Ukrajinský prezident Zelenskyj pozval Si Ťin-pchinga na Ukrajinu: „Chci s ním mluvit“

Přidat na Seznam.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu pozval svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga na Ukrajinu, což by byla první přímá komunikace mezi oběma lídry od začátku války na Ukrajině. „Jsme připraveni ho zde přijmout, chci s ním mluvit,“ řekl Zelenskyj.

Přestože je Si klíčovým spojencem Ruska, snažil se v posledních měsících postavit Peking do role mírového prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem, což vyvolalo kritiku představitelů EU a NATO, kteří vyjádřili pochybnosti o schopnosti Číny vystupovat jako neutrální prostředník.

Zelenskyj však nedávno naznačil svou otevřenost mírovým rozhovorům vedeným Čínou a jako základ použil 12bodový mírový plán Pekingu. „Myslím, že některé čínské návrhy respektují mezinárodní právo, a myslím, že na tom můžeme s Čínou pracovat,“ řekl ukrajinský prezident na začátku tohoto měsíce, píše deník Politico.

Nedávný summit čínského a ruského prezidenta skončil schválením společného prohlášení obou lídrů, které zřejmě podpořilo ruský narativ a neobsahovalo žádnou nabídku na stažení ruských sil z Ukrajiny, přičemž z rozpoutání války obvinilo expanzi NATO, píše deník CBC. Summit naopak vyvolal obavu, že Peking by mohl být připraven poskytnout Moskvě zbraně a munici. „Západ by měl brát vážně čínský mírový návrh pro Ukrajinu,“ řekl Putin.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v úterý varoval, že pokud jeho země nevyhraje vleklou bitvu v klíčovém městě Bachmut na východě země, Rusko by mohlo začít budovat mezinárodní podporu pro dohodu, která by od Ukrajiny mohla vyžadovat nepřijatelné kompromisy.

zdroj: Politico, CBC