31. ročník Žebříku se blíží. Do Plzně už v pátek zavítá Michal Pavlíček nebo Vypsaná fixa

plzen.eu, 29.3.2023

31. ročník Žebříku se blíží. Do Plzně už v pátek zavítá Michal Pavlíček nebo Vypsaná fixa

V pátek 31. března se v plzeňském DEPU2015 budou vyhlašovat vítězové 31. ročníku Hudebních cen Žebřík. Během večera bude rozdáno 28 cen. Záštitu nad tímto ročníkem převzal primátor města Plzně Roman Zarzycký, který bude předávat i některé ceny.

Tisková konference k hudebním cenám (foto: B. Hájková)

Tisková konference k hudebním cenám (foto: B. Hájková)

Plzeň díky Žebříku zůstává na hudební mapě České republiky. Mám radost, že město Plzeň může být dál hrdým partnerem ankety, které jsem navíc z pozice primátora rád udělil záštitu. Chtěl bych za to poděkovat organizátorům, ale i všem interpretům, kteří k nám do Plzně každoročně jezdí. Pevně věřím, že si návštěvníci hudební večer a vystoupení jednotlivých interpretů užijí,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Nejlepší interpreti získají na základě dvouměsíčního hlasování v kategoriích Zpěvák, Zpěvačka, Skupina, Objev, Album, Skladba, Akce a Film za rok 2022 obdrží sošku od renomovaného sochaře Václava Časáka.

Zdroj foto: organizátor akce

Zdroj foto: organizátor akce

Mezi nominované patří například Chinaski, Mirai, Lucie, Kabát, Vypsaná fixa, Cocotte Minute, Miro Žbirka nebo Anna K. Večerem provede Iva Pazderková s Markem Taclíkem. Návštěvníci se mohou těšit také na několik exkluzivních vystoupení. Poprvé si na Žebříku zahraje písničkářka Kateřina Marie Tichá, loňskou desku Kusy radosti představí Vypsaná fixa. Vystoupí také Michal Pavlíček s Vilémem Čokem nebo Kamilem Střihavkou.

Hlavním organizátorem akce je magazín iREPORT, spoluorganizátorem město PlzeňPlzeňský kraj.

Rozhovor s ředitelem Hudebních cen Žebřík Jardou Hudcem

Žebřík vstupuje do čtvrté dekády… je to silný závazek?

Takhle na to nenahlížíme, cílem je udělat každý ročník, respektive jeho slavnostní vyhlášení, lépe než ten předchozí. Laťka je loňskou oslavou 30 let Žebříku posazená poměrně vysoko a naše možnosti v dnešní době rozhodně nejsou neomezené. Přesto si troufám říct, že se fanoušci hudby mohou těšit na velmi reprezentativní hudební přehlídku a exkluzivní koncerty. Tak například po delší době zažijeme na jednom pódiu Michala Pavlíčka s Bárou Basikovou a Kamilem Střihavkou. A možná to bude naposled, protože Stromboli loni ukončili činnost a BSP hrají minimálně. Hity těchto kapel, ale i třeba Pražského výběru a dalších Michalových projektů zazní v unikátní podobě. A podobný punc jedinečnosti budou i mít i další body programu finálového večera.

Proč k sobě patří Žebřík a Plzeň?

Žebřík vznikl v roce 1992 jako anketa časopisu Rock Report, který jsme zakládali o rok dříve v Dobřanech a posléze jsme přesídlili do Plzně. Dlouhou dobu jsme měli redakci v budově Českého rozhlasu Plzeň a pak jsme se usadili na Slovanech, kde jsme dodnes. Vyhlášení všech třiceti ročníků proběhlo v Plzni. Úplně první se konalo v tehdejším Queen Clubu, tedy v Šeříkovce. Brzy se akce rozrostla tak, že pravidelně plnila DK Inwest a v tomto legendárním kulturáku byla organizována více než deset let. Finálový večer byl úspěšně zrealizován i ve sportovní hale, v hotelu i na akademické půdě ZČU, ale nejvhodnější pro konání takto rozsáhlého a prestižního podniku je samozřejmě kulturní prostředí. Už osm let pořádáme slavnostní vyhlášení v DEPU2015, Žebřík byl úplně první větší akcí, která se zde konala…

V čem je Žebřík oproti jiným hudebním anketám specifický?

Žebřík je ryzí anketou hudebních fanoušků. Není ani anketou popularity, ani dílem odborných porotců. V Žebříku hlasují opravdoví příznivci hudby, kteří ji intenzivně sledují a dokážou se zasvěceně vyjádřit k tomu, kdo a co bylo loni na scéně nejzajímavější. Další odlišnost tkví v podobě slavnostního vyhlášení, na němž osobně oceňujeme hned tři nejlepší interprety nebo skupiny v každé kategorii, a které je pojato jako specifická kombinace slavnostního ceremoniálu, rockového festivalu a velké společenské párty.

Na co se mohou fanoušci těšit letos?

Kromě zmíněného „best of“ Michala Pavlíčka se můžeme těšit na exkluzivní koncert Vypsané fixy, který je zároveň součástí jarního turné k ceněnému albu Kusy radosti. Půjde o jediný západočeský koncert Fixy v tomto půlroce. Podobně mimořádné bude i následné vystoupení kultovního plzeňského tria Znouzectnost. Uvidíme také výtečnou kapelu Davida Stypky Bandjeez, která doprovází zpěvačku Kateřinu Marii Tichou. O dynamický otvírák večera se postará multimediální show mezinárodně ostříleného DJe Frikyho a jeho crew. Na pódiu přivítáme desítky zpěváků, hudebníků, herců či režisérů a dalších, nejen kulturních osobností. Moderátory tohoto více než pětihodinového maratónu budou Marek Taclík a Iva Pazderková. A pak nás ještě čeká after party s hvězdami Žebříku…

Jsem moc rád, že jsme udrželi „lidové“ vstupné 590 . Je to hlavně díky podpoře města PlzeňPlzeňského kraje. O něco dražší je VIP pass, ale ten zahrnuje i bezplatnou konzumaci a řadu dalších benefitů.

Další info a předprodej najdete na:
www.anketazebrik.cz

Text: Barbora Hájková


Zveřejněno: 29. 3. 2023, Martin Pecuch

Sdílet


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky