Ilustrační foto: Flickr, licence: Public Domain

V Německu se připravuje reforma dlouhodobé péče. Tamní vláda ji předloží příští rok v květnu

Větší zvýhodnění lidí, kteří vychovali děti nebo naopak penalizace bezdětných. To je jedna z očekávatelných charakteristik, která se nejspíše objeví v návrhu reformy financování dlouhodobé péče, která se připravuje v Německu. Přesněji řečeno spolková vláda slíbila, že do konce května příštího roku takovou reformu představí. Informoval o tom odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví hodlá do konce května 2024 předložit doporučení pro stabilní a dlouhodobě udržitelné financování dlouhodobé péče. Vyplývá to z aktualizovaného návrhu zákona o podpoře a úlevách v ošetřovatelství, která má k dispozici odborný deník Deutsches Ärzteblatt, a na který se rovněž odkazuje.

Jedním z cílů reformy financování dlouhodobé péče je zvýšit výhodnost pojištění dlouhodobé péče (které je mimochodem v Německu povinné) a částečně je přizpůsobit vývoji cenové hladiny, která v posledním roce výrazně stoupla. A stouply především ceny energií, které tvoří nezanedbatelnou část nákladů na dlouhodobou péči, a to zejména v zařízeních typu domovy pro seniory.

Z toho, co je zatím na papíře, vyplývá, že v reformě financování dlouhodobé péče by měla být více zohledněna také výdajová stránka systému pojištění dlouhodobé péče. Na vypracování reformy se má podílet hned čtveřice ministerstev spolkové vlády. A to ministerstvo financí, hospodářství, práce a ministerstvo pro rodinu.

Pojistné má více zohlednit počet vychovaných dětí

Zmíněný aktuální návrh zákona o podpoře a úlevách v ošetřovatelství je však ze strany odborníků kritizován, protože mimo jiné nepočítá s žádnými daňovými úlevami na pojištění dlouhodobé péče. A to navzdory faktu, že současná koaliční spolkové vláda takové úlevy slíbila v koaliční smlouvě.

Na druhé straně zákon reaguje na judikát Spolkového ústavního soudu z loňského dubna, v němž prohlásil, že „výchovné úsilí rodičů musí být v zákoně o příspěvku na pojištění dlouhodobé péče zohledněno“.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví tuto výtku Spolkového ústavního soudu reflektuje a hodlá proto do systému pojištění dlouhodobé péče zavést jakýsi bonus pro pojištěnce, které vychovali děti, respektive zavést takzvaný „bezdětný příplatek“.

Zatímco lidé, kteří nevychovali žádné dítě, by si museli ke standardní sazbě pojištění na dlouhodobou péči připlatit ještě dalšího 0,6procentního bodu, u lidí s dětmi by naopak docházelo ke snížení této sazby. A to o 0,25procentního bodu za každé vychované dítě. Nejvýše by si však pojištěnec s dětmi mohl odečíst jeden procentní bod ze základní sazby pojistného dlouhodobé péče. Tento odpočet by však měl být uznáván jen do doby, kdy příslušné dítě dosáhne věku 25 let.

Brigády v ošetřovatelství jen jako doplněk ke stálé pracovní síle

Reforma financování dlouhodobé péče zřejmě změní také status dočasných pracovníků v domovech pro seniory. A to v tom smyslu, že bude upřednostňováno zaměstnávání i dočasných pracovníků v těchto zařízeních na řádnou pracovní smlouvu, tedy nikoli na ekvivalent dohody o provedení práce, jak ji známe z České republiky.

Motivací pro pracovníky být v řádném pracovním poměru má být skutečnost, že pravidelné zvyšování mezd bude možné jen u stálých zaměstnanců. Brigády mají zůstat pouze doplňkovými nástroji k dočasnému zajištění smluvně sjednaného personálního obsazené, a to v případě krátkodobého nedostatku pracovníků a neobsazených míst.

„Zejména by se mělo zabránit tomu, aby existovaly ekonomické pobídky pro najímání ošetřovatelského a pečovatelského personálu na úkor solidární komunity nebo těch, kteří péči potřebují, a jejich rodin,“ uvádí se v dokumentu, na který odkazuje deník Deutsches Ärzteblatt.

Zdeňka Musilová