Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čeští a slovenští vojáci trénují ve vojenském prostoru Hradiště sestřelení dronů

Ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku cvičí v těchto dnech čeští a slovenští vojáci. Zaměřují se na sestřelování nepřátelských vzdušných cílů, hlavně dronů, které představují aktuální hrozbu, řekla mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku Jana Samcová. Týdenní akce s názvem Tobruq Arrows 2023 se účastní 250 vojáků, z toho 200 je z České republiky. Čeští a slovenští vojáci mají pravidelná cvičení už téměř deset let.

Z Česka ve vojenském prostoru cvičí vojáci ze Strakonic a Žatce, ze Slovenska z Nitry. Protiletadlový raketový pluk ze Strakonic střílí s protiletadlovými komplety RBS-70 a RBS-70NG, protiletadlová raketová brigáda z Nitry s komplety IGLA. Vojáci z Žatce na výcvik používají obrněná vozidla Pandur. Cvičení v Doupovských horách jim tento týden komplikuje nepříznivé počasí. Dnes se například střelba kvůli dešti a mlze posunula o několik hodin.

Vojáci trénují hlavně obranu proti bezpilotním letounům, které se ukazují jako hrozba i ve válečném konfliktu na Ukrajině. "Drony jsou teď aktuální, všichni vidíme, co se děje ve světě, takže na to samozřejmě reagujeme a přizpůsobujeme výcvik tak, abychom v případě potřeby byli připravení. Trénujeme vyhledávání dronů, průzkum, předávání informací a v neposlední řadě ničení," řekl řídící střeleb Petr Řezníček.

Armáda zde zkouší i několik novinek. Střelbu řídí poprvé při bojové sestavě, takže mnohem více simuluje podmínky reálného bojového konfliktu. Z pandurů vojádi poprvé střílejí na vzdušné cíle, například na meteorologický balon, který jim simuluje vrtulník, nebo na bezpilotní prostředek imitující vzdušný cíl typu dron. Vojáci střílí ze tří různých střelnic. Do jejich prostoru je, i s jejich zbraňovými systémy, vysazují vrtulníky. Strakoničtí vojáci pro výcvik využívají vrtulník Mi-171š z 22. základny vrtulníkového letectva, zatímco slovenští vojáci cvičí s vrtulníkem Black Hawk, kterým disponují slovenské vzdušné síly.

Vojenský újezd Hradiště je s rozlohou 28 tisíc hektarů největším výcvikovým prostorem Armády České republiky. Vojáci ze Strakonic zde cvičí jednou až dvakrát ročně. Celkem se zde letos uskuteční bezmála dvacet velkých vojenských cvičení a dalších více než 250 menších. Prostor je specifický i prostředím, které pro výcvik nabízí. Vysoká průměrná nadmořská výška a otevřené planiny simulují i prostředí, které není v Evropě obvyklé.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, Slovensko, armáda, cvičení, Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští a slovenští vojáci trénují ve vojenském prostoru Hradiště sestřelení dronů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.