Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line – Nenechte se zmást

Ondřej Mára
Diskuze (65)

Sportovní nárazníky, parádní 18“ kola a plaketky R.S. Line lákají na svižné svezení, silné stránky plug-in hybridního megana však leží docela jinde.

Design, interiér


Renault Megane čtvrté generace, tedy klasika se spalovacími motory, je s námi již od roku 2016. V roce 2020 pak automobilka představila facelift, který přinesl spíše jen drobnější změny exteriéru i v interiéru. Zásadní inovací však bylo představení plug-in hybridní motorizace, která nastínila další budoucnost modelu. Tou se totiž stal čistě elektrický crossover Megane E-Tech, součástí jehož oficiálního názvu je i označení 100% elektrický.

Plně elektrický Renault Megane už jsme si ale vyzkoušeli, stejně jako plug-in hybrid v karoseriích hatchback a kombi. Od posledního setkání s elektrifikovaným čtyřkovým meganem ale uběhlo několik let, takže nastal čas na drobnou připomínku jeho existence.

Před časem jsem si tak u zastoupení automobilky vyzvedl zářivě modrý kombík, který už na první pohled působil sportovně díky výbavě R.S. Line. Ihned na úvod se ale sluší prozradit, že tato kombinace pohonu a výbavy bohužel není v oficiálním ceníku aktuálně dostupná. Podobná situace nastala i s testovaným vznětovým Renaultem Megane Grandtour, vybaveným automatickou převodovkou, která však nyní v ceníku chybí. Již v minulosti přitom existovala šance, že se tato konfigurace do nabídky značky časem vrátí. Zřejmě tak nezbývá než doufat v něco podobného u plug-in hybridu a výbavy R.S. Line.

Kombinace specifických R.S. Line nárazníků, 18“ litých kol designu Magny Cours a modré barvy Iron ze speciální nabídky metalických laků (+22.000 Kč) totiž působí opravdu hezky. Zájemci o tuto výbavu však mají k dispozici pouze vrcholnou motorizaci TCe 160 EDC, tedy 1,33litrový přeplňovaný čtyřválec o výkonu 116 kW v kombinaci se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem.

Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line

Plug-in hybridní motorizace je dostupná pouze v nižší výbavě Techno. Ta je sice stále hezky vybavená, ostatně před pár měsíci jsme si ji vyzkoušeli u kombíku se vznětovým motorem, schází jí však ten sportovní šmrnc. Kromě designu pak musím pochválit i výkon LED světlometů, které hezky fungují v režimu potkávacích i dálkových světel. Jejich automatické přepínání ovšem nefunguje nejrychleji a není vždy zcela spolehlivé.

Video se připravuje ...

Až na drobné detaily

Kabina s 10,2palcovým digitálním přístrojovým štítem a 9,3palcovou vertikálně orientovanou obrazovkou infotainmentu působí moderně a současně ji nechybí ani přívětivost a útulnost. Za pochvalu stojí zvolené materiály, zpracování, dostatek úložných prostor, celkem solidní ergonomie a klasické analogové ovládání ventilace i některých dalších drobností. Tlačítko vyhřívání volantu je ale trochu utopeno pod palubní deskou.

Technologická výbava je vcelku bohatá, takže se řidič může spolehnout i na hlídání mrtvého úhlu, upozornění na provoz za vozem Real Trafic Alert nebo systém Easy Park Assist, včetně 360° kamerového pokrytí okolí vozu. Z nižších výbav si R.S. Line přebírá i varování před opuštěním jízdního pruhu s korekcí, rozpoznávání značek, nouzové brzdění, safe distanc warning a další.

Výbava tedy rozhodně není chudá, přesto se ještě připlácelo 9.000 Kč za head-up displej promítající na sklíčko, 14.000 Kč za Easy Pilot paket pro pohodlnější cestování po dálnicích a 5.000 Kč za vyhřívání předních sedadel. Zákazníci přitom mají k dispozici i audio-systém Bose nebo střešní okno za 25.000 Kč.

Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line

Komfortní i dostatečně prostorný

Součástí standardní výbavy modelu R.S. Line jsou i sportovně tvarovaná sedadla s integrovanou opěrkou hlavy, která mají zdůrazněné boční vedení. V kombinaci s „běžnou“ světlou výškou vozu je tak vystupování místy lehce náročnější, sedadla však nabízí hezkou oporu i dostatečný komfort na delších cestách. Čalounění nejen sedadel navíc zdobí bílé a červené prošívání, zatímco volant je potažen kůží.

Prostor na zadních sedačkách je dostačující, při svých 183 centimetrech jsem si mohl celkem pohodlně sednout sám za sebe, rezerva nad hlavou ani před koleny však nebyla příliš velká. Stísněnosti se ale bát nemusíte.

Zavazadelník plug-in hybridu nabízí objem v rozmezí 389 až 1372 litrů, přičemž klasická benzín spalující verze nabízí 521 až 1504 litrů. Prostor přitom ubyl především pod podlahou, kam zčásti zasahují baterie, primárně uložené pod zadní lavicí. S trochou štěstí a šikovnosti se však pod podlahu vejdou nabíjecí kabely, které tak nemusí nikde zavazet. Opěradla zadních sedáků lze odjistit přímo z kufru, bohužel se však nesklápí zcela do roviny.

Motor, jízdní vlastnosti


Hlavně nespěchat

Jak jsme zmiňovali již v minulosti, plug-in hybridní megane je osazen pohonným ústrojím složeným z atmosférického čtyřválce 1.6 SCe, pracujícího v Atkinsonově cyklu a upraveného pro použití v moderních plug-in hybridech značky, a dvou elektromotorů. Jeden plní roli startér generátoru, druhý zajišťuje přímo pohon vozu.

Spalovací motor nabízí nejvyšší výkon 68 kW a 144 Nm točivého momentu, zatímco elektromotor přidává 51 kW a 205 Nm točivého. Kombinovaný výkon 117 kW je pak na kola přenášen speciální multimódovou převodovkou, která kombinuje dva převody pro elektromotor a čtyři převody pro spalovací motor.

Parametry vozu tedy nejsou zrovna oslnivé, obzvlášť přihlédneme-li k provozní hmotnosti v rozmezí 1678 až 1744. Nejspíš tak nepřekvapí ani udávaná akcelerace z 0 na 100 km/h za 9,8 sekundy a maximální rychlost 183 km/h. Plug-in hybridní Renault Megane ale není o sportování.

Elektrifikovanému pohonnému ústrojí vyhovuje především poklidné tempo, kdy funguje téměř ideálně. Auto se tradičně rozjíždí na elektřinu, se kterou svižně akceleruje a je příjemně tiché. Připojení spalovacího motoru pak při poklidném tempu probíhá skutečně téměř nepostřehnutelně, stejně jako následující střídání pohonu v závislosti na kapacitě baterie. Nejlepšího zážitku z jízdy přitom nepřekvapivě dosáhnete při pravidelném nabíjení, kdy může auto dlouhodoběji využívat elektromotor, se kterým vystačí až do rychlosti 135 km/h.

Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line

Jakmile však začnete zvyšovat tempo a v baterii už nezbývá mnoho z původní kapacity 9,8 kWh, dojem se začne trochu kazit. Vůz začne stále častěji využívat spalovací motor, který se při důraznější akceleraci často vytáčí až nepříjemně vysoko. Převodovka přitom poměrně dlouho váhá s přeřazením, kterému nelze domluvit ani pádly pod volantem. Příliš se mi neosvědčilo ani zvednutí nohy z akcelerátoru a jeho opětovné sešlápnutí nižší intenzitou, což dobře funguje třeba u hybridních vozů značky Toyota.

Kromě váhavých změn rychlosti navíc převodovka občas bojuje i s plynulostí přechodu mezi spalovacím motorem a elektromotorem. Nejde ani tak o výrazné škubání, jako spíš o chvilkový pocit ztráty výkonu, než si pohonné ústrojí všechno správně poskládá a vůz začne opět táhnout. Zátah přitom není zrovna oslnivý – zejména ve srovnání s hlučností vytočeného spalovacího motoru. Moc velkou změnu přitom neposkytne ani přepnutí vozu do sportovního jízdního režimu, ačkoliv alespoň reakce na plyn působí ostřeji.

Jako u každého hybridu tak záleží především na jízdním stylu. Osobně mě ale velmi mile překvapilo, když jsem vůz po částečně mrazivém a částečně slunném týdnu vracel s dlouhodobou průměrnou spotřebou 5,1 l/100 km. Na nabíječce jsem přitom strávil podstatně méně času, než by bylo ideální.

S plně nabitou baterií skutečně není problém ujet na jedno nabití kolem 40 kilometrů. V kombinaci s palivovou nádrží o objemu 39 litrů se navíc řidiči nemusí bát ani otravně častých zastávek. Ostatně, při pravidelném nabíjení není problém dosáhnout na kratších trasách spotřeby okolo 1,5 - 2 l/100 km. S trochou šikovnosti ale může být klidně i nulová.

Komfortně a s jistotou

Pohodovému charakteru vozu odpovídá i naladění podvozku, který umí překvapit velice solidní kombinací komfortu a jistoty. I na největších dostupných kolech (18") zvládá Renault Megane Grandtour parádně filtrovat menší i větší nerovnosti, při svižnější jízdě neodskakoval, podvozek byl hezky odhlučněný a karoserie působila stabilně. Za běžného tempa tedy velmi milý společník. Jakmile však začnete víc tlačit na pilu, může pohupování ve vyšších rychlostech působit až lehce nepříjemně.

Velmi příjemně naopak působí naladění brzd, které jsou dobře čitelné a dávkovatelné, nebo naladění řízení, které není zbytečně odtažité ani přeposilované. Kombíkový megan je zkrátka nadaný a celkově milý společník, kterému s plug-in hybridní motorizací nevoní snad jen urychlené přesuny.

Závěr


Závěr

Je docela škoda, že už nabízenou konfiguraci nenajdeme v ceníku. Renault Megane Grandtour ve výbavě R.S. Line totiž působí opravdu hezky a také hezky jezdí. Je však pravdou, že charakter plug-in hybridu nenaplňuje očekávání, která by mohl sportovně laděný exteriér a interiér vyvolávat. V nižší výbavě Techno, která je jediná dostupná s motorizací E-Tech plug-in 160, však nemusí jít o špatnou volbu pro klidnější řidiče.

Podobně jako u jiných plug-in hybridů je však potřeba počítat s vyšší cenou. Zatímco základní motorizace TCe 140 se základní výbavou Equilibre začíná od ceny 548.000 Kč, E-Tech plug-in 160 startuje od částky 906.000 Kč. Díky různým paketům by sice bylo možné přiblížit se výbavě vozu R.S. Line, některé věci jsou však výbavě Techno zapovězeny.

Pokud bychom se měli podívat ke konkurenci, pak nejbližším konkurentem může být třeba Kia Ceed SW 1.6 GDI PHEV. Korejský kombík je dostupný opět pouze v jedné výbavě, celkem bohatě specifikovaném Premiu za částku od 939.980 Kč, systémový výkon je však při 104 kW nižší. Další alternativou může být i Peugeot 308 SW se základní PHEV motorizací Hybrid 180 e-EAT8 o výkonu 133 kW, jde však o základní výbavu s cenovkou od 1.000.000 korun.

Nejlevnější verze modelu 548.000 Kč (Equilibre, TCe 140)
Základ s testovaným motorem 906.000 Kč (Techno, E-Tech plug-in 160)
Testovaný vůz bez příplatků Testovaná konfigurace momentálně chybí v nabídce.
Testovaný vůz s výbavou Testovaná konfigurace momentálně chybí v nabídce.

Plusy

  • Design
  • Zpracování kabiny
  • Vnitřní prostornost
  • Komfortní podvozek
  • Přijatelná spotřeba

Minusy

  • Dynamika
  • Hlučnost
  • Velikost zavazadelníku
  • Omezená dostupnost  
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (65)

Doporučujeme

Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line
Cena základní sestavy 0 Kč
Výbava základní sestavy 17palcová kola z lehkých slitin, dvojitá koncovka výfuku, přední a zadní nárazník R.S., čalounění R.S. Line (tmavé s červeným a bílým prošíváním, látka/kůže), sportovní sedadla R.S. Line s integrovanou opěrkou hlavy, sportovní volant R.S. Line potažený kůží, tempomat s omezovačem rychlosti, systém varování před opuštěním jízdního pruhu s aktivní korekcí jízdní dráhy, automatické přepínání dálkových světel, rozpoznávání dopravních značek, dvouzónová automatická klimatizace, hands-free karta pro bezklíčové odemykání a startování, výškově a podélně nastavitelný volant, elektrické ovládání oken, přední sedadla manuálně nastavitelná v 6 směrech, sedadlo řidiče s nastavitelnou bederní opěrkou, zadní sedadla s děleným opěradlem, zadní středová loketní opěrka s držákem na kelímky, zásuvka na 12 V vpředu a vzadu, přední a zadní parkovací senzory, palubní počítač, sada na opravu pneumatik, přední světlomety LED, mlhovky, vnější zpětná zrcátka elektricky nastavitelná, vyhřívaná a sklopná s osvětlením nástupního prostoru při odemčení vozu, zatmavená zadní okna, dešťový a světelný senzor, kabel pro nabíjení flexi pro standardní zásuvku 8/10 A, přístrojový štít s 10palcovým barevným multifunkčním displejem, multimediální a navigační systém Easy Link se 7palcovým displejem, hudební systém Arkamys s 8 reproduktory, 2 USB vstupy, DAB, podpora Apple CarPlay a další Kč
Cena testované sestavy 0 Kč
Výbava testované sestavy Pack easy pilot (+14.000 Kč), head-up display (+9.000 Kč), vyhřívání předních sedadel (+5.000 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 68 / 5600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 144 / 3200
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 183
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 1.3
Emise CO2: 29
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 389 / 1372
Objem nádrže (l): 39
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1678 / 462
Rozměr pneu: 225/40 R18
Renault Megane Grandtour E-Tech plug-in 160 R.S. Line
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4626
b) šířka (mm): 1814
c) výška (mm): 1449
d) rozvor (mm): 2715
e) rozchod vpředu (mm): 1597
f) rozchod vzadu (mm): 1598
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 865 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 570 / 810
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1495
l) šířka vzadu (mm): 1440
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Mikesus
1. 4. 2023 21:04
Re: GT
Ok dík za info.
1. 4. 2023 02:13
Re: GT
Nevím. Naposledy jsem domlouval Scénica pro rodiče, někdy 2020 a tehdy to fungovalo jako dřív - poměrně velká základní sleva a extras cca za polovinu ceníkové ceny - tzn. čím vybavenější, tím výhodnější. Dnes fakt netuším.
Avatar - Mikesus
31. 3. 2023 22:51
Re: GT
Jo renault hodně bodoval cenou ( I slevou ). Ale bohužel tomu teď už tolik není. Já jsem se u arkany při testu zapomněl zeptat na nabídku, protoze mne ten hybrid tak zklamal, že bych ho nechtěl ani zadarmo.
Budu muset ještě jednou projet megane s phev, jestli se tobude chovat lépe.
Nevíš jak jsou na tom cca aktuálně se slevami?
Avatar - Mikesus
31. 3. 2023 22:48
Re: Naprosto nekoupitelná motorizace!
Vždyť to říkám pořád, že jsi už starej a nechápeš pokrok. Proto ta ručka a manual. Takhle to prostě byla před 40 lety a bude to do smrti. :-[]
31. 3. 2023 19:39
Re: Naprosto nekoupitelná motorizace!
Tuhle kombinaci si nekoupí nikdo. Proč by to dělal, když může ušetřit 200tis Kč a mít srovnatelnou dynamiku se 140k lehkým čistě benzinovým TCe ;-) Dynamika u benzinu lepší, je o 300kg lehčí, tj není co řešit …