Zelenskyj vyzval čínského prezidenta k osobnímu setkání

832
prezidenta
Foto: Ukraine government official

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k návštěvě Ukrajiny. Učinil tak ve vlaku na cestě do Kyjeva ze severovýchodního města Sumy, 40 kilometrů od rusko-ukrajinských hranic.

O slovech ukrajinského prezidenta informuje agentura AP v článku: Ukraine’s Zelenskyy is ‘ready’ for Chinese leader to visit. Zelenskyj prezidenta Si vyzval k setkání na cestě ze Sumy, v níž se 24. února 2022 odehrál jeden z nejtvrdších střetů s Ruskem. Rusku se tehdy nepodařilo dobýt město s 260 tisíci obyvateli. A 26. února se ruské jednotky stáhly a pokračovaly západně podél silnice H-07 k útoku na Kyjev.

„Jsme připraveni ho tady vidět,“ řekl Zelenskyj agentuře v úterý, tedy týden poté, kdy Si Ťin-pching navštívil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na slova ukrajinského prezidenta reagovalo Rusko i Spojené státy. Zatímco Rusko se neodvážilo Číně poskytovat žádné rady, americká reakce byla přímočařejší.

„Můj bože, říkáme to už týdny. Spojené státy podporují rozhovory mezi Si a Zelenskym,“ uvedl mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby.

Ukrajinský prezident a Si nekomunikují

Ukrajinský prezident uvedl, že po dobu válečného konfliktu se Si Ťin-pchingem nekomunikoval.

„Měl jsem s ním kontakt před válkou. Ale během celého tohoto roku, více než jednoho roku, jsem neměl příležitost,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Zástupkyně čínského ministerstva zahraničí Mao Ning na jeho slova uvedla: „Nemám žádné informace, které bych k tomu mohla poskytnout. Udržujeme komunikaci se všemi zúčastněnými stranami, včetně Ukrajiny.“

Zdrženlivě se vyjádřil ke slovům ukrajinského prezidenta Kreml. Mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že Rusko nemá právo přicházet s jakoukoli radou.

O vhodnosti určitých kontaktů rozhoduje čínský vůdce sám,“ uvedl.

Návštěva čínského prezidenta v Moskvě

Návštěva Si Ťin-pchinga v Rusku minulý týden vyvolala obavy, že by Peking mohl poskytnout Moskvě zbraně a střelivo. O několik dnů později Putin oznámil, že rozmístí taktické jaderné zbraně na území Běloruska.

Rusové nasadili na Ukrajině legendární lopatky MPL-50

Zelenskyj ale naznačil, že Putinův krok měl odvrátit pozornost od nedostatku záruk, které dostal od Číny. A spekuloval: „Znamená to, že návštěva nebyla pro Rusko dobrá?“

Putine, Si tvůj kamarád není, píše Guardian

Agentura AP závěrem konstatuje, že Čína vystupuje po mnoho desetiletí ekonomicky a politicky ve spolupráci se sousedním Ruskem. Čína jako jedna z mála zemí neodsoudila ruský vojenský útok na Ukrajinu. Odmítla i mezinárodní zatykač na ruského prezidenta kvůli válečným zločinům.

„ICC by měl zastávat objektivní a nestranný postoj, respektovat jurisdikční imunitu, kterou v souladu s hlavou státu požívá. A měl by se vyhýbat politizaci a dvojímu standardu,“ komentoval rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

Zelenskyj čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na Ukrajinu pozval již dříve. Nyní ale přichází výzva k návštěvě jen pár dnů poté, kdy čínský vůdce navštívil Rusko a prezidenta Putina.

–DNA–

1 komentář

  1. Nervozita prezidenta Ukrajiny p. Zelenskeho narůstá a, blíží se kritickemu bodů, trochu ji oddalila návštěva Polsku. Další vývoj válečných operaci je nejistý pro nedostatek munice, může probíhat jednání s čínskými nebo jinými vyjednávací o primeri.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here