Polský premiér žádá, aby Evropská komise omezila dovoz ukrajinského obilí

Polsko si přeje, aby Evropská unie použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh. Na tiskové konferenci to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Jeho vláda čelí hněvu polských rolníků, kterým vadí dopady přílivu ukrajinského obilí na ceny. Na problém upozorňují zemědělci i z dalších zemí EU.

"Jsme připraveni pomáhat, odebírat toto (ukrajinské) obilí a vyvážet jej do Afriky, ale nesouhlasili jsme a nesouhlasíme s tím, aby toto obilí skončilo na polském a na rumunském trhu, protože stejný názor měl rumunský prezident a premiér, když jsem o tom s nimi hovořil," prohlásil Morawiecki.
Polský premiér uvedl, že s předsedy vlád několika unijních zemí sousedících s Ukrajinou se dohodl na tom, že odešlou v této věci dopis předsedkyni Evropské komise (EK). Budou požadovat, aby EK ihned zasáhla a použila všech dostupných nástrojů, procedur a předpisů, aby omezila dovoz ukrajinského obilí na trhy zemí v ukrajinském sousedství. Dopis podle Morawieckého navrhuje, aby se použily "všechny možné prostředky, spolu s kontingenty, ochrannými cly, různými předpisy".
Polsko se podle premiéra brání tomu, aby ukrajinské obilí skončilo na polském trhu. Nemá ale žádné námitky proti vývozu ukrajinského obilí přes Polsko dál do Afriky či do zemí Blízkého východu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down