Domov jako pohodové útočiště, které má styl

Redakce, 29.3.2023
Zdroj: Moebelix

Už jste slyšeli o interiérovém stylu „cocooning“? Že ne?! Pak vězte, že je ideální pro každého, kdo má rád moderní, ale zároveň útulné bydlení. A jaké jsou jeho základní charakteristiky?

V tomto stylu je klíčové dosáhnout v interiéru komfortu a pocitu pohody i bezpečí. Ke kýženému výsledku nás dovede inspirace přírodou, a to jak v oblasti materiálů a barev, tak struktur a tvarů.

Jak na to?

Kdo by se doma nechtěl cítit pohodlně? S cocooning stylem je úspěch zaručen. Jeho klíčovým prvkem je použití organického designu. Celý interiér by měl totiž působit přívětivě a měkce, a pro to jsou ideální právě oblé tvary, ale samozřejmě také jemné tóny i příjemné struktury. Cocooning ladění by v nás mělo vyvolávat sympatie nejen na pohled, ale i na dotek.

Aby celek působil harmonicky, je potřeba věnovat pozornost také výběru materiálů. V cocooning stylu se uplatňují především unikátní struktury masivního dřeva a dýhy, přírodních textilií, jako je len či vlna, ale také recyklovaných vláken či plyšových tkanin.

V hlavní roli textil

Prim hraje především buklé (bouclé) – látka se zajímavou strukturou smyček a kudrlin, která se původně vyráběla z vlněné příze. Dnes najdeme převážně provedení z odolného polyesteru. Vedle nešlápneme ani textilními doplňky ze sametu či manšestru.

Cocooning interiér by rozhodně měly zútulňovat splývavé závěsy, dekorační polštářky s výraznou texturou, stejně jako měkké strukturované koberce a samozřejmě i nezbytné plédy pro večerní zachumlání u knihy či sledování filmů.

Hlavně nezapomenout na detaily

V neposlední řadě patří ke stylu cocooning doplňky z kameniny či hlíny, sklo tónované do zemitých barev nebo kovové dekorativní předměty s matným práškovým lakem.

Důležitým prvkem je i osvětlení, které by mělo být tlumené a laděné do hřejivých odstínů žluté či oranžové. Perfektně navodí pocit tepla, bezpečí a intimní atmosféru.

Zdroj: Moebelix




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry