Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Devátý studentský vůz Škoda jde s trendy, bude obytný a elektrický

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Mladoboleslavská automobilka se pochlubila pracemi na již devátém studentském voze, jehož základem se stane zajímavě upravený elektromobil Škoda Enyaq iV.

Elektrizující a s objevitelským duchem, tak by se dal ve zkratce shrnout popis devátého studentského vozu Škoda, na kterém nyní pracuje 29 studentů. Základem se stane elektromobil Enyaq iV, který bude díky speciální nástavbě uzpůsoben pro kempování a současně by měl zastat i roli mobilní kanceláře.

Nový studentský vůz tak de facto reaguje na současné trendy, kdy kombinuje elektrifikaci s potřebami tzv. moderních digitálních nomádů. Na novince se zatím stále pracuje, přesto už automobilka zveřejnila prvotní designové skici, které vytvořili studenti za podpory týmu Škoda Design.

Video se připravuje ...

Náš tým designérů je velmi rád, že může v rámci tohoto fantastického projektu umožnit těmto mladým talentům tak hmatatelně nahlédnout do naší každodenní práce a nadchnout je pro ni. Projekt studentské vozu v sobě spojuje tři velké přednosti značky Škoda: pozitivní přístup k práci, odhodlanost a obrovského týmového ducha. My ve Škoda Designu se už těšíme na okamžik, kdy budeme moci spatřit hotový studentský vůz,“ uvedl Oliver Stefani, šéfdesigner značky Škoda.

Právě Škoda Design je přitom jednou z prvních zastávek studentů, kteří na projektu studentského vozu pracují. Ve spolupráci s šéfdesignérem značky a jeho týmem nejprve vytvoří návrhy exteriéru a interiéru vozu, který posléze postaví. A to od designového návrhu, až po hotový produkt.

Koncept označovaný jako „Explore More“ je prvním studentským vozem na bázi modelu Enyaq iV a díky koncepci obytného vozu s mobilní kanceláří by se měl stát ideálním společníkem na cestách za novým poznáním.

Vůz by měl nabízet nejmodernější technologie, širokou škálu udržitelných materiálů a chybět nebudou ani praktické Simply Clever prvky. Cílem vozu by mělo být: „umožnit majiteli stát se digitálním nomádem – pracovat bez pevného místa u pracovního stolu, mít volnost pohybu a vydat se kamkoli a kdykoli dle vlastního přání,“ uvádí automobilka.

Studenti Středního odborného učiliště Škoda Auto odvádějí úžasnou práci. Osobně se vždy rád zapojím do projektu, podpořím studenty a práce je přínosem i pro mě. Je skvělé sledovat proces navrhování z jiného úhlu a zkoumat nové přístupy. Způsob, jakým naši studenti proměňují koncept „Explore More“ do konkrétních nápadů, a průběh realizace, je opravdu působivý,“ říká Jiří Hadaščok, koordinátor designu exteriéru Škoda Auto.

Video se připravuje ...

Připomeňme, že projekt studentských vozů Škoda se zrodil v roce 2014. Prvním koncept vycházel z modelu Škoda Citigo a dostal označení Citijet. Během následujících let pak studenti představili koncepty Funstar, Atero, Element, Sunroq, Mountiaq, Slavia Spider a naposledy v roce 2022 Škoda Afriq. Datum premiéry devátého vozu zatím neznáme, jistě se však máme na co těšit.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

30. 3. 2023 15:14
Tak jasně...
...digitální nomádští "objevitelé" divokých a neprobádaných krajin si jistě "s radostí" vyberou zkratomobil, protože v takové divočině je přece na každém 100. kroku připravena nabíječka (nejlépe s předponou -rychlo)! To je přece naprosto "logické"! :-[] :-[] :-[] :no:
P.S. Proč sakra takovýto nomádský projekt nepřipravili na bází Kodiaqu TDI 4x4, který by byl pro tyto účely naprosto ideální?!! Protože fanatická zelenorudá progresivistická ideologie, které plně podléhá i koncern VW... Nic jiného za tím není. :-O :-O :-O :no: