebyl schopen dokoukat poslední minuty, jak jsem byl nervózní, tam to bylo veliké,“ uvedl gólman, který aktuálně hájí barvy anglického Huddersfieldu. Za zmínku určitě stojí, že Costa Nhamoinesu tehdy zaspal první den mistrovských oslav. „To zmeškal velké věci,“ řekl s úsměvem Vaclík. A co případný návrat do Sparty? „Kdybych se mohl kdykoliv do Sparty vrátit jakkoliv pomoct, tak bych tomu byl otevřený,“ dodal.

Měla by Sparta usilovat o získání Tomáše Vaclíka?

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Jan Vildmon

Zobrazit další články