Alcaraz v Miami dál útočí na Sunshine Double. Tsitsipas poprvé prohrál s Chačanovem

29. 3. 2023, 11:18
Aktuality 7
ATP MIAMI - Carlos Alcaraz na Masters 1000 v Miami pokračuje bez ztráty setu na cestě za premiérovým obhájením titulu, ziskem Sunshine Doublu a udržením postu světové jedničky. Po výhře nad domácím Tommym Paulem postoupil do čtvrtfinále, do kterého se naopak nedostal druhý nasazený Řek Stefanos Tsitsipas.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz v první polovině března ovládl Indian Wells, jako první teenager se stal majitelem obou trofeji z březnových akcí Sunshine Double a vrátil se na post světové jedničky.

Nyní na dalším podniku Masters 1000 v Miami startuje potřetí na okruhu ATP jako obhájce titulu a potřebuje být poprvé úspěšný, pokud chce 1. místo ve světovém žebříčku před Novakem Djokovičem udržet.

Tři ze šesti kroků už bez velkých problémů zvládl. Argentince Facunda Bagnise, Srba Dušana Lajoviče i domácího Tommyho Paula porazil ve dvou setech. Semifinalistu letošního Australian Open přehrál dvakrát 6-4 a oplatil mu porážku z loňského Montréalu. 

"Klíčem k vítězství bylo, že jsem hrál útočný tenis. Nenechal jsem ho hrát jeho hru - útok a přechod na síť. Já to udělal dřív," pochvaloval si 19letý Španěl, jenž přestřílel svého soka na vítězné údery 22-9.

Alcaraz vylepšil svou letošní bilanci po předchozí čtvrt roku dlouhé pauze zaviněné zraněními na 17-1. Na Floridě může zkompletovat kalendářní Sunshine Double jako nejmladší v historii a první od roku 2017, kdy to dokázal Roger Federer.

"Cítím se tu jako doma. Je snadné hrát v Miami, kde se mi každý den dostává spousty energie. Užívám si to a je to klíč k tomu, abych tu každý zápas hrál na vysoké úrovni. Doufám, že v tom budu pokračovat," dodal rodák z Murcii.

Ve čtvrtfinále se vítěz celkově tří podniků Masters utká s dalším Američanem Taylorem Fritzem (h2h 0-0). Desátý hráč světa v prvním vzájemném duelu porazil 6-3 6-4 dánského teenagera Holgera Runeho a poprvé v Miami postoupil do čtvrtfinále.



Chačanov na 7. pokus porazil Tsitsipase
Karen Chačanov se postaral o vyřazení nasazené dvojky Stefanose Tsitsipase. Přemožitel Jiřího Lehečky z předchozího kola zdolal řeckého soka 7-6 6-4, oplatil mu porážku ze semifinále letošního Australian Open a až v sedmém vzájemném střetnutí si připsal jeho skalp.

"Říká se, že do třetice všeho dobrého, ale u mě to byl až sedmý pokus, takže jsem moc šťastný. Nejde jen o to, že jsem porazil Stefanose, ale o to, jak hraju," radoval se Chačanov, který porazil hráče Top 10 pojedenácté v kariéře a poprvé po sérii 23 neúspěšných pokusů.

Světová šestnáctka Chačanov při předchozích šesti startech na Floridě vyhrál pouze 2 z 8 zápasů, letos zaznamenal už tři výhry. Ve čtvrtfinále se utká s Franciscem Cerúndolem (h2h 1-0), který stále pokračuje na cestě za zopakováním loňského senzačního semifinále. 24letý Argentinec až hodinu po půlnoci porazil 3-6 6-3 6-2 Itala Lorenza Sonegu a navázal na předchozí nečekaný skalp Félixe Augera-Aliassimea.



Kvůli deštivému počasí se až po půlnoci dostal na kurt Daniil Medveděv. S Francouzem Quentinem Halysem ale nezaváhal, vyhrál hladce 6-4 6-2 a postupem do čtvrtfinále v Miami vyrovnal své maximum z předchozích dvou sezon.

"Myslel jsem, že ten zápas zruší... Jsem moc rád, že jsem nehrál až zas tak špatně, obvykle o půlnoci spím," řekl vítěz US Open 2021.

O první floridské semifinále se Medveděv střetne s domácím Christopherem Eubanksem (h2h 0-0), jenž zdolal ve dvou tie-breacích Francouze Adriana Mannarina a postupem do čtvrtfinále už potřetí vylepšil své maximum na turnajích Masters 1000. Šestadvacetiletý Američan si už v předchozím kole zajistil premiérový posun do Top 100.

Emil Ruusuvuori ve svém prvním osmifinále na turnajích Masters 1000 udolal 4-6 6-4 7-5 Nizozemce Botice Van de Zandschulpa, přestože prohrával 4-6 a 1-3 a ve třetím setu ztratil vedení 5-2, a postoupil do svého největšího čtvrtfinále.

V něm 23letý Fin vyzve Jannika Sinnera (
h2h 1-4). Italský finalista z roku 2021 si poradil 6-2 6-4 se světovou sedmičkou Andrejem Rubljovem.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
úterní výsledky (28. 03. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Paul (16-USA) 6-4 6-4
Chačanov (14-Rus.) - Tsitsipas (2-Řec.) 7-6(4) 6-4
Medveděv (4-Rus.) - Halys (Fr.) 6-4 6-2
Sinner (10-It.) - Rubljov (6-Rus.) 6-2 6-4
Fritz (9-USA) - Rune (7-Dán.) 6-3 6-4
F. Cerúndolo (25-Arg.) - Sonego (It.) 3-6 6-3 6-2
Ruusuvuori (Fin.) - Van de Zandschulp (26-Niz.) 4-6 6-4 7-5
Eubanks (USA) - Mannarino (Fr.) 7-6(2) 7-6(5)

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Tommy nehrál vůbec špatně, ale to co hrál Alcatraz v defenzivě, to bylo opravdu neskutečné. Ani se nedivím, že Tommy z Alcatrazu nenašel cestu ven. Šance byla jako vždy, ovšem minimální.
Carlito brutální pohyb, neskutečný cit v ruce při DS i obranných úderech od BL. Solidní servis, i když tam nějaké ty rezervy ve spolehlivosti pořád jsou.
Pokud si teď poradí s Taylorem, nevím, kdo by ho připravil o titul.
Reagovat
Krisboy
Přesně tak... Kája prostě pozvedl tenis na novou úroveň. Otázka je, jak dlouho mu to vydrží. Forma, nadšení a zdraví.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
vidím to na pořadí:
1/ zdraví
2/ forma
3/ nadšení
Reagovat
turista
Je pravděpodobný, že Carlos ten titul tady vyhraje.
Reagovat
Patik
Sunshine double pomaly za nami.. 3 komenty za mesiac pod mužským tenisom.. Dobre no..ked není Big3 na kurtoch tak to polovicu ľudí ani nezaujíma.
Reagovat
Pavol
Jeho výhry beriem ako samozrejmosť ale v podstate ma nezaujímajú. Nízke kurzy - nízky záujem. Ale mohol by to dať, povrch mu zrejme vyhovuje. smile
Reagovat
Krisboy
Dej to, Kájo! smile

A hlavně ať drží tělesná schránka. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist