Lekári si mysleli, že dieťa má zápal mandlí. Ukázalo sa, že ide o leukémiu!

Keď sa Sidney sťažoval na bolesť hrdla, lekári mali podozrenie, že trpí angínou. Čoskoro sa ukázalo, že sedemročný chlapec musí bojovať o život. Príčinou bolesti hrdla sa ukázala byť agresívna rakovina nazývaná lymfoblastická leukémia.

7-ročné dieťa berie chemoterapiu

Chlapec v súčasnosti podstupuje vyčerpávajúcu chemoterapiu, ktorá má pomôcť zmierniť akútnu lymfoblastickú leukémiu, jednu z najzriedkavejších druhov rakoviny u dospelých aj detí.

Chlapcova matka, 37-ročná Hazel, uviedla, že s manželom Mickom spočiatku príznaky choroby odmietali a pripisovali ich údajnej lenivosti chlapca.

„Spal, keď nemal a nechcel chodiť na prechádzky. Potom sa sťažoval na bolesť hrdla , tak som ho vzala k lekárovi. Pozreli sa naňho a povedali, že má zápal mandlí  a ucha, takže mu predpísal antibiotiká. Začal ich brať, ale nič. Nezmenilo sa to-ak niečo, len sa to zhoršilo. Mala som pocit, že niečo nie je v poriadku, tak som zavolala doktorovi znova, ale kým neprišli výsledky krvi ani ho nevyšetril,“ opísala Hazel.

Chlapčekovi sa po chemoterapii v Darent Valley Hospital darí dobre. Dostal potrebnú krv a čaká na ďalší pokrok v liečbe.

2. Čo charakterizuje lymfoblastickú leukémiu?

Akútna lymfoblastická leukémia (ALL) je zriedkavý typ rakoviny krvi, ktorý postihuje mladé biele krvinky (lymfocyty) v kostnej dreni. Môže sa vyskytnúť u dospelých, ale najčastejšie je diagnostikovaná u mladších ľudí.

Mnohé príznaky sú nejasné a nešpecifické. Môžu byť podobné chrípke a zahŕňajú: únavu, horúčku, ľahké modriny alebo krvácanie, časté infekcie, celkovú slabosť, chudnutie, bolesti kĺbov, dýchavičnosť, bledosť alebo opuchnuté uzliny.

Hlavnou liečbou akútnej lymfoblastickej leukémie je chemoterapia a steroidy. Môže sa použiť aj liečba cieleným protirakovinovým liekom. Niektorí ľudia potrebujú aj transplantáciu kmeňových buniek. Vyhliadky na úspešnú liečbu dospelých s akútnou lymfoblastickou leukémiou nie sú také sľubné ako u detí.

Odhaduje sa, že približne 40 %. z pacientov  vo veku 25 až 64 rokov budú po diagnostikovaní žiť päť ale aj  viac rokov. U ľudí vo veku 65 a viac rokov má takúto šancu len 15 %. ľudí.

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*