MojAndroid

Spoločnosť Philips sa preslávila výrobou spotrebnej elektroniky rôznych druhov. Okrem špičkových televízorov, kávovarov a vysávačov sa spoločnosť venuje aj výrobe bezdrôtových slúchadiel. Čo všetko ponúkajú lacné slúchadlá značky Philips nám prezradí recenzia Philips TAA4216.

Cena a dostupnosť na Slovensku

Nové bezdrôtové slúchadlá sú aktuálne dostupné u viacerých slovenských predajcov elektroniky. Cenovo sa pohybujú od 55 € do 75 € a nájdete ich len v elegantne čiernom prevedení. Aj napriek nízkej cene ma veľmi príjemne prekvapili.

Recenzia Philips TAA4216: Balenie

Do krabice od slúchadiel výrobca v tomto prípade pribalil len to najpodstatnejšie. Okrem samotného headsetu, ktorý je dodatočne zabalený v ochrannej fólii, sa v balení nachádza už len papier s povinnou dokumentáciou, návodom na obsluhu a nabíjací USB-C kábel. Výrobcovia väčšinou nezvyknú pridávať do balení obaly na odloženie slúchadiel a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Puzdro si budete musieť dokúpiť samostatne.

Konštrukcia a dizajn

Mne osobne sa celkový dizajn slúchadiel veľmi páči. Ako som už spomenul vyššie, jediným farebným prevedením je čierna, ktorá slúchadlám naozaj pristane. Primerane veľké vankúšiky s reproduktormi príjemne sedia na uchu a aspoň čiastočne izolujú okolité zvuky. Na pravom slúchadle sa zo spodnej strany nachádza trojica multifunkčných tlačidiel. Stredné a zároveň najväčšie tlačidlo v strede slúži na zapínanie/vypínanie zariadenia.

Philips TAA4216
Philips TAA4216 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Počas používania je ním možné prijať alebo odmietnuť hovor. Vedľa hlavného vypínača sú umiestnené dve vyvýšené tlačidlá, ktorými môžete jednoducho ovládať hlasitosť, prepínať skladby aj bez vyťahovania smartfónu. Umiestnenie je veľmi praktické a už po niekoľkých hodinách som si naň dokázal bez problémov zvyknúť. Výhodou je aj výškové rozlíšenie tlačidiel na ovládanie hlasitosti.

Vďaka tomu sa mi nikdy nestalo, že som omylom vypol slúchadlá počas ich nosenia. Samotné úkony a časové intervaly, ktoré sú potrebné na prijatie hovoru, či prepnutie skladby sa nachádzajú v povinnej dokumentácií. Blízko pri tlačidlách je umiestnený aj nabíjací port. Ten sa nachádza pod gumou, ktorá slúži na ochranu pred prachom a vodou. Pri nabíjacom porte sa nachádza aj 3,5 mm konektor, pomocou ktorého môžete slúchadlá pomocou kábla pripojiť k tabletu, počítaču alebo smartfónu.

Philips TAA4216
Philips TAA4216 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Toto považujem za neuveriteľnú výhodu v prípade, že vám na slúchadlách dochádza batéria. Reproduktory sú uchopené na kosoštvorcovom držiaku, ktorý je prepojený s plastovým rámom. V jeho strede je umiestnené meno spoločnosti Philips. Plastová konštrukcia rámu je vo vrchnej časti, ktorá slúži na opretie slúchadiel o hlavu, z vnútornej strany kvôli komfortu vybavená pružnou gumou. Tá sa po ich nasadení okamžite prispôsobí povrchu lebky.

Čo sa týka reproduktorov, tie je možné pri odkladaní vytočiť do strany o 90 stupňov. Keďže slúchadlá sú vhodné na vykonávanie rôznych druhov aktivít, spoločnosť použila na reproduktory praktické odoberateľné vankúšiky náušníkov. Sú vyrobené z priedušného a pohodlného materiálu, ktorý dokonca obsahuje aj chladiaci gél.

Philips TAA4216
Philips TAA4216 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Ak sa vám náušníky zašpinia, stačí ich jednoducho umyť, vysušiť a opätovne nasadiť na reproduktory. Dokumentácia dokonca obsahuje aj návod na to, ako vankúšiky bezpečne odobrať a ošetriť. Slúchadlá sú vybavené aj ochranou IP55. Tá chráni elektroniku pred potom, prachom a vodou. Aj preto by som slúchadla určite odporúčal športovcom, ktorí sa neboja ani extrémneho počasia.

Konektivita

Na spárovanie bezdrôtových zariadení s telefónom má Philips vytvorenú aj svoju vlastnú aplikáciu, ktorá je dostupná na platforme Google Play. Po jej nainštalovaní som bohužiaľ zistil, že model Philips TAA4216 nie je na zozname podporovaných zariadení. Počas testu som si musel vystačiť s bežným pripájaním cez nastavenia Bluetooth.

Philips TAA4216
Philips TAA4216 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Celý proces párovania je veľmi jednoduchý. Po zapnutí slúchadiel sa z reproduktorov ozve hlas, ktorý signalizuje, že zariadenie je pripravené na používanie. Ak ich náhodou nemáte nasadené alebo sa nachádzate v rušnom prostredí, pri tlačidle na zapínanie/vypínanie svieti modrá LED dióda, ktorá taktiež slúži na informovanie o stave párovania, prípadného prepojenia s telefónom.

Pri opätovnom pripájaní na smartfón stačí zapnúť Bluetooth a slúchadlá sa automaticky spoja s naposledy používaným zariadením. Počas testu som headset pripojil aj na svoj notebook. Výsledok ma veľmi prekvapil, keďže som predpokladal mierne omeškanie zvuku kvôli bezdrôtovému pripojeniu. Kvalita zvuku bola však veľkým sklamaním

Recenzia Philips TAA4216: Zvuk

Kvalitu zvuku by som označil za priemernú, no v niektorých prípadoch až priam vynikajúcu. S maximálnou hlasitosťou až 118 dB a frekvenčným rozsahom od 20 Hz do 20 KHz slúchadlá vyhovejú takmer každému používateľovi. Keďže počas môjho testu neboli slúchadlá podporované v aplikácií, zvuk som aj napriek dostupnosti viacerých druhov ekvalizérov schválne neupravoval. Počúvanie hudby v slúchadlách bolo pre mňa veľmi príjemným každodenným zážitkom.

Philips TAA4216
Philips TAA4216 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Pri počúvaní hudby na maximálnej hlasitosti si však skladbu neužijete len vy, ale aj vaše okolie. Izolácia zvuku so slúchadiel je určite nevýhodou pre milovníkov hlasnej hudby. Musím však podotknúť, že 118 dB je skutočne veľa a ani ja sám som na takej úrovni hlasitosti nedokázal hudbu počúvať dlhšie, ako hodinu. Kvôli slabšej izolácií preto odporúčam na verejnosti znížiť hlasitosť pod 80 %. Počas pravidelného používania slúchadiel som zachytil, že na nižších úrovniach hlasitosti (40 % – 70 %) je zvuk menej kvalitný.

Nízka hlasitosť vo mne vzbudzovala pocit, že slúchadlá nemám dostatočne pritlačené k ušiam. Aj samotné výšky a basy zneli veľmi oddialene. Čo sa týka vysokej hlasitosti (80 % – 100 %), slúchadlá od spodnej hranice hrajú naozaj špičkovo. Musím pochváliť veľmi dobré vyvážené basy a pri vysokých tónoch vôbec nie je počuť žiaden nekvalitný šum. Najviac ma mrzelo to, že po spárovaní s notebookom bola kvalita zvuku naozaj biedna.

Philips TAA4216
Philips TAA4216 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Po spustení videa som okamžite započul silný šum. Na maximálnej hlasitosti slúchadlá hrali oveľa tichšie, ako pri spojení so smartfónom. Kvalitu zvuku si teda budete musieť upraviť pomocou ďalších aplikácií a nastavení zvuku. V konštrukcií je zabudovaný aj mikrofón na telefonovanie. Ten ma veľmi nepotešil, keďže pri pokuse o telefonovanie skrz slúchadlá sa mi volajúci sťažovali na nepríjemný šum. Okrem toho ma podľa ich slov nebolo vôbec počuť a všetko čo som povedal bolo úplne nezrozumiteľné. Telefonovanie prostredníctvom slúchadiel teda vôbec neodporúčam.

Batéria a výdrž

Výdrž batérie by som jednoznačne zaradil medzi silné stránky slúchadiel Philips TAA4216. Aj napriek nízkej cene je výdrž 35 hodín oproti konkurenčným a drahším modelom naozaj skvelá. V kategórií cenovo dostupných slúchadiel cez hlavu by som ich zaradil z hľadiska batérie medzi top modely. Počas celého testovania som ich za dva týždne nedokázal úplne vybiť.

Philips TAA4216
Philips TAA4216 | Zdroj: Tomáš Kanálik

Používal som ich takmer dve hodiny denne a mal som pocit, že z batérie takmer vôbec neubúda. Kvôli nedostupnosti podpory produktu v aplikácii boli mojim jediným ukazovateľom batérie Bluetooth nastavenia. Na mojom Xiaomi smartfóne sa mi po úspešnom pripojení slúchadiel pod ich názvom zobrazili percentá batérie. Čo sa týka nabíjania, výrobca uvádza, že slúchadlá dokážete nabiť z 0 % na 100 % len za dve hodiny. V prípade núdze dokážete pomocou USB-C kábla za 15 minút predĺžiť výdrž headsetu až o dve hodiny.

Konkurencia

Ideálnou konkurenciou pre Philips TAA4216 by mohli byť slúchadlá od amerického výrobcu JBL Tune 510BT. Značka je známa najmä vďaka skvelému vylaďovaniu zvuku a basov. S výdržou až 40 hodín a rýchlosťou nabíjania, ktoré prostredníctvom USB-C kábla dokáže predĺžiť ich výdrž za 5 minút až o dve hodiny hrania sú skutočne silným konkurentom pre model značky Philips.

JBL Tune 510BT
JBL Tune 510BT | JBL.sk

Ak by ste však radšej siahli po štupľových bezdrôtových slúchadlách v podobnej cenovej kategórií, určite odporúčam slúchadlá Niceboy Hive Pins 3 ANC. Výrobca uvádza výdrž až 40 hodín a prostredníctvom vlastnej aplikácie môžete využívať ďalšie skvelé funkcie.

Niceboy Hive Pins 3 ANC
Niceboy Hive Pins 3 ANC | niceboy.eu

Recenzia Philips TAA4216: Záverečné hodnotenie

Slúchadlá Philips TAA4216 by som určite odporučil aktívnym športovcom. Vďaka ochrane IP55 sa vôbec nemusíte báť príliš prašného alebo vlhkého prostredia. Hlasitosť až 188 dB určite uspokojí aj tých najnáročnejších používateľov. Miernou nevýhodou je slabšia izolácia zvuku. Veľkým plusom sú prakticky uložené tlačidlá na ovládanie hlasitosti a pohodlné odoberateľné náušníky. Kvalita zvuku je na nižších úrovniach hlasitosti o niečo horšia, no všetko vykompenzuje prijateľná cena slúchadiel.

  • dobrá cena
  • odoberateľné náušníky
  • jednoduché ovládanie
  • kvalitný zvuk pri vysokej hlasitosti

  • slabšia izolácia zvuku
  • nekvalitný mikrofón
  • nepodporované v aplikácií
29.3.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+