Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 3. 2023 14:23

Premiér Petr Fiala na Jesenicku ujišťoval, že vláda nezapomíná na regionální problémy

Premiér Petr Fiala navštívil stavbu obchvatu Bludova, 29. března 2023.
Premiér Petr Fiala navštívil stavbu obchvatu Bludova, 29. března 2023.
Jak může vláda pomoci ve zlepšování a rozšiřování sítě silnic a železnic a také jak pomoci regionu v cestovním ruchu a dalších důležitých oblastech, zjišťoval předseda vlády Petr Fiala ve středu 29. března na Jesenicku. Před výjezdním zasedáním vlády v Jeseníku se premiér společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou zúčastnil kontrolního dne obchvatu Bludova, s vicepremiérem a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem navštívil provoz státního podniku Horské lázně Karlova Studánka a setkal se také se starostkou města Jeseník Zdeňkou Blišťanovou.

Podle předsedy vlády je důležité, aby ministři nevládli jenom z Prahy, ale řešili konkrétní problémy konkrétních lidí v konkrétních regionech. Ještě před výjezdním zasedáním vlády v Jeseníku tak premiér a další ministři absolvovali řadu setkání, aby zjistili, co obyvatele Jesenicka trápí a v čem by mohla vláda regionu pomoci. „Právě na Jesenicko předchozí vlády často bohužel zapomínaly,“ upozornil premiér.

S budováním dálnice D35, která společně s dálnicí D11 představuje alternativní severní trasu spojující Čechy s Moravou, souvisí také budovaný obchvat Bludova. Silnice z Olomouce přes Mohelnici, Zábřeh na Moravě, Šumperk a Jeseník, která pokračuje až do Polska, tvoří důležitou dopravní tepnu celého regionu. Obchvat Bludova tak usnadní cestu všem, kteří by jinak museli projíždět centrem obce. Premiér Petr Fiala a ministr dopravy Martin Kupka se dnes na kontrolním dni ujistili, že průběh stavby probíhá tak, jak má a otevřen by měl být už příští rok. „ČR potřebuje zlepšit svoji dopravní infrastrukturu. Pracujeme na tom velmi intenzivně. A toto je příklad stavby, která se skutečně daří a která přinese občanům výrazné zlepšení dopravní dostupnosti,“ dodal předseda vlády.

Z Bludova se premiér Petr Fiala přesunul do Horských lázní Karlova Studánka a za účasti vicepremiéra a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se setkal s vedením státního podniku a zástupci obce. „Probírali jsme především to, jak může stát systematicky pomáhat lázeňství a cestovnímu ruchu. Dobrá zpráva je, že po pandemii koronaviru se lázeňství opět nadechuje a staví na vlastní nohy a těší se vyššímu počtu návštěvníků,“ uvedl premiér Fiala s tím, že i přes těžkosti, jako byl růst cen energií a dalších komodit, se hospodářský výsledek podniku za minulý rok podařil udržet v černých číslech.

Ještě před jednáním vlády, které se konalo na Městském úřadu v Jeseníku, se předseda vlády setkal se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou, se kterou řešil zejména to, jak podobným regionům pomoci.

Premiér se během návštěvy Jeseníku také zajímal, jak se žije místním živnostníkům a jaké vládní kroky by jim mohly pomoct, aby se majitelé malých obchodů nemuseli zdržovat povinnou administrativou, ale věnovali se naplno svému podnikání. Cestou na jednání vlády se tak zastavil u podnikatelky Simony Bělíčkové, která provozuje květinářství, jež založila před téměř třiceti lety její maminka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie