Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maskované BMW i5 se poodhaluje ve velké galerii, vznikla při testech za polárním kruhem

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Nová generace populární pětkové řady se dočká také čistě elektrické verze označené i5, jejíž testování nyní automobilka částečně poodhalila.

Mnichovská automobilka BMW se pochlubila působivou galerií nové generace pětkové řady, konkrétně maskovaného prototypu čistě elektrické verze s označením i5, jejíž testování probíhalo mimo jiné i v mrazivých podmínkách severní Evropy. Včetně oblastí za polárním kruhem.

Vývoj čistě elektrické verze nové generace pětkového BMW přitom není žádným tajemstvím, první informace se objevily dokonce již v roce 2021. Společně s nově zveřejněnými fotografiemi a videem se však automobilka oficiálně pochlubila, že nyní ukončila rok trvající testování v extrémních zimních podmínkách.

Video se připravuje ...

Testování přitom rozhodně nebylo ošizené. V první fázi testů se totiž maskované prototypy BMW i5 vydaly na cestu z Mnichova do švédského testovacího střediska Arjeplog. Během cesty o délce cca 3000 kilometrů si tak technici mohli otestovat správnou funkčnost motorů, elektroniky, baterií i ventilačního systému. Zejména tedy topení.

Ve Švédsku se pak automobilka zaměřila především na ladění pohonného ústrojí, podvozku a v neposlední řadě odhlučnění. Na zamrzlém jezeře Arjeplog se automobilka soustředila na stabilizační systém DSC (Dynamic Stability Control), protiprokluzový systém s regulačními členy v blízkosti motorů a systém regulace hnacího momentu.

Všechny tyto systémy pohonného ústrojí by totiž měly být vzájemně propojeny tak, aby se v každé jízdní situaci vzájemně doplňovaly a řidiči tak nabídly vždy co nejlepší kontrolu nad vozem. Na sněhu a ledu by se tak měl elektrický sedan chovat podobně zdatně, jako jakýkoliv jiný model s konvenčním pohonem, uvádí automobilka.

Technika modelu BMW i5 zatím zůstává obestřena tajemstvím, je však velmi pravděpodobné, že automobilka představí několik výkonnostních verzí. Chybět by přitom neměly ani výkonné modely, včetně verze M, následující například model i4 M50.

Nové BMW i5 by mělo být představeno během října tohoto roku, kdy se očekává také představení osmé generace pětkového BMW s tradičními spalovacími motory. Zatím však není jisté, zda praktičtější verze Touring dorazí pouze se spalovacími motory, nebo ji nabídne i model i5.

Video se připravuje ...

Doporučujeme

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

31. 3. 2023 09:17
Re: Pekne video
Jedna věc je dostupnost a druhá náklady za rychlonabíjení. To se už leckde dostáváš na absurdní cenu za km. ;-)
Avatar - speedfred
30. 3. 2023 16:17
Re: Pekne video
Hej, tak s motorkou na výlet.

Pracovné cesty s BEV si u mňa neviem predstaviť aj keď iný jedinci by to určite zvládli.
30. 3. 2023 13:40
Re: Pekne video
Jo to zalezi, ja jsem zkoumal a s EQS bych jel CR - Londyn asi o 45minut dele nez s dieselem. Ale prijedes tam teda s prazdnou baterkou.

Samozrejme predpokladas, ze ty nabijecky co ti vyhodi route planner jsou dostupne, kdyz tam prijedes.

Proc? Protoze i s dieselem cca co 3 hodiny si stejne zastavim vycurat a protahnout cca 10-15 minut prestavka a dam nekde za cestu 2 jidla cca 30 minut.
To neni tak zly. Ale to je teda dost drahy EV.
30. 3. 2023 13:23
Re: Pekne video
Teoreticky se dá těch 1400km ujet za třeba 5 dní naprosto na pohodu. Kam se chceš honit? :-[]
30. 3. 2023 13:18
Thatecherová viděla hodně dopředu...
https://cnn.iprima.cz/…la-pravdu-207972
Tesat do kamene! :yes: :yes: :yes: