Na Vísecké rychtě v Kravařích přivítají Velikonoce

Vísecká rychta je roubené stavení s expozicí života na vesnici počátkem 19. století a nachází se v části obce Kravaře zvané Víska. Týden před svátky dostanou návštěvníci již tradiční příležitost užít si malebné prostředí rychty v jarním kabátě prostřednictvím workshopů a jarmarku. Akce se uskuteční v sobotu 1. dubna od 10 do 16 hodin. Jarní atmosféru návštěvníci nezískají jen z dílen, ale také z výzdoby celého stavení, která bude věnována udržitelnosti. Prostor dostane i historie tradic na Českolipsku a připraven bude i kvíz, prostřednictvím kterého si budou moci návštěvníci ověřit své znalosti lidových obyčejů.

„Věřím, že nám tradice, aniž bychom si to uvědomovali, svým minimalismem a mytologickým přesahem pomáhají zachovat určitou kontinuitu, kterou v dnešním uspěchaném světě často ztrácíme. Díky tradicím se můžeme alespoň na chvíli, na pár dní, propojit se s minulostí a přírodou. Vracíme se k přirozenosti a dostáváme jedinečnou možnost odklonu od technologií a stresu Je už pak na každém, jestli a jak toho využije,“ říká spoluorganizátorka akce Kateřina Ledvinová, vedoucí Ekoporadny Orsej, která akci spolupořádá společně s Vlastivědným muzeem a galerií.

Se zahájením sezóny na rychtě bude také zahájena výstava Chalupy herců, muzikantů a zpěváků na Českolipsku, která se do Kravař, rozšířena o chalupy Hany Zagorové a Zdeňka Větrovce, stěhuje z České Lípy. Nebudou chybět stánky s občerstvením a celodenní zábavný program s divadlem a tradičním vynášením smrtky proběhne pod taktovkou umělecké skupiny Merlet.

Akci pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Vísecká rychta v Kravařích a Ekoporadna Orsej.

 

Zdroj:

Liberecký kraj


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments