Problémy bank rozjely další kolo kvantitativního uvolňování

641
uvolnovani
Jan Macek / Foto: Redakce FinTag.cz

„Tím, že centrální banky poskytly likviditu bankám v problémech, spustily jen další kvantitativní uvolňování. A to nepřinese nic jiného než déle trvající inflaci,“ říká v debatě ABCD investora investiční specialista Conseq IM Jan Macek.

Podporu bankám v potížích přislíbila americká centrální banka [FED] i Evropská centrální banka [ECB] v reakci na problémy švýcarské banky Credit Suisse a Deutsche bank.

„Centrální banky tím sice zažehnaly riziko hrozící bankovní krize, ale dlouhodobě zadělaly na další problémy. Ve výsledku to znamená, že tu bude delší dobu inflace a vysoké úrokové sazby. Ekonomika se dostane ještě pod silnější tlak, než pod kterým je nyní,“ vysvětluje.

Od ekonomiky podle něj nelze čekat nic jiného než recesi nebo stagnaci. A pokud se do potíží nyní dostávají kvůli vysokým úrokovým sazbám a dražšímu financování růstové firmy, za rok či dva podle jeho slov obdobné problémy zaznamenají i zavedené firmy.

Názor Jana Macka podporuje fakt, že americký FED naposledy zvýšil úrokové sazby nikoli o 0,50 procenta, ale „jen“ o 0,25 procenta. Podle něj to FED udělal právě v reakci na potíže bankovního sektoru. Co se týče podpory bankám ve formě krátkodobých a dlouhodobých úvěrů, uvolnil pro ně 100 miliard dolarů [cca 2,2 bil Kč].

„Bankám poskytnutá likvidita 100 miliard dolarů výměnou za nákup jejich dluhopisů je podstatně větší částka, než FED uvolnil v době finanční krize v roce 2008 a 2009,“ dodává.

Čekejme uvolňování tlaku na růst HDP

V debatě ABCD investora se Jan Macek podrobněji vyjadřuje k dalšímu vývoji ekonomiky. Podle něj zkušenosti z dob covidu, fungování dodavatelských řetězců a současné geopolitické pnutí nejspíš přinesou nový náhled na fungování ekonomiky.

„Je to spíše filozofická otázka. Avšak je jenom růst hrubého domácího produktu tím nejvíce vypovídajícím údajem, zda se dané zemi i lidem v ní dobře daří,“ pokládá řečnickou otázku.

Podle něj pomalejší růst nebo i stagnace ekonomiky nutně neznamená „konec světa“.

„Je to dobrá zpráva, nebo špatná zpráva, když například Škoda Auto vyrobí letos stejný počet aut, jako vyrobila loni. I když to nemusí rozhodně znamenat, že je to špatná zpráva, my to z dnešního pohledu za špatnou zprávu považujeme. Otázka je, zda je to správně,“ říká.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Světlé ekonomické zítřky si ale ani přesto Jan Macek nemaluje. Upozorňuje na přetrvávající proinflační a deglobalizační tlaky.

„Pokud by se měly skutečně výrobní kapacity přesouvat z Asie do USA a Evropy, tak to pro podniky bude o poznání těžší. A promítne se to do jejich marží a ziskovosti,“ vysvětluje.

K nikoliv nevýznamným změnám patří geopolitická rizika. A klíčovou roli v nich sehrává soupeření mezi Čínou a USA, včetně soupeření EU s Čínou.

Staré investiční poučky platí, ale i ty se mění

Investiční specialista Jan Macek se v debatě ABCD investora dotýká přístupu k investování. Tvrdí, že staré investiční poučky platí i nadále. Co se ale významně změnilo, je náhled na práci s investičním horizontem.

„Pokud jsme měli za to, že u akcií stačí investiční horizont pět až sedm let, tak já mám za to, že už to neplatí. Že doba se vzhledem k rozkolísanosti trhů významně posunula,“ říká.

Na trzích je podle jeho slov nyní možné „všechno“. Upozorňuje, že doba nyní přeje při investičním horizontu tři až čtyři roky kvalitním státním a firemním dluhopisům. On sám by jim v portfoliu bez potíží určil až 50 procent.

„Trhy jsou vysoce volatilní a krátkodobé pohyby jsou iracionální. Můj názor je, že je velice riskantní trefovat další vývoj. Proto doporučuji defenzivnější strategie, dokud se trhy a ta celková situace nevyblázní,“ tvrdí.

Co je doma, to se počítá, říká na adresu burz Tomáš Daňhel

„Já nevím, jaký bude další vývoj na trzích. A i moji kolegové jsou otevřeni všem variantám,” dodává.

Podle Jana Macka doba nyní přeje podílovým fondům s aktivní zprávou. A také si myslí, že americké akcie jsou stále velmi drahé. Akcie amerických technologických firem pak předražené. Na rozdíl od mnoha jiných spatřuje příležitosti na čínském trhu. Zdůrazňuje ale diverzifikaci a rozumnou míru expozice na tomto trhu. Argumentuje koncem politiky nulové tolerance covidu v Číně. I poznáním Číny, že zmocnit se vojensky Tchaj-wanu při současné vyhrocené geopolitické situaci nepatří k těm nejlepším nápadům.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Výběr toho nejlepšího z debat ABCD investora, jejichž je FinTag.cz mediálním partnerem, je k dispozici zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here