Hlavní obsah

Putin přiznává: Západní sankce mohou bolet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Sankce, které Západ uvalil na Rusko po jeho vpádu na Ukrajinu, mohou mít negativní vliv na ruskou ekonomiku. Přiznal to sám ruský prezident Vladimir Putin během zasedání kabinetu. Dosud přitom tvrdil, že sankce nemají na jeho zemi žádný efekt.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Putin předsedá zasedání Rady bezpečnosti v Moskvě v březnu 2023

Článek

„Nelegitimní omezení uvalená na ruskou ekonomiku mohou mít ve střednědobém horizontu negativní dopad na ruskou ekonomiku. V tomto ohledu musíme zajistit trvalý růst domácí poptávky,“ řekl Putin.

Ruský vůdce ale jedním dechem dodal, že ruská ekonomika vykazuje od loňského roku pozitivní dynamiku. Podle Putina je to díky podnikatelům, kteří otevírají okénka vybudovaná západními společnostmi, a také díky pozitivnímu vývoji vazeb s rychle rostoucími ekonomikami východních a jižních zemí.

Téma dopadu sankcí na Rusko je u Putina nejednoznačné. Navenek se jim sice dlouhodobě vysmívá, a ještě před dvěma týdny tvrdil, že na Rusko neměly žádný vliv a že se Evropě vrátilo přísloví, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

Zároveň už v lednu kritizoval na zasedání kabinetu vicepremiéra Denise Manturova, že státní letecké podniky nemají zakázky na rok 2023. Ruské letecké společnosti totiž mají kvůli západním sankcím velké problémy.

Putin běsní, sankce fungují. Rusku se nedaří nahrazovat západní letadla

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám