Windows 11

Windows 11 budou zdvořilejší. Připínání ikon na hlavní panel projde vaším schválením

Vy máte být ti, kdo mají kontrolu nad svými počítači, prohlašuje Microsoft v souvislosti s oznámením nové politiky. Vy totiž budete rozhodovat, jestli se zástupce připne ke hlavnímu panelu, nabídce Start nebo na plochu.

Současně máte mít možnost spravovat výchozí programy skrze konzistentní, srozumitelné a důvěryhodné dialogy a předvolby ve Windows. To za vývojový tým operačního systému píší Tali Roth a Aaron Grady. Jde o ideovou proklamaci, změní se ale něco reálně?

Kontrolu budete mít vy

Microsoft se zavazuje k tomu, že to budete vy, kdo bude mít kontrolu nad připínáním programů a nastavováním asociací. Poskytne vývojářské komunitě možnosti, aby se jejich programy mohly chovat slušně, když to zjednoduším. Slušné chování garantuje u svých programů.

V nadcházejících měsících chce výrobce operačního systému představit API pro připínání programů, které zajistí, že se před připnutím zobrazí dialog, kde výzvu buď potvrdíte, nebo odmítnete.

windows pripinani slusnost 22.jpg
Návrh dotazu na připnutí programu, nejde o reprezentaci konečného produktu (obrázek: Microsoft / Windows Experience Blog)

Každý program v Nastavení bude mít adresu, která povede přímo na stránku s předvolbami asociací právě pro daný program. Ten vás tak může snadno sám odkázat na místo, kde si asociace přizpůsobíte, aniž byste museli složitě lovit v Nastavení. Do těchto zákoutí asi běžný uživatel nebo uživatelka nezabloudí.

windows pripinani slusnost.png
Sem budou směřovat odkazy, které vám budou moct programy nabízet

Koncept může narazit u třetích stran, které s největší pravděpodobností budou moci nadále hledat způsoby, jak zástupce připínat bez dovolení. Vychází to z letitého vývoje Windows, které jsou otevřené všemu možnému. Mozilla před dvěma roky hledala cestu, jak nastavit Firefox jako výchozí prohlížeč jedním klepnutím navzdory snaze Microsoftu tomu zabránit.

Ten však neurčitě tvrdí, že se bude snažit zabránit nevyžádaným změnám ze strany programů, přičemž se k tomu dostane někdy v tomto roce, až se vývojová scéna adaptuje na nová pravidla, tedy výše zmíněné API. Edge prý půjde příkladem. Roth aGrady neurčitě píší o Windows, téměř jistě se ale změny dotknou pouze Jedenáctek.

Nedávné chování Microsoftu

Microsoft přitom sám v zimě chvíli přidával na plochu zástupce Edge, kterou když jste smazali, přidala se znovu s každou další dílčí aktualizací. Stav trval odhadem dva týdny (aspoň u mne), než Redmondští s praktikou skoncovali. Podobně se dlouhodobě chovají i některé jiné programy, například Opera nebo Adobe Acrobat.

Windows dlouhodobě kritizujeme za nerespektování uživatelského nastavení výchozích programů. Rádo se resetuje po upgradu, v některých případech Microsoft prosazuje Edge na úkor výchozího prohlížeče. Windows 11 navíc původně učinily změnu nastavení výchozího prohlížeče komplikovanou, protože bylo nutné změnit asociaci pro každý protokol a typ souboru zvlášť. Pak to ale napravily.

Zdroje: Windows Experience Blog

Diskuze (4) Další článek: Starlink zlevnil a umožnil pronájem hardwaru. Zároveň ale omezil maximální rychlosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,