Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Moonstone: Studentský koncept dal vlastní tvorbě značky na frak

Filip Melich
Diskuze (3)

Magisterští studenti IED navrhli bezemisní koncept Mitsubishi Moonstone, který slibuje vysoký výkon, průchodnost terénem a minimální dopad na planetu.

Žákovské vozy nejsou výsadou jen domácí automobilky Škoda, svůj automobil navrhli například také studenti soukromé školy designu v Itálii, Istituto Europeo di Design (IED). Na konceptu, pro nějž zvolili název Moonstone, spolupracovali s japonskou značkou Mitsubishi a technickými sponzory, kterými byly společnosti jako Pirelli nebo OZ Racing.

Sedmnáctka studentů magisterského programu Transportation Design (dopravní design) dostala za úkol navrhnout budoucí crossover Mitsubishi. Mělo jít o koncept bezemisního výkonného vozu s pohonem všech kol, který si poradí i s těžším terénem, ale zároveň přispívá k minimalizaci dopadů automobilové dopravy na planetu.

Video se připravuje ...

Práce na voze začaly individuálními návrhy, takže vzniklo sedmnáct různých verzí auta. Z nich byly následně vybrány tři nejlepší návrhy a až z nich se volil ten, na jehož základě bude postaven prototyp. Studenti tedy nejprve pracovali samostatně a poté týmově za účelem dotažení návrhu do jeho finální formy.

Zatímco spodní část vozu značnou světlou výškou a výrazným tvarování naznačuje schopnosti mimo zpevněné silnice, vrchní část je s ohledem na aerodynamiku jednodušší a oblejší. Studentům se podařilo zachytit ducha Mitsubishi, takže bychom jim i věřili, kdyby tvrdili, že jde o dílo samotné automobilky. Dokonce možná vypadá lépe, než současná produkce značky.

Protože jde především o vizuální cvičení, v podstatě žádné technické informace nebyly ke konceptu zveřejněny. Výjimkou je zmiňované elektrické pohonné ústrojí a pohon všech kol, obojí však bez bližší specifikace. Zároveň je třeba zdůraznit, že jde o studentský projekt, tudíž se nejedná o vizi budoucího produkčního vozu Mitsubishi.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
30. 3. 2023 15:58
Re: Proč toto vypadá jako auto
Když svěří design 17-letým nedoukům, nemůže to dopadnout jinak.
50-letý chlap, který auto nejčastěji kupuje, tyto výtvory nekoupí a jde jinam.
Pokud jim šlo o to, jak lidi vyděsit aby Škodu a Mitsubishi nekupovali, tak se to podařilo :-[]
30. 3. 2023 09:43
Proč toto vypadá jako auto
zatímco ten škodovácký studentský koncept jako vepř zkřížený s prasetem?
30. 3. 2023 08:26
Najlepší dizajn
Tak toto keď bolo vybraté ako najlepší dizajn, tak ani nechcem vedieť, ako vyzerali ostatné návrhy. Kam ten automobilový dizajn speje...? Neskutočne hnusné.
Ale jedno pozitívum by som predsa len videl - študenti navrhujú vlastné auto, zatiaľ čo napr. tí škodovácki zäčša len bastlia kdejaké nezmysly na existujúce modely. To mi príde ako dosť podstatný rozdiel v prístupe.