EGAP podpořil export českých firem za 41 miliard

Exportní pojišťovna EGAP v loňském roce uzavřela 117 pojistných smluv a rozhodnutí, kterými podpořila vývoz českých firem do zahraničí v objemu 41,2 miliardy korun. Z obchodních případů, které skončily pojistnou událostí, se v roce 2022 podařilo pojišťovně získat částku 1,9 miliardy korun.

Téměř dvě miliardy korun jsou nejvyšší částkou za posledních pět let. Hospodaření loni EGAP uzavřel ziskem 832 milionů korun. Vyplývá to z auditovaných dat pojišťovny.

Ilustrační fotografie

Firmám se dařilo. Válce navzdory

„Navzdory probíhajícímu vojenskému konfliktu, který připravil řadu českých exportérů o tradiční trhy, realizovaly loni tuzemské firmy s pojištěním EGAP vývoz v objemu 41,2 miliardy korun. To je o 7,2 miliardy víc než v roce předchozím. Za celkově vysokými čísly stojí především chuť českých firem investovat v zahraniční,“ vysvětluje předseda představenstva EGAP David Havlíček. 

Loni EGAP pojistil zboží a investice směřující do 39 zemí světa. Jednalo se například o pojištění vývozu obráběcího centra do Turecka, ložisek do Indie, projekt byznysového centra v Uzbekistánu, pojištění dodávek piva do Izraele či zavlažovacích čerpadel do Egypta.

V oblasti vymáhání pohledávek dosáhl EGAP nejlepšího výsledku od roku 2017, a to částky 1,9 miliardy korun. Na velkém objemu vymožených peněz se významně podílela například realizace dlouho chystaného prodeje pohledávky, který v minulých letech komplikovaly obstrukce ruské daňové správy či výnos z prodeje ruského výrobního závodu včetně majetku ručitele.

Záruky za úvěr EGAP Plus získal výrobce letadel z Kunovic, zájem mají i další

Úspěšné záruky

Třicátý rok spolupráce s českými exportéry zakončila pojišťovna v hospodářském zisku 832 milionů korun. Za úspěšnou bilancí stojí velmi dobrý výsledek v oblasti záruk COVID Plus, poskytovaných v letech 2020 a 2021.

„Díky zlepšení kreditní kvality u těchto dlužníků bylo v loňském roce třeba tvořit nižší rezervy ke krytí případných škod, což se pozitivně promítlo do hospodářského výsledku pojišťovny,“ dodává Havlíček.

Pojišťovna nyní nově nabízí speciální garance EGAP Plus. O záruky mohou žádat banky jejichž klienti z řad exportně orientovaných firem potřebují získat likviditu ke zmírnění ekonomických dopadů souvisejících s válkou na Ukrajině. Rozpočet záručního programu počítá s krytím úvěrů do celkové výše 6,25 miliardy korun, zatím jsou schváleny záruky za více než jednu miliardu korun.

Poskytování záruky je časově omezeno do konce roku 2023. Žádosti je možné podávat elektronicky přímo na stránkách EGAP.cz.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme